Δραστηριότητα Ένωσης Τυφλών Α.Μ.

 Δραστηριότητα Ένωσης Τυφλών Α.Μ.

Από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών Περιφερειακής Ένωσης Ανατολικής Μακεδονίας, δόθηκε προς δημοσίευση η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης  στην περιοχή μας του Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και έγιναν συζητήσεις για την υποστήριξη όλων των δράσεων του Κέντρου. Στο πλαίσιο των επαφών και των συζητήσεων αυτών έλαβε χώρα και μια συνάντηση με την πρόεδρο κυρία Άννα Μισσιριάν και τους εκπροσώπους  του Ερευνητικού Κέντρου «Μοχάμετ Άλι» και εκφράστηκε η διάθεση του Ερευνητικού Κέντρου να στηρίξει την προώθηση προς τα σχολεία του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικού προγράμματος  του Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος». Το άκρως θετικό κλίμα της συνάντησης απέδωσε καρπούς και δόθηκε η  υπόσχεση και για την υποστήριξη της φιλοξενίας των εκπαιδευτών του Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» μαζί με τους σκύλους οδηγούς τυφλών, όσες φορές χρειαστεί να επισκεφθούν την περιοχή μας για την εκπόνηση του εκπαιδευτικού τους προγράμματος.

Διευρύνοντας τους ορίζοντες των συνεργασιών μας ευελπιστούμε σε μια μελλοντική συνεργασία με την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, προκειμένου να προωθηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος», το οποίο αποσκοπεί στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω  από τη φιλοζωία και  την αναπηρία όρασης και τη σημαντική βοήθεια που προσφέρει ένας σκύλος οδηγός  στην αυτονομία των ατόμων με οπτική αναπηρία. Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών ανατολικής Μακεδονίας  σε συνεργασία με την κεντρική Διοίκησή της συνεχίζει τις προσπάθειες για την ενημέρωση, το συντονισμό  και τη συσπείρωση όλων των φορέων της περιφέρειας Α.Μ.Θ. γύρω από τα θέματα της εκπαίδευσης ενός σκύλου για να μπορέσει να γίνει οδηγός ατόμων με αναπηρία όρασης, της απόκτησης ενός σκύλου από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο και την αποδοχή του  σκύλου από το οικογενειακό, εργασιακό περιβάλλον και την κοινωνία όπου ζει και κινείται το άτομο με αναπηρία όρασης. Συνεχίζουμε τις δράσεις μας, ώστε να γίνουμε δίαυλοι επικοινωνίας με τα μέλη μας και τα άτομα που θα θελήσουν να αποκτήσουν σκύλο οδηγό. Ευελπιστούμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από την Καβάλα και θα προωθηθεί σε όλη την περιφέρεια Α.Μ.Θ..

Επίσης η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών ανατολικής Μακεδονίας εργάζεται  δυναμικά και εντατικά για τη δυνατότητα δημιουργίας ενός παραρτήματος του Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» στη βόρεια Ελλάδα με  την Καβάλα να διεκδικεί  την έδρα του παραρτήματος.

Το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών για Άτομα με Αναπηρίες –  «Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» ιδρύθηκε στις 25 Ιουλίου του 2008 και είναι Αστική ΜΗ Κερδοσκοπική Εταιρεία.  Στους   στόχους του είναι η διαχείριση και η κάλυψη της ανάγκης των ατόμων με προβλήματα όρασης να χρησιμοποιήσουν για την κινητικότητά τους  σκύλο οδηγό και παράλληλα τα Άτομα με Αναπηρίες να καλύψουν την ανάγκη της μετακίνησής τους και της εξυπηρέτησής τους με την χρήση Σκύλων Βοηθείας.

Εταίροι του οι Επίσημοι Φορείς, συνδικαλιστικοί και μη, που έχουν πολυετή πείρα στα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρίες όπως : το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ), η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.) και οι Περιφερειακές του Ενώσεις Τυφλών, ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος (Φ.Τ.Ε.), η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.) και το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων (Ε.Κ.Ε.Σ.)».

Με εκτίμηση, για την Δ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΡΕΜΥΔΑΣ  ΣΜΑΡΑΓΔΟΣ            ΜΑΟΥΝΑΤΖΗΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – ΚΩΝ/ΝΟΣ

Διαβάστε επίσης