• 18 Μαΐου 2024,

Δύο προτάσεις για το Leader ετοιμάζει η ΑΝΚΑ

 Δύο προτάσεις για το Leader ετοιμάζει η ΑΝΚΑ

Η Αναπτυξιακή Καβάλας αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με την πρότασή της για πρόγραμμα Leader καθώς ουσιαστικά προετοιμάζει δύο διαφορετικές προτάσεις, τις οποίες ξεχωρίζουμε σε σχέση με τη γεωγραφική περιοχή για την οποία απευθύνονται.

Η πρώτη πρόταση έχει σχέση με το δήμο Καβάλας, την περιοχή από τη Νέα Καρβάλη μέχρι και το Παληό. Η δεύτερη πρόταση έχει σχέση με όλο τον υπόλοιπο νομό.

Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, ενώ η ανάγκη να υπάρξει και δεύτερη πρόταση για το πρόγραμμα Leader προέκυψε μέσα από τη διαβούλευση. Αυτή την περίοδο άλλωστε η διαβούλευση στην πόλη και το νομό, γίνεται με στόχο τον ορισμό περιοχών παρέμβασης.

Με βάση τη δυνατότητα του προγράμματος και τη διαδικασία των συζητήσεων, προέκυψε στην Αναπτυξιακή Καβάλας η ιδέα ενός νέου ξεχωριστού προγράμματος, για την αστική περιοχή της πόλης της Καβάλας, που ταυτόχρονα είναι κι αλιευτική περιοχή. Την ιδέα παρουσίασαν στους δημοτικούς συμβούλους της Καβάλας, το βράδυ της Δευτέρας ο Μιχάλης Σκορδας και η κα Λυμπεροπούλου. Πρόκειται για μια απόφαση που η Αναπτυξιακή Καβάλας συνέλαβε το τελευταίο 10ήμερο, καθώς αρχικά οι παρουσιάσεις που έκανε αναφέρονταν σε μία μόνο πρόταση. «Θα κατεβάσουμε δύο φακέλους, δύο προτάσεις και δύο Leader. Είναι η πρώτη φορά που και η πόλη έχει την ευκαιρία», είπε στην εφημερίδα μας η κα Λυμπεροπούλου. Εξηγεί λοιπόν ότι η πρώτη πρόταση αφορά την πόλη της Καβάλας. Είναι μια πρόταση μόνο ταμιακή, με προϋπολογισμό 4 εκατομμύρια ευρώ. Η δεύτερη πρόταση για τον υπόλοιπο νομό είναι πολυταμιακή με προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια ευρώ.

Από 20 Ιουλίου μέχρι 16 Σεπτέμβρη θα γίνει η διαβούλευση με ειδικό στόχο τον ορισμό των δράσεων. Οι προτάσεις της Αναπτυξιακής Καβάλας θα κατατεθούν στο αρμόδιο υπουργείο με προοπτική να εγκριθούν έως το τέλος του έτους.

Υπολογίζεται ότι την άνοιξη του 2017, οι δύο εγκεκριμένες προτάσεις θ΄ ανοίξουν για να δεχθούν επενδυτικά σχέδια, από επαγγελματίες όλου του νομού.

 

Διαβάστε επίσης