• 6 Μαΐου 2024,

Δύσκολα θα δοθούν επιπλέον χρήματα για μαθητικά δρομολόγια

 Δύσκολα θα δοθούν επιπλέον χρήματα για μαθητικά δρομολόγια

Συνάντηση με τους προέδρους των δύο ΚΤΕΛ είχε χθες το πρωί στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης. Συζητήθηκαν τα προβλήματα σε ορισμένα μαθητικά δρομολόγια, τα οποία οφείλονται και στο ότι ειδικά για μαθητές η κάλυψη των θέσεων σε κάθε λεωφορείο φθάνει στο ποσοστό του 100%.

Δεδομένου του ότι στα άλλα δρομολόγια η κάλυψη είναι στο 65%, υπάρχουν διαμαρτυρίες κυρίως γονέων και κηδεμόνων. Το πρόβλημα λύνεται με επιπλέον δρομολόγια δηλαδή με επιπλέον χρήματα. Αυτά μάλλον δεν μπορούν να δοθούν αφού ο νόμος είναι υπέρ της διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης.

Δηλαδή ο νόμος προβλέπει γεμάτα με μαθητές λεωφορεία σε ποσοστό 100% των θέσεων. Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των γονέων κηδεμόνων ζητά να εκτελεί ακόμη 12 μαθητικά δρομολόγια. Το Αστικό ακόμη 5. Αυτά προσωρινά γίνονται αλλά αν δεν πληρωθούν, σύντομα θα σταματήσουν.

Ταυτόχρονα υπάρχουν μαθητές που αποφεύγουν δρομολόγια, προτιμώντας άλλα. Με αποτέλεσμα και σε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις να υπάρχει συνωστισμός ενώ άλλα δρομολόγια γίνονται άδεια!

Και τα δύο ΚΤΕΛ ζητούν επίσης καλύτερη συνεργασία με τους διευθυντές του σχολείων και τακτική ενημέρωση από αυτούς.

Καλύτερη συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων ζητά ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας

Ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας Γιάννης Χαλεπιάδης μίλησε το πρωί της Δευτέρας στο ραδιόφωνο της Πρωινής. Σχολίασε τις ανακατατάξεις στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων όπως ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο και ισχύουν αυτήν την εβδομάδα.

Μίλησε επίσης για τις διαμαρτυρίες ή τα παράπονα για συνωστισμό μαθητών σε μαθητικά δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας. Ο Γιάννης Χαλεπιάδης είπε ότι τα δρομολόγια που ισχύουν αυτή την εβδομάδα σε σχέση με τα δρομολόγια της προηγούμενης εβδομάδας, έχουν υποστεί κάποιες ανακατατάξεις στις ώρες αιχμής.

Είναι λιγότερα τις απογευματινές ώρες. Ειδικά το διάστημα από τις 3:00 το μεσημέρι μέχρι τις 8:00 κάθε απόγευμα καθώς διαπιστώθηκε ότι αυτές τις ώρες της ημέρας ο κόσμος κυκλοφορεί λιγότερο. Θέλουμε να αποφεύγουμε δρομολόγια χωρίς επιβάτες, είπε ο Γιάννης Χαλεπιάδης εξηγώντας ότι μετρήσεις επιβατών γίνονται κάθε μέρα σε όλα τα δρομολόγια. Δουλειά που έχουν αναλάβει και κάνουν οι οδηγοί των λεωφορείων.

Οι μετρήσεις επηρεάζουν τα δρομολόγια και έτσι το Αστικό ΚΤΕΛ υπολογίζοντας τον αριθμό επιβατών κάθε δρομολογίου τροποποιεί συχνά τα δρομολόγιά του. Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο κέντρο της πόλης ο Γιάννης Χαλεπιάδης είπε ότι προς το παρόν τα πράγματα είναι μπερδεμένα.

Εξηγώντας ότι όπως έχει καταλάβει, ο κόσμος προτιμά να κατεβαίνει στο κέντρο με το αυτοκίνητο του.

Θέλει να εξυπηρετείται στα καταστήματα με ραντεβού, παρκάροντας το αυτοκίνητό του για λίγα λεπτά έξω από το κατάστημα που προτιμά. Με αυτόν όμως τον τρόπο –είπε- δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Για τα μαθητικά δρομολόγια και τις περιπτώσεις συνωστισμού σε ότι αφορά λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ είπε ότι τέτοια ζητήματα ανέκυψαν μόνο σε περιπτώσεις ανωμαλίας στη λειτουργία σχολείου.

Ο κ. Χαλεπιάδης ζήτησε καλύτερη συνεργασία του Αστικού ΚΤΕΛ με τους διευθυντές των σχολείων ώστε αν και εφόσον οι μαθητές φεύγουν νωρίτερα από το σχολείο τους να το γνωρίζει το Αστικό ΚΤΕΛ και να βάζει επιπλέον λεωφορεία στη σωστή ώρα.

«Να ξέρουμε δηλαδή και εμείς πότε υπάρχει διαφοροποίηση στο σχόλασμα των μαθητών και να προσαρμοζόμαστε» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Χαλεπιάδης. Πολλές φορές –τόνισε- ενώ υπάρχουν ένα και δύο λεωφορεία έτοιμα να μεταφέρουν τους μαθητές προς τα σπίτια τους όταν σχολάσουν, τα λεωφορεία δεν χρησιμοποιούνται καθώς οι μαθητές έχουν αποχωρήσει νωρίτερα από το σχολείο τους.

Για το γεγονός δεν ενημερώθηκε όταν θα έπρεπε και όπως θα έπρεπε το Αστικό ΚΤΕΛ.

Διαβάστε επίσης