ΔΗΠΕΘΕ: Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων/παραστάσεων της Β’ Καλλιτεχνικής Θεατρικής Περιόδου 2021-2022

 ΔΗΠΕΘΕ: Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων/παραστάσεων της Β’ Καλλιτεχνικής Θεατρικής Περιόδου 2021-2022

ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ

Β Καλλιτεχνική Περίοδος 2021 – 2022

Ιανουάριος – Φεβρουάριος

Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου


Η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ), παρουσιάζει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Β Καλλιτεχνικής Θεατρικής Περιόδου 2021 – 2022 (Ιανουάριος – Φεβρουάριος), προσαρμοσμένο στις συνθήκες που επικρατούν το διάστημα αυτό.

 

 

Ιανουάριος 2022

 

  1. Παρασκευή 21, στις 21.00

Πόλις Πολιτισμός

«Η κυρά της Ρω» του Γιάννη Σκαραγκά

(Θεατρικός Μονόλογος)

Ο Γιάννης Σκαραγκάς γράφει για τη ζωή μιας γυναίκας που έγινε θρύλος μέσα από την ελπίδα, τη γενναιότητα και την εξαιρετική της τρυφερότητα.

 

Η παράσταση βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του βραβευμένου Γιάννη Σκαραγκά, και είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της Ελληνίδας χήρας που έγινε γνωστή ως Κυρά της Ρω από το όνομα του μικρού νησιού, στο οποίο έζησε μόνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα βαθιά γεράματά της. Μετά  την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Δέσποινα Αχλαδιώτη έγινε μια ηρωική φυσιογνωμία.

 

Γραμμένο με ιδιαίτερη ποιητικότητα, συμπόνια και χιούμορ, και με τον αέρα της καθηλωτικής ερμηνείας της Φωτεινής Μπαξεβάνη, η Κυρά της Ρω είναι μια συγκλονιστική παράσταση που ξεκινά από μια εποχή και έναν τόπο για να περιγράψει μια πανανθρώπινη ιστορία, μια παράσταση που τιμά όλα όσα αντιπροσωπεύει η κοινή μας ανθρωπιά.

Πρόκειται για μια διαχρονική ιστορία για γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο χωρίς μνήμη και χώρο για αυτές.

 

Ερμηνεία: Φωτεινή Μπαξεβάνη

 

Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Μουσική – Σχεδιασμός ήχου: Φωτεινή Μπαξεβάνη

 

Τα τραγούδια της παράστασης τραγουδάει η Βιολέτα Ίκαρη.

 

Έπαιξαν οι μουσικοί: Φώτης Σιώτας (βιολί, βιόλα), Δημήτρης Λάππας (κιθάρα, τζουράς), Νίκος Παραουλάκης (νέι, πνευστά), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά).

 

Φωτογραφίες – Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας

 

Τιμές εισιτηρίων:

Προπώληση 10€

Ταμείο: Κανονικό 13€, Μειωμένο 10€ (φοιτητικό, ανέργων)

 

 

  1. Σάββατο 29 – Κυριακή 30, στις 21.00

Ομάδα Σημείο Μηδέν

«Αναφορά σε μια ακαδημία» του Φραντς Κάφκα

(Περφόρμανς)

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν συνεχίζει την ερευνητική της εργασία πάνω στο έργο του Φραντς Κάφκα.

Ο κεντρικός ήρωας του διηγήματος του Φραντς Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία» είναι ο πίθηκος Rotpeter. Μια ομάδα κυνηγών της εταιρείας Χάγκενμπεκ τον πυροβόλησε σε μια ζούγκλα της Χρυσής Ακτής, καθώς πήγαινε με την αγέλη του να πιούν νερό. Δέχτηκε δύο σφαίρες με αποτέλεσμα τον ευνουχισμό του. Κατόπιν, τον αιχμαλώτισαν, τον μετέφεραν στο πλοίο τους και τον έκλεισαν σε ένα κλουβί. Αυτός, σε κατάσταση σοκ, έχοντας χάσει τη μνήμη της ως τώρα ζωής του, πάσχισε να διαφύγει. Τότε άρχισε να παρατηρεί αυτούς που ήταν γύρω του και προσπάθησε να τους μιμηθεί. Οι άνθρωποι με τη σειρά τους, παίζοντας με το άγριο ζώο, άρχισαν να το βασανίζουν. Οι ναύτες έχοντας αποδεχθεί την καταπίεση που υφίστανται αυτοί οι ίδιοι, με χαρακτηριστική άνεση την ασκούσαν με τη σειρά τους σε ένα ήδη τραυματισμένο και ανήμπορο άγριο ζώο. Όταν το καράβι έφτασε στο Αμβούργο ο Rotpeter μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στο ζωολογικό κήπο και το βαριετέ (μουσικό θέατρο). Διάλεξε το βαριετέ. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην ανθρώπινη συμπεριφορά και πλέον παρουσιάζει ως περφόρμανς την ίδια τη διαδικασία του βίαιου εξανθρωπισμού του.

 

Μετάφραση: Ιωάννα Μεϊτάνη

Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος

Σκηνική εγκατάσταση: Σπύρος Μπέτσης

Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης

Κοστούμια: Σάββας Στρούμπος, Ρόζυ Μονάκη

Ηχητικό τοπίο: Λεωνίδας Μαριδάκης

 

Ηθοποιοί: Έλλη Ιγγλίζ, Έβελυν Ασουάντ, Ρόζυ Μονάκη, Άννα Μαρκά – Μπονισέλ, Μπάμπης Αλεφάντης,  Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ντίνος Παπαγεωργίου

 

Τιμές εισιτηρίων

Κανονικό 15€, Μειωμένο 10€ (φοιτητικό, ανέργων, ΑμΕΑ, συνοδός ΑμΕΑ, άνω των 65, ΟΛΜΕ ΔΟΕ, ομαδικές κρατήσεις άνω των 7 ατόμων)

 

 

  1. Κυριακή 30, ώρα 11.00 – 14.00

Σάββας Στρούμπος – Ομάδα Σημείο Μηδέν

«Η επιστροφή του Διονύσου»

(Work Demonstration)

Στη work demonstration θα αναλυθούν πρακτικά και θεωρητικά οι βασικές αρχές εκπαίδευσης των ηθοποιών της Μέθοδο Θεόδωρου Τερζόπουλου. Θα παρουσιαστούν κομμάτια από τη σωματική και φωνητική άσκηση των ηθοποιών, ένα μέρος της δουλειάς με το λόγο, όπως και μέρος της άσκησης της αποδόμησης.

 

Εισηγητής: Σάββας Στρούμπος

Συμμετέχουν ηθοποιοί της Ομάδας Σημείο Μηδέν

 

 

 

Φεβρουάριος 2022

  1. Πέμπτη 10 – Παρασκευή 11, στις 21.00

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

«Το υπόμνημα» του Θοδωρή Ιωσηφίδη

(Θεατρικό αναλόγιο)

 

Ένα κείμενο του Θοδωρή Ιωσηφίδη για τον σύγχρονο πολιτισμό, τους ανθρώπους που τον προσδιορίζουν και που προσδιορίζονται από αυτόν.

 

Μουσείο σύγχρονης τέχνης. Μια νέα έκθεση. Πέντε άνθρωποι, από διαφορετική θέση και με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, συγκρούονται σε ένα παιχνίδι εξουσίας και συμφερόντων γύρω από την «τέχνη». Υπάρχει νικητής σε μία τέτοια μάχη; Το έργο, ο καλλιτέχνης, το μουσείο, η πολιτική, τα χρήματα… Τι από όλα αυτά καθορίζει την σύγχρονη τέχνη και σε ποιον απευθύνεται;

«Και αν προτείνεις σε κάποιον ένα έργο σου, πρέπει και να το πουλήσεις, δε φτάνει πια να το έχεις φανταστεί. Η εποχή σε θέλει έμπορο, επιχειρηματολόγο της δουλειάς σου. Γιατί το έφτιαξες; Γιατί να ενδιαφερθεί το κοινό; Γιατί να ενδιαφερθεί το μουσείο; Γιατί να σου δώσουν χρήματα; Εσύ πρέπει να τα απαντήσεις αυτά, εσύ που το δημιούργησες»

Ένα έργο που φωτίζει ό,τι μπορεί να κρύβεται πίσω από «Το υπόμνημα» ενός έργου τέχνης.

 

Σκηνοθεσία: Λάζαρος Βαρτάνης – Στέφανος Παπατρέχας

Φωτογραφίες: Αγάπη Καλογιάννη

Γραφιστικά: Λιλή Νταλανίκα

 

Ερμηνεύουν: Λάζαρος Βαρτάνης, Αλέξανδρος Καναβός, Σύνθια Μπατσή, Μαίρη Ξένου, Στέφανος Παπατρέχας, Γεωργία Πιερρουτσάκου

 

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό, 8€ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65, ΑμΕΑ)

 

 

  1. Σάββατο 12, ώρα 12.00 – 14.00

ONORIO ΑΜΚΕ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

«Τεχνικές και εργαλεία με βάση τα επτά σωματικά επίπεδα του Jacques Lecoq»

(Σεμινάριο)

6 ηθοποιοί προσκαλούν επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, καθώς και όσους αγαπούν το θέατρο, σε ένα δίωρο σεμινάριο. Μέσα από τη θεωρητική κατανόηση της τεχνικής του Lecoq, αλλά και μέσα από πρακτικές ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς, πρόκειται να αναζητήσουμε τεχνικές που θα γίνουν χρήσιμα εφόδια για τη σωματική δομή οποιουδήποτε ρόλου.

 

Εισηγητές: Λάζαρος Βαρτάνης, Αλέξανδρος Καναβός, Σύνθια Μπατσή, Μαίρη Ξένου, Στέφανος Παπατρέχας, Γεωργία Πιερρουτσάκου.

 

 

  1. Σάββατο 12, στις 21.00

ONORIO ΑΜΚΕ

«Ονόριο – Τα ανομήματα ενός εγκληματία» του Στέφανου Παπατρέχα

(Θεατρική Παράσταση)

Μια σκοτεινή μεσαιωνική ιστορία του Στέφανου Παπατρέχα γεμάτη αγωνία, μυστήριο και ανατροπές.

Μεσαίωνας. Οι ισορροπίες ενός μοναστηριού διαταράσσονται από μια μοναχή, που φέρνει την αμαρτία. Μια δούκισσα βασανίζεται από τις ενοχές της και τιμωρείται μέσα από δαίμονες του ύπνου. Τσιγγάνοι στήνουν γλέντι και ξεγελούν ανυποψίαστους διαβάτες. Και ένας μυστηριώδης άνθρωπος – παρών σε όλα – εξαπατάει τους πάντες, γλιστρώντας ανάμεσά τους και καταργώντας κάθε νόμο.

 

Μια παράσταση που κινείται ανάμεσα στη θεατρική μαγεία και τον σκληρό ρεαλισμό. Ένα έργο για την αλήθεια, το νόμο, την ηθική και την εξαπάτηση.

 

Σκηνοθεσία: Λάζαρος Βαρτάνης – Στέφανος Παπατρέχας

Σκηνικά – Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη

Σχεδιασμός φωτισμών: Τάκης Λυκοτραφίτης

Επιμέλεια κίνησης: Μαρίνα Μαυρογένη

Βοηθός σκηνοθέτης: Λιλή Νταλανίκα

Φωτογραφίες παράστασης: Λιλή Νταλανίκα – Ελπίδα Μουμουλίδου

Βοηθός σκηνογράφου & ενδυματολόγου – Φροντιστής: Ιωάννα Καλαβρού

 

Ερμηνεύουν: Λάζαρος Βαρτάνης, Αλέξανδρος Καναβός, Σύνθια Μπατσή, Μαίρη Ξένου, Στέφανος Παπατρέχας, Γεωργία Πιερρουτσάκου

 

** Επειδή η παράσταση έχει σκηνές γυμνού και σκηνές βίας, είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

 

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό, 8€ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων άνω των 65, ΑμΕΑ)

 

 

  1. Σάββατο 19 – Κυριακή 20, στις 21.00

Εταιρεία Θεάτρου Άσκηση

«Η αδερφή μου» του Σταύρου Ζουμπουλάκη

(Θεατρική Παράσταση)

Η αφοπλιστική, εξομολογητική απλότητα της αφήγησης του Σταύρου Ζουμπουλάκη τρυπάει σαν βέλος το κέντρο της καρδιάς και προκαλεί εσωτερικό ρίγος, οδηγώντας τελικά στη λύτρωση.

Μέσα από την επιληψία της αδερφής του, που σφράγισε τη ζωή της και, με έναν άλλο τρόπο, και τη δική του, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, θέλησε να μας μιλήσει για την αρρώστια, τον πόνο, τη χαρά, την πίστη και πάνω από όλα για την καλοσύνη και την αγάπη. Ένα κείμενο τελικά παρηγορητικό.

 

Ο συγγραφέας, μας χαρίζει ένα άκρως εξομολογητικό και βαθιά προσωπικό αφήγημα, το οποίο φτάνει σε μας ως ένα μείζον θεολογικό σχόλιο, μια υπαρξιακή και ταυτόχρονα οικουμενική διερώτηση πάνω στο ζήτημα της αγάπης, της πίστης, αλλά και της  αρρώστιας.

«Όποιος έχει αγόγγυστα σκατοσκουπίσει άρρωστο είναι μείζων όλων των τιτάνων της θεολογίας. Γνώρισα στη ζωή μου σπουδαίους ανθρώπους, συγγραφείς, φιλοσόφους, επιστήμονες, ορισμένοι – οι λιγότεροι – μου έγιναν συμπαθείς, περνάω καλά στη συντροφιά τους. Ξέρω να αξιολογώ τα έργα τους και να τα τιμώ όταν αξίζουν, η ηθική όμως εκτίμησή μου πηγαίνει μόνο, αποκλειστικά και μόνο, σε όσους στάθηκαν δίπλα σε βαριά και ανίατα άρρωστους και τους φρόντισαν δίχως κανένα γογγυσμό, με αγάπη και αφοσίωση».

 

Σκηνοθεσία-σύλληψη: Περικλής Μουστάκης

Επιμέλεια σκηνικού χώρου-κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Φωτισμοί: Χάρης Δάλλας

Μουσική επιμέλεια: Φραγκίσκη Μουστάκη

Βοηθός  σκηνοθέτη: Ματθίλδη Τούμπουρου

Φωτογραφίες: Σοφία Μανώλη- Γιάννης Πρίφτης

 

Παίζουν: Δώρα Στυλιανέση & Άλκης Ζούπας

 

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό, 8€ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων άνω των 65, ΑμΕΑ)

 

 

  1. Σάββατο 26 –Κυριακή 27 – Δευτέρα 28, στις 21.00

Kouinta Theatre Productions – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

«Μια μέρα όταν ήμασταν νέοι» του Νικ Πέιν

(Θεατρική Παράσταση)

Ένα έργο του Νικ Πέιν που φωτίζει τις επιδράσεις του πολέμου στις ζωές δυο απλών ανθρώπων στη διάρκεια 60 χρόνων.

Ένα έργο για την αγάπη, την απώλεια και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Ένα ταξίδι στο χρόνο γεμάτο από την ελπίδα της νιότης και τις ματαιώσεις της ζωής, τη δύναμη της μοίρας που αφήνει ανεξίτηλα τα χαμόγελα και τις πληγές στις ανθρώπινες ψυχές.

 

Ένα νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι, ο Λέοναρντ και η Βάιολετ, περνούν μαζί την πρώτη τους νύχτα στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Δίνουν αιώνιους όρκους αγάπης, ενώ η σκιά του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου απλώνεται απειλητική και έτοιμη να γκρεμίσει τα όνειρα τους.

Όταν οι βόμβες θα αρχίσουν να πέφτουν, η ζωή τους δε θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Θα συναντηθούν είκοσι χρόνια μετά όταν η ζωή τους θα έχει πάρει διαφορετικούς δρόμους, και μερικές δεκαετίες αργότερα όταν θα αναπολήσουν τις μέρες που ήτανε νέοι.

 

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Σκηνικά: Michelangelo Bevilacqua

Κοστούμια: Δομνίκη Βασιαγεώργη

Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας

Μουσική Επιμέλεια: Λίανα Τζερεφού

Βίντεο: Μάνος Μπατζόλης

Φωτογραφίες: Μαρία Τσακίρη

 

Ηθοποιοί: Παύλος Σταυρόπουλος, Ναταλία Άννα Βασιλέκα

 

 

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό, 8€ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων άνω των 65, ΑμΕΑ)


Λόγω των ειδικών συνθηκών, αγορά εισιτηρίων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Σε περίπτωση ματαίωσης της παράστασης, θα υπάρξει ανακοίνωση σχετικά με την επιστροφή του αντίτιμου του εισιτηρίου.

Για την είσοδο του κοινού στις παραστάσεις του θεάτρου Αντιγόνη Βαλάκου, απαιτείται επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.

Άρνηση επίδειξης των παραπάνω πιστοποιητικών ή έλλειψη αυτών καθιστά την είσοδο στο χώρο μη επιτρεπτή στον κάτοχο του εισιτηρίου, χωρίς αξίωση επιστροφής του αντιτίμου που κατεβλήθη για την αγορά αυτού.

Οι παραστάσεις στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου θα πραγματοποιηθούν ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.

Η είσοδος, η έξοδος και η παραμονή στο χώρο του θεάτρου γίνεται με τη χρήση μη ιατρικής μάσκας. Είναι υποχρεωτική η τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την διάρκεια των παραστάσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Απαγορεύεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη των παραστάσεων. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Διαβάστε επίσης