• 9 Μαΐου 2024,

Δυσκολότατη η δευτεριάτικη συνεδρίαση του Δ/Σ Καβάλας

 Δυσκολότατη η δευτεριάτικη συνεδρίαση του Δ/Σ Καβάλας

Στην ιστορία του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας πέρασε και η συνεδρίαση της Δευτέρας που αποδείχθηκε μαραθώνια, γεμάτη με εντάσεις και αποχωρήσεις, κυρίως εξαιτίας της συζητήσεως του θέματος περί προσφυγικής μετεγκατάστασης. Νωρίς το πρωί της Τρίτης, από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο πρόεδρος του σώματος Γιώργος Γραμμένος παραδέχθηκε ότι η δευτεριάτικη συνεδρίαση που έληξε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ήταν πράγματι δύσκολη και για το θέμα της μετεγκατάστασης δαπανήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Στις 23:30, εξήγησε ο κ. Γραμμένος, αφού το σώμα είχε διανύσει περίπου τέσσερις ώρες συζητήσεως για το προσφυγικό θέμα κάποιο άτομο που βρισκόταν στο ακροατήριο ενημέρωσε τον πρόεδρο ότι απειλήθηκε από άλλα παριστάμενα στο ακροατήριο άτομα. Οι φόβοι που εκφράστηκαν για τη σωματική ακεραιότητα και την ασφάλεια ανάγκασαν τον κ. Γραμμένο να ζητήσει από τους αρμόδιους του δήμου να καλέσουν περιπολικό, προκειμένου να αποσοβηθεί οποιοδήποτε πιθανό επεισόδιο. Ευτυχώς κανένα έκτροπο δε σημειώθηκε κατά την αποχώρηση του ακροατηρίου.

Όσες φορές τέθηκε προς συζήτηση από το δημοτικό συμβούλιο το προσφυγικό θέμα, προκλήθηκαν διαξιφισμοί μεταξύ της διοικήσεως και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Επ’ αυτού ο κ. Γραμμένος επεσήμανε: «Καθένας και ιδίως η αντιπολίτευση προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο κ. Παπαδόπουλος για παράδειγμα, δε συμμετέχει σε καμία διαδικασία, δε συμμετέχει σε καμία ψηφοφορία ή σύσκεψη κι επιμένει να μιλά άνευ στοιχείων εις βάρος της δημάρχου και της πλειοψηφούσας παράταξης. Έστω κι αν είναι ομολογημένο πως ο δήμος έδωσε τα πάντα για την ομαλότερη φιλοξενία των προσφύγων.

Ενώ κατά την έναρξη της συζητήσεως η αντιπολίτευση υποστήριζε ότι η μεταφορά ήταν μόνο ένα υποθετικό σενάριο χωρίς υπεύθυνη ενημέρωση, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μουρτασάγας δε εξήγησε στο σώμα ότι ήδη είχε εκδοθεί ανακοίνωση περί της οριστικής μεταφοράς των προσφύγων στο στρατόπεδο. Άφησε δηλαδή το σώμα να συζητά επί ώρες για ένα θέμα που κάποιοι θεωρούσαν υπαρκτό και κάποιοι άλλοι ανύπαρκτο. Τότε ήταν που κι εγώ βγήκα εκτός εαυτού, όταν διαπίστωσα πόση ώρα είχαμε δαπανήσει να συζητούμε για ένα αμφισβητούμενο υποτίθεται ζήτημα. Κοντολογίς, η διαδικασία θα μπορούσε να είχε διευκολυνθεί εάν ο κ. Μουρτασάγας αναφέρονταν εγκαίρως στην ανακοίνωση της επιτροπής όπου είναι γραμματέας.

Στο τέλος της συζητήσεως αποχώρησαν η παράταξη του Βαγγέλη Παππά και η παράταξη του Μάκη Παπαδόπουλου και ακολούθησε η ονομαστική ψηφοφορία. Σύσσωμη η πλειοψηφία καταψήφισε την προτεινόμενη μετεγκατάσταση, ο κ. Μουριάδης που εκπροσωπούσε την Ανοιχτή Πόλη συμφώνησε μεν αλλά μόνο για προσωρινή μεταφορά, η Συμπαράταξη Πολιτών υπερψήφισε τη μετεγκατάσταση, ο κ. Αγανικόλας καταψήφισε επίσης τη μετεγκατάσταση ενώ ο κ. Ποτόλιας συντάχθηκε με την άποψη της σύντομης και προσωρινής μετεγκατάστασης. Ο κ. Ποτόλιας ζήτησε επίσης να τεθεί σε ψηφοφορία η προσωπική του θέση, που δεν ήταν καθαρό ερώτημα αλλά μια πολιτική τοποθέτηση».

Ο Γιώργος Γραμμένος είχε προειδοποιήσει τους δημοτικούς συμβούλους ότι θα δρομολογηθούν κυρώσεις για τους αδικαιολογήτως απόντες των συνεδριάσεων. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου, η πρέπουσα διαδικασία ξεκινά άμεσα εναντίον των αδικαιολογήτως απόντων βάσει του κανονισμού λειτουργίας. Ένας – δυο δημοτικοί σύμβουλοι βρίσκονται στο όριο και δεν αποκλείεται να υποστούν τις προβλεπόμενες συνέπειες.

 

Διαβάστε επίσης