• 18 Μαΐου 2024,

Δυο προγράμματα ERASMUS στη Νέα Καρβάλη

 Δυο προγράμματα ERASMUS στη Νέα Καρβάλη

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο του Ελληνοκαπαδοκικού πολιτισμού στη Νέα Καρβάλη, η πρώτη φθινοπωρινή εκδήλωση που στόχο είχε να προβάλει την δραστηριότητα στο μουσείο, στη διάρκεια του καλοκαιριού. Δύο Τούρκοι συντηρητές τέχνης φιλοξενήθηκαν στο πλαίσιο προγράμματος ERASMUS, δουλεύοντας στη συλλογή νομισμάτων κι αγγειοπλαστικής τέχνης. Επρόκειτο για εκθέματα που είχε έτσι κι αλλιώς το συγκεκριμένο μουσείο, τα οποία ερευνήθηκαν περαιτέρω αποδείχθηκε η μεγάλη τους ιστορική σημασία. Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Καπλάνης Ιωσηφίδης υποδέχθηκε στο μουσείο κατά τη χθεσινή εκδήλωση την αντιδήμαρχο Κορίνα Χιώτη Πρασσά, όπως επίσης και το περιφερειακό σύμβολο Αλέξανδρο Ιωσηφίδη. Αρκετοί κάτοικοι βρέθηκαν στο ίδιο γεγονός παρακολουθώντας λεπτομερώς τη δουλειά των δύο Τούρκων συντηρητών τέχνης, που ήταν παρόντες και τη σημασία αυτών που ανακάλυψαν. Ήταν μία έρευνα στα αγγεία του μουσείου και στα νομίσματα που αυτό διαθέτει, Λεπτομέρειες εξηγεί ο κ. Ιωσηφίδης: «Δύο προγράμματα Erasmus κύλησαν φέτος το καλοκαίρι στο μουσείο του Ελληνοκαπαδοκικού πολιτισμού. Το ένα αφορούσε την Καπαδοκική κεραμική κι αγγειοπλαστική τέχνη. Δηλαδή την έρευνα πάνω στα αγγεία που έχει η συλλογή του μουσείου τεχνολογικά και τη δημιουργία αντιγράφων από αυτά, ένα δε ειδικά του 5000 π.Χ. το οποίο και κατορθώθηκε να γίνει αντίγραφο και να εκτίθεται τώρα στο μουσείο μας.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορούσε το διάβασμα της παλαιογλυπτικής γραφής και επίσης την αναγνώριση των νομισμάτων που έχει το μουσείο μας. Οι συλλογές του μουσείου μας είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν η συντηρήτρια από το μεγάλο πανεπιστήμιο του Ικονίου κατόρθωσε και διάβασε τις επιγραφές που έχουν πάνω τους τα νομίσματα. Ένα μάλιστα είναι του 1238, από το Ικόνιο, επίσης ένα του 1540, από τη Γερμανία κι διάφορα άλλα».

ΕΡ: Άρα αυτές όλες οι δουλειές έγιναν από δύο φιλοξενούμενούς σας;

ΑΠ: «Ακριβώς όλο το καλοκαίρι, αθόρυβα, όπως αρμόζει σε πολιτιστικά ευρήματα, δούλεψαν μέσα στο μουσείο, όπως και στο Ακόντισμα, μαζί μας, τους διαθέσαμε τις συλλογές μας και είμαστε χαρούμενοι, γιατί μαζί συγχρόνως σήμερα αναγνωρίζουμε το έργο των αγγειοπλαστών της Καρβάλης, μέχρι το 1970, ήτανε βιοτεχνία που υπήρχε στο χωριό».

 

Διαβάστε επίσης