Dark Mode Light Mode

Ευστρατία Γουντουδάκη: Η Καβαλιώτισσα συγγραφέας που αποκαλύπτει αληθινές ιστορίες βίας

Η Ευστρατία Γουντουδάκη δίνει φωνή στη σιωπή

Πίσω από τις Κλειδωμένες Πόρτες

Με αληθινές ιστορίες και επαγγελματική εμπειρία, το βιβλίο αποκαλύπτει τις αθέατες μορφές βίας – εκείνες που δεν αφήνουν μώλωπες, αλλά χαράζουν το μέσα. «Όταν η σιωπή γίνεται τιμωρία, η αγάπη γίνεται παγίδα». Ένα δυνατό εργαλείο για κατανόηση, ενσυναίσθηση, επιβίωση και χειραφέτηση. «Ας μην μάθουμε να εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να αγνοεί τον πόνο».

Αληθινές ιστορίες που φανερώνουν τις κρυφές μορφές της βίας

«Δεν είναι το ξύλο μόνο. Mε έφτυνε, μου ούρλιαζε στα μούτρα “θα σου δείξω εγώ, δεν ξέρεις με ποιον τα έχεις βάλει! Όπου κι αν πας, θα έρθω να σε βρω, ακούς; Θα σε βρω! Έτσι, για να με φοβάσαι πάντα”!» Το τραύμα μπορεί να έχει κυματοειδή επίδραση. Στο κέντρο βρίσκεται πάντα το θύμα. Εκείνο το άτομο που βίωσε άμεσα το τραυματικό γεγονός, εκείνο που δέχθηκε τη βία, υπέστη τις σωματικές βλάβες, ένιωσε τις επιπτώσεις της βίας στην ψυχική του υγεία, έχασε τη ζωή του από την επίθεση. Καθώς κινούμαστε προς τα έξω, συναντούμε τους συγγενείς που βιώνουν από κοντά τις οδυνηρές συνέπειες που μπορεί να έχει η βία στο αγαπημένο τους πρόσωπο, τους συγγενείς που πενθούν, τους φίλους, τους συναδέλφους του θύματος και όσους βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από το συμβάν. Στο επόμενο επίπεδο βρίσκονται οι επαγγελματίες στα επείγοντα και στις κοινωνικές υπηρεσίες, οι γιατροί, οι εισαγγελείς, οι δικηγόροι, η αστυνομία. Και οι κυματισμοί συνεχίζονται, εξαπλώνονται, μέχρι να αλλάξει κάτι, μέχρι να σπάσει ο κύκλος της βίας με κάποιον τρόπο. Διότι το τραύμα πρέπει να αντιμετωπιστεί, οι πληγές πρέπει να επουλωθούν και τα θύματα, οι συνάδελφοι, οι φίλοι, οι συγγενείς, όλοι εμείς, χρειαζόμαστε απαντήσεις.

Αλλιώς, ο πόνος θα επιμείνει και η λύτρωση δεν θα έρθει ποτέ.

Περιεχόμενα 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

«Αν γύριζα τον χρόνο πίσω» (Waves)

Τι είναι το φαινόµενο της επίδρασης των παρευρισκόµενων – the bystander effect (φαινόµενο genovese)

Τι µπορούµε να κάνουµε για να µην πέσουµε στην παγίδα της αδράνειας

«Τα τρία διαζύγια»

Χρήσιµες πληροφορίες για τους επαγγελµατίες (και όχι µόνο)

Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για το negging

Πώς θα αναγνωρίσετε το negging

Τι µπορείτε να κάνετε, αν καταλάβετε ότι δέχεστε negging

«Μία ανάσα ακόµα»

Χρήσιµες πληροφορίες για τους επαγγελµατίες (και όχι µόνο)

Love bombing: τι είναι και πώς θα το αναγνωρίσετε

Ενδείξεις ότι δέχεστε love bombing

Τι µπορείτε να κάνετε, αν πέσετε θύµατα love bombing

«Πίσω από τις κλειδωµένες πόρτες»

Χρήσιµες πληροφορίες για τους επαγγελµατίες (και όχι µόνο)

– Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τον κύκλο της βίας, την µαθηµένη αβοηθησία (learned helpnessness) και τον δεσµό τραύµατος

– Πώς θα διακόψετε έναν δεσµό τραύµατος

«Η δική µου αλήθεια»

Χρήσιµες πληροφορίες για τους επαγγελµατίες (και όχι µόνο)

Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για την τιµωρητική σιωπή (silent treatment) και το gaslighting

Τεχνικές που µπορείτε να χρησιµοποιείτε στην αλληλεπίδρασή σας µε χειριστικούς ανθρώπους (ΓΕΝΙΚΌΤΕΡΑ)

«Λίγο πριν το τέλος»

Χρήσιµες πληροφορίες για τους επαγγελµατίες (και όχι µόνο)

Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για το ghosting και το breadcrumbing

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ – ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΘΥΜΑΤΑ ΒΙΑΣ

EPILOGUE

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΠΗΓΕΣ

 

Βιογραφικό Συγγραφέα

Η Ευστρατία Γουντουδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα. Αποφοίτησε από το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης το 2002 και μέχρι σήμερα εργάζεται ως επαγγελματίας κοινωνική λειτουργός.

Είναι κάτοχος διπλώματος Θετικής Ψυχολογίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει εκπαιδευτεί στη θεραπεία εστιασμένη στη συμπόνια (CFT- The Greek Center for Compassion Focused Therapy).

Η προϋπηρεσία της στο πεδίο μετρά στο σύνολό της είκοσι ένα χρόνια, μεταξύ των οποίων είχε την ευκαιρία να αποκτήσει σημαντική εμπειρία σε διαφορετικά πλαίσια εργασίας, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και η Ειδική Αγωγή-Εκπαίδευση (ειδικό σχολείο, κέντρα διεπιστημονικής αξιολόγησης, συμβουλευτικής και υποστήριξης).

Από το 2013 μέχρι και σήμερα, εργάζεται ως κοινωνική λειτουργός σε συμβουλευτικό κέντρο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρέχοντας υποστήριξη σε γυναίκες-θύματα βίας και γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η επιθυμία της για ευαισθητοποίηση του κοινού σε «δύσκολα» ζητήματα με τα οποία ερχόμαστε όλοι αντιμέτωποι στην καθημερινότητά μας και η ανάδειξη της σημαντικότητας του επαγγέλματός της αποτέλεσαν για εκείνη τα σημαντικότερα κίνητρα, τα οποία και την οδήγησαν εν τέλει στη συγγραφή του πρώτου της ολοκληρωμένου βιβλίου.

Το Όσα ήθελα να Πω – Ιστορίες από την καθημερινότητα μιας κοινωνικής λειτουργού κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πηγή τον Ιούλιο του 2022 και μέσα στο 2023 πέρασε σε Β’ έκδοση. Το Πίσω από τις κλειδωμένες πόρτες είναι η δεύτερη συγγραφική της προσπάθεια.

 

Προηγούμενο άρθρο

Πρόσκληση συμμετοχής στο “Meet the Buyer 2025”

Επόμενο άρθρο

Η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων με την υπογραφή του Δημήτρη Τάρλοου