• 17 Μαΐου 2024,

Δηλώσεις Νίκου Μπεχράκη για τα επεισόδια και την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ

 Δηλώσεις Νίκου Μπεχράκη για τα επεισόδια και την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ

Ιδιόρρυθμες καταστάσεις σημειώνονται έξω από το εργοστάσιο της ΒΦΛ, με τους εργαζόμενους να έχουν προκηρύξει 48ωρη απεργία, η οποία θα συνεχιστεί αφού αμέσως μετά νέα κινητοποίηση προκήρυξε και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες. Ιδιόρρυθμες είναι και οι συνθήκες υπό τις οποίες η εργοδοσία προωθεί τους εργαζόμενους εντός των εγκαταστάσεων προκειμένου να καλύψουν τη βάρδιά τους, αφού τα ξημερώματα της Τρίτης η διοίκηση προσπάθησε να μεταφέρει τους εργαζόμενους δια θαλάσσης στο εργοστάσιο.

Ο γενικός διευθυντής του εργοστασίου Νίκος Μπεχράκης, νωρίς το πρωί της Τρίτης από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ αναφέρθηκε στο πρόβλημα που προέκυψε στο λιμάνι της Καβάλας. Ειδικότερα, ο κ. Μπεχράκης εξήγησε:

ΕΡ: Η πρωινή βάρδια πράγματι μεταφέρθηκε με πλωτό μέσο στο εργοστάσιο;

ΑΠ: Το πρωί της Τρίτης υπήρξε πρόβλημα στο λιμάνι της Καβάλας όπου επετέθησαν στους εργαζομένους μας, αν και αυτή τη στιγμή δεν έχω σαφή εικόνα για τους υπευθύνους. Ζήτησα την παρέμβαση της αστυνομίας με την οποία βρίσκομαι σε διαρκή επαφή. Καταφέραμε να μεταφέρουμε το προσωπικό της πρωινής βάρδιας με καράβι στο εργοστάσιο, αφού προηγουμένως πραγματοποιήθηκε έλεγχος από το λιμενικό κι επιβεβαιώθηκε ότι τηρούσαμε τη νομιμότητα.

Διαμαρτύρομαι ωστόσο προσωπικά, διότι η υφιστάμενη κατάσταση είναι αδύνατο να συνεχιστεί και ειδικά μέσα στην πόλη της Καβάλας. Τραμπούκοι του κοινού ποινικού δικαίου σπάνε στο ξύλο ανθρώπους μέσα στην πόλη. Εκείνοι που χειροδίκησαν εις βάρος των υπαλλήλων μου δεν μπορεί να είναι εργαζόμενοι παρά μόνο κοινοί τραμπούκοι.

ΕΡ: Ακούγεται όμως και η αντίθετη άποψη, ότι υπάρχουν και «μπράβοι» που χειροδικούν. Αυτό αληθεύει;

ΑΠ: Όποιος πιστεύει ότι χρησιμοποιούμε μπράβους ας το καταγγείλει στην αστυνομία. Εγώ ουδέποτε κυκλοφόρησα στην Καβάλα είτε με μπράβους, είτε με σεκιουριτάδες.

ΕΡ: Ισχύει η καταγγελία του σωματείου εργαζομένων, ότι το εργοστάσιο λειτουργεί μόνο με προσωπικό ασφαλείας;

ΑΠ: Δεν έχω προσωπικό ασφαλείας διότι απλά οι δικοί μου εργαζόμενοι δεν απεργούν. Το σωματείο της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ Α.Ε.Β.Ε. δεν απεργεί κι άρα εγώ είμαι υποχρεωμένος να στηρίξω το προσωπικό που θέλει να εργαστεί. Εξάλλου, το δικαίωμα της εργασίας είναι αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο.

ΕΡ: Τα γεγονότα της Τρίτης συντελούν στο να πέσουν οι τόνοι;

ΑΠ: Φυσικά και δε συντελούν ειδικά όταν δέρνουν τους υπαλλήλους μου ή όταν σκίζουν τα λάστιχα των αυτοκινήτων.

ΕΡ: Θα πέσουν οι τόνοι εάν γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις;

ΑΠ: Να έρθουν προκειμένου να προσληφθούν στις νέες εταιρείες. Εγώ εκπροσωπώ μια νέα εταιρεία όπου τους προσφέρω εργασία κι ωστόσο αυτοί την αρνούνται.

ΕΡ: Για ποιο λόγο ανέκυψε η δημιουργία νέων εταιρειών;

ΑΠ: Οι νέες εταιρείες μίσθωσαν την εκμετάλλευση του εργοστασίου. Καμία σκοπιμότητα δεν υποκρύπτεται στο γεγονός ότι μια νέα και υγιής εταιρεία επιδιώκει να εκμεταλλευθεί το εργοστάσιο προκειμένου να το βγάλει από τη δύσκολη θέση. Η δική μου εταιρεία μίσθωσε λοιπόν το εργοστάσιο, έκανε επενδύσεις και το λειτούργησε συνεχώς ενώ πληρώνει τις οφειλές της στα ELFE για το μίσθωμα.

ΕΡ: Σε ποιον ανήκει η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ Α.Ε.Β.Ε;

ΑΠ: Ανήκει σε ξένα κεφάλαια. Οι μέτοχοί της είναι γνωστοί στο ελληνικό δημόσιο και δημοσιευμένοι, επομένως η μετοχική σύνθεση δεν είναι μυστική και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ενημερωθεί σχετικά.

ΕΡ: Η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ Α.Ε.Β.Ε. ανήκει στον κ. Λαυρεντιάδη;

ΑΠ: Όχι βέβαια. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει. Γνωρίζω τα κουτσομπολιά που ακούγονται στην Καβάλα αλλά είναι ανυπόστατα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει στα χέρια της το σύνολο των εγγράφων της εταιρείας μου.

ΕΡ: Σας ανησυχεί η καθυστέρηση των πορισμάτων κατόπιν των ελέγχων που διενεργήθηκαν στο εργοστάσιο;

ΑΠ: Προσωπικά δεν ανησυχώ διότι γιατί εγώ έχω τα πορίσματα για τους δύο εκ των τριών ελέγχων. Το πόρισμα του ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης αφορά στην υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων του εργοστασίου. Εγώ έχω την έκθεση ελέγχου του κλιμακίου του ΣΕΠΕ.

ΕΡ: Τι αναφέρει το περιεχόμενο της έκθεση ελέγχου;

ΑΠ: Δε μπορώ να δημοσιοποιήσω έγγραφα του δημοσίου. Ωστόσο δεν τίθεται ζήτημα ασφαλείας του εργοστασίου.

ΕΡ: Θα θέλατε να προσθέσετε κάποιο επιπλέον σχόλιο;

ΑΠ: Επιθυμώ να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και λυπάμαι για τη συμπεριφορά συγκεκριμένων ατόμων μέσα στην πόλη της Καβάλας, που καταστρέφουν αυτοκίνητα και προπηλακίζουν ανθρώπους. Η ιστορία της ΒΦΛ στην Καβάλα είναι γνωστή και σεβαστή. Γι’ αυτό ζήτησα προσωπικά από κάθε εργαζόμενο να έρθει στις δικές μας εταιρείες κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό. Ανησυχία για το αύριο πάντως νιώθει ο κάθε καβαλιώτης εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο όσοι δουλεύουν στη βιομηχανία.

Ξεκαθαρίζω ότι δεν μπορώ να παρέχω τη μονιμότητα του ελληνικού δημοσίου σε μία ιδιωτική επιχείρηση. Οι συλλογικές συμβάσεις έχουν λήξει, όπως επίσης έχει λήξει και η μετενέργεια. Το σωματείο έχει προσφύγει κι άρα έχει από την πλευρά του διακόψει μονομερώς κάθε διαδικασία διαβούλευσης. Η απόφαση ήταν του σωματείου και όχι δική μου. Ευθύνες για τα επεισόδια έχουν όσοι σπάζουν τα αυτοκίνητα, τραμπουκίζουν και καταφέρονται εις βάρος μας με ανήκουστους χαρακτηρισμούς μέσα στην πόλη.

ΕΡ: Θέλετε πράγματι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ΒΦΛ;

ΑΠ: Βεβαίως και θέλω, γι’ αυτό πρότεινα και λύση. Προσφέρω εργασία στην εταιρεία μου, η οποία διαθέτει συγκεκριμένη δυνατότητα και λυπάμαι εάν κάποιοι θεωρούν ότι δεν τους καλύπτει. Εάν οι συνθήκες δε βελτιωθούν και δεν πέσουν οι τόνοι υπεύθυνοι θα είναι όσοι σκίζουν λάστιχα και τραμπουκίζουν.

 

Διαβάστε επίσης