• 23 Απριλίου 2024,

Δράσεις του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ αφιερωμένες στην Τέχνη και τον Υλικό Πολιτισμό της Ανατολικής Μεσογείου

 Δράσεις του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ αφιερωμένες στην Τέχνη και τον Υλικό Πολιτισμό της Ανατολικής Μεσογείου

Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 θα διεξαχθεί στο Μουσείο Μοχάμετ Άλι η επίσημη έναρξη της έκθεσης «Με κλωστή και με βελόνα», καθώς και η διάλεξη της Δρ. Άννας Μπαλλιάν «Τέχνη και Υλικός Πολιτισμός στην Οθωμανική Ελλάδα» στο Ιμαρέτ.

Έργα κεντητικής τέχνης σε φορεσιές, χαλιά, υφαντά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από το Μουσείο Ελληνοκαππαδοκικού Πολιτισμού Νέας Καρβάλης και το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας, συναντώνται στο Μουσείο Μοχάμετ Άλι στο πλαίσιο της έκθεσης «Με κλωστή και με βελόνα» με επιμέλεια του αρχαιολόγου Μιχάλη Λυχούνα.

Σε ποικιλία υφασμάτων και υλικών (μαλλί, βαμβάκι, μετάξι, βελούδο κ.ά.), με διάφορες βελονιές, μετρητές και ελεύθερες, τοπικές ή ευρύτερα, παρουσιάζουν την απίστευτη ποικιλία της ανθρώπινης δημιουργίας στην αισθητική της καθημερινότητας. Η έκθεση θα μείνει ανοιχτή προς το κοινό ως την Πέμπτη 30 Ιουνίου, ενώ η επίσημη έναρξή της θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Μαΐου στις 18:30.

Στις 20:00 της ίδιας ημέρας, θα ακολουθήσει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιμαρέτ η διάλεξη «Τέχνη και Υλικός Πολιτισμός στην Οθωμανική Ελλάδα» της Δρ. Άννας Μπαλλιάν. Το θέμα της τέχνης και του υλικού πολιτισμού στην Ελλάδα κατά την οθωμανική περίοδο είχε γίνει έως πρόσφατα αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τη σκοπιά της «λαϊκής» και «μεταβυζαντινής» τέχνης.

Ωστόσο, η σύγχρονη ελληνική και διεθνής ιστοριογραφία εντάσσουν πλέον τη μελέτη των ελληνικών πληθυσμών μέσα στο ευρύτερο οθωμανικό πλαίσιο στο οποίο άλλωστε ανήκαν. Η επίτιμη επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη επιλέγει να παρουσιάσει παραδείγματα από την οθωμανική περίοδο, προερχόμενα κυρίως από την επιτοίχια ζωγραφική του 16ου αιώνα και την αργυροχοΐα του 16ου-17ου αιώνα, και παράλληλα θίγει θέματα διακοινοτικών σχέσεων στην εκκλησιαστική τέχνη της αρμενικής και ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η διάλεξη θα διεξαχθεί στα ελληνικά. Εντάσσεται το πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κεντητική Τέχνη της Ανατολικής Μεσογείου που συνδιοργανώνουν το Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ, το Κέντρο Ισλαμικών Σπουδών και η Σχολή Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: info@moha.center

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης