• 19 Μαΐου 2024,

Δύο κέντρα υγείας αστικού τύπου στο κάτω Νοσοκομείο και στον Άγιο Λουκά

 Δύο κέντρα υγείας αστικού τύπου στο κάτω Νοσοκομείο και στον Άγιο Λουκά

Δύο κέντρα υγείας αστικού τύπου σκοπεύει να δημιουργήσει το υπουργείο υγείας στην πόλη της Καβάλας, καλύπτοντας την ανατολική και τη δυτική πλευρά της. Η λειτουργία τους θα αποσυμφορήσει την κίνηση του νοσοκομείου και θα διευκολύνει τους ασθενείς. Φυσικά, οι δύο δομές υγείας θα πρέπει να στεγαστούν σε κατάλληλους και βολικούς χώρους, οι οποίοι αναζητήθηκαν από το δήμο Καβάλας. Αυτός ήταν και ο λόγος συνάντησης της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, με τον Μανώλης Θανόγλου υποδιοικητή του νοσοκομείου Καβάλας και τον Στράτο Πλωμαρίτη διοικητή της 4ης ΥΠΕ. Οι νέες μονάδες θα στελεχωθούν με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, όπως γενικοί γιατροί, παιδίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές. Οι δομές θα υπάγονται στην υγειονομική περιφέρεια.

Η λειτουργία δύο μονάδων, μία στην ανατολική και μία στη δυτική πλευρά της πόλης, θα βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών κατά το δυνατό περισσότερων πολιτών κι επιπλέον θα «ανακουφίσει» το νοσοκομείο. Τα ήπια περιστατικά επομένως δε θα χρειάζονται μετακίνηση στο νοσοκομείο αλλά θα καλύπτονται από τις νέες δομές. Ο γιατρός θα προχωρά σε μια πρώτη εκτίμηση και θα κατευθύνει τον ασθενή, εάν χρήζει μεταφοράς στο νοσοκομείο.

Ο κ. Θανόγλου μας αποκάλυψε ότι σχεδιασμός του υπουργείου είναι να λειτουργήσουν οι μονάδες ακόμη κι εντός του καλοκαιριού. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση και τη στήριξη της δημάρχου, που ως πρώην γιατρός αντιλαμβάνεται ακριβώς τις ανάγκες της πόλης. Οι προσλήψεις για τη στελέχωση των νέων δομών προφανώς θα δρομολογηθούν από το αρμόδιο υπουργείο, αφού ξεκάθαρα δε θα υπάρξουν μετακινήσεις γιατρών του νοσοκομείου. Ομοίως, μέριμνα του υπουργείου θα είναι και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.

Για τη στέγαση της ανατολικής μονάδας προτάθηκε το γυάλινο κτήριο του παλιού νοσοκομείου, ενώ για τη δυτική μονάδα προτείνονται είτε το κτήριο του κέντρου ψυχικής υγείας είτε το κτήριο του ΚΑΠΗ στον Άγιο Λουκά. Οι χώροι επιθεωρήθηκαν ήδη το δε γυάλινο κτήριο θεωρήθηκε ως ιδανική περίπτωση. Έκαστη δομή απαιτεί για τη στέγασή της 100 – 120 τμ, καθώς και την εξασφάλιση πρόσβασης στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ως γιατρός που γνωρίζει άριστα τις υγειονομικές ανάγκες της Καβάλας, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα μας εξήγησε ότι οι νέες μονάδες δημιουργούνται σε άλλες πόλεις προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες δημοτικών ιατρείων. Η Καβάλα ωστόσο διαθέτει δημοτικά ιατρεία και συμβουλευτικούς σταθμούς. Η κ. Τσανάκα σαφώς και ανταποκρίθηκε στο αίτημα των κ.κ. Πλωμαρίτη και Θανόγλου για την εξεύρεση χώρων. Η δήμαρχος αποφάνθηκε ότι κανένας κρατικός φορέας δε θα «εκπαραθυρώσει» το δήμο από ένα χώρο όπως το γυάλινο κτήριο του παλιού νοσοκομείου, όταν εκεί θα στεγάζεται υγειονομική δομή.

Από τη στιγμή που ο δήμος είναι ο μεγάλος ιδιοκτήτης του ακινήτου, αντί να προχωρά με επαναστατικές κινήσεις όπως οι καταλήψεις, είναι προτιμότερο να δρομολογήσει μια κοινωνική κατάληψη. Παράλληλα, στο συγκεκριμένο κτήριο θα μπορέσουν να στεγαστούν και άλλοι κοινωνικοί φορείς της πόλης. Αυτή επομένως θα είναι μια αφορμή για ειρηνική είσοδο του δήμου στο γυάλινο κτήριο.

Ωστόσο, η δήμαρχος προβληματίστηκε για τη στέγαση της νέας δομής στο πολύκεντρο του Αγίου Λουκά, διότι δεν επιθυμεί την ενσωμάτωσή τους με τα ΚΑΠΗ και άρα την κατάργηση των δημοτικών ιατρείων. Παρόλα αυτά, το πολύκεντρο είναι ένας εξαιρετικός χώρος και μπορεί άμεσα να τεθεί σε λειτουργία. Ένας εναλλακτικός χώρος τον οποίον επισκέφθηκαν ήταν η ανοικτή μονάδα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ στο Σίγμα, αλλά μάλλον δεν κρίθηκε επαρκής. Ο χώρος πρέπει να είναι ισόγειος κι εύκολα προσβάσιμος.

Οι νέες δομές θα παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στη συνέχεια, εάν κρίνεται απαραίτητο θα παραπέμπονται οι ασθενείς στα νοσοκομεία, όπου παρέχεται τριτοβάθμια φροντίδα υγείας. Πάντως, η δήμαρχος προέβλεψε ότι η λειτουργία των νέων δομών δε θα επιτευχθεί πριν από το τέλος του έτους διότι απαιτούνται διαδικασίες προσλήψεων

Διαβάστε επίσης