• 25 Απριλίου 2024,

Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θέλει να δημιουργήσει ο Δήμος Νέστου

 Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θέλει να δημιουργήσει ο Δήμος Νέστου

Η καθιερωμένη συνεδρίαση της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας -μία τουλάχιστον φορά στο τέλος κάθε μήνα-  πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ξεχώρισε το αίτημα του Δήμου Νέστου.

Ο Δήμος Νέστου με έγγραφο που υπογράφει ο Δήμαρχος Σάββας Μιχαηλίδης (φωτογραφία) απευθύνθηκε στον Οργανισμό Λιμένα προκειμένου να διευκολυνθεί για να δημιουργήσει δημοτικό λιμενικό γραφείο. Πρόθεση του Δήμου Νέστου είναι σε αυτό το δημοτικό λιμενικό του γραφείο να περιλάβει την περιοχή του λιμανιού του Αγιάσματος ή ότι υπάρχει στην ίδια παραθαλάσσια περιοχή.

Για να προχωρήσουν τα σχέδια του Δήμου Νέστου πρέπει να δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για την ίδια περιοχή ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας. Το ίδιο συνέβη προ μηνών ή προ ολίγων ετών όσον αφορά το λιμανάκι των Σφαγείων και το Δήμο Καβάλας. Ίδια διαδικασία έγινε και για το λιμάνι της Νέας Καρβάλης που κι αυτό θα γίνει δημοτικό.

Σύμφωνα με την απόφαση που πήρε μετά τη συζήτηση του θέματος η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα αναθέτει την εκπόνηση σχετικής μελέτης σκοπιμότητας.

Η μελέτη θα δείξει αν συμφέρει τον Οργανισμό να εντάξει τη θαλάσσια περιοχή που προαναφέραμε στο δυναμικό του ή αν αντίθετα δεν ενδιαφέρεται για αυτήν. Τότε θα μπορέσει να δραστηριοποιηθεί ο Δήμος Νέστου.

Η μελέτη θα ανατεθεί και θα εκπονηθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η απόφαση που διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Την τελική απόφαση θα πάρει η γενική συνέλευση επίσης του Οργανισμού.

Στη συνέχεια ο Δήμος Νέστου θα πρέπει να «τρέξει» μία ολόκληρη διαδικασία μέχρι να φτάσει στον τελικό του αποτέλεσμα. Σύμφωνα και με τον Δήμο Νέστου αλλά και με τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας η περιοχή για την οποία γίνεται λόγος είναι «ορφανή» δηλαδή σήμερα δεν ανήκει σε κανέναν.

Ή δεν ενδιαφέρεται κανένας για αυτήν. Ειδικότερα το πρακτικό της απόφασης που πάρθηκε στις 26 Νοέμβρη αναφέρει: «Εγκρίνει την ανάθεση εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας για την ένταξη του ορφανού λιμένα περιοχής Δ.Δ. Αγιάσματος Καβάλας, στο λιμενικό σύστημα Κεραμωτής, υπό την διαχείριση της Ο.Λ.Κ. Α.Ε. και διατύπωση γνώμης».

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας συζητήθηκαν και άλλα θέματα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καθημερινά, θέματα συνηθισμένα κτλ. Ο Οργανισμός περιμένει να εξελιχθεί η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του νέου λιμανιού μέσω της υπό παραχώρησης.

Το θέμα το χειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ. Το οποίο αναμένεται να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση των φακέλων των ενδιαφερομένων αρχές του νέου έτους. Πάντως αν και δεν εμπλέκεται ο Οργανισμός Λιμένα σε αυτή τη διαδικασία, την παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον. Γεγονός απόλυτα φυσιολογικό.

Διαβάστε επίσης