• 10 Μαΐου 2024,

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο Μωυσής Μωυσιάδης

 «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο Μωυσής Μωυσιάδης

Του Μπάμπη Παναγιωτίδη


Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί – πλήρης ημερών – ο Μωυσής Μωυσιάδης, ο ιδρυτής της γνωστής εταιρείας ” ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΆ ΜΩΥΣΗΣ”, με έδρα τον Κεχρόκαμπο Καβάλας. Ο Μωυσής Μωυσιάδης γεννήθηκε το 1934 στον αγαπημένο του Κεχρόκαμπο.

Από τις ελάχιστες φορές που έφυγε από τον τόπο του ήταν όταν υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία. Στην Καστοριά όπου βρέθηκε γνωρίζει την μετέπειτα σύζυγό του Σοφία Αδαμίδου με καταγωγή από το Αμπελοχώρι.

Την φέρνει με το πέρας της στρατιωτικής του θητείας στον Κεχρόκαμπο και το 1960 την παντρεύεται. Δημιουργούν μια όμορφη οικογένεια και τρία παιδιά , την Κυριακή – που ζει στη Γερμανία – τον Θόδωρο και τον Γιώργο, που κατοικούν στο χωριό.

Ο τελευταίος είχε διατελέσει πρώτος Δήμαρχος στο νεοσύστατο – τότε – Δήμου Ορεινού.  Από τα τρία τους παιδιά αποκτούν 8 εγγόνια και 2 δισέγγονα. Την ίδια χρονιά που παντρεύεται ανοίγει στην πλατεία του χωριού καφενείο και ταβέρνα μαζί, ενώ το 1969 προχωράει στη δημιουργία τυροκομικής μονάδας.

Παράλληλα ασκεί και άλλα δύο επαγγέλματα φυτεύοντας και πουλώντας πατάτες, ενώ κατέχει και χοιροστάσιο. Ενεργό μέλος της κοινωνίας γίνεται ευρύτερα γνωστός και μακρύτερα από το χωριό.

Πολλοί είναι αυτοί που από την Καβάλα -και άλλες περιοχές- ανηφορίζουν τα Σαββατοκύριακα για να απολαύσουν το φαγητό στην ξακουστή ταβέρνα του Μωυσή. Γίνεται ο ίδιος σημείο αναφοράς κάνοντας ακόμη γνωστότερη την όμορφη “Τάροβα”.

Μεγαλώνοντας τα δυο του αγόρια μπαίνουν στην επιχείρηση και την “τρέχουν” περισσότερο. Πλέον η επιχείρηση έχει περάσει στην τρίτη γενιά και στον εγγονό του Μωυσή που φέρει το όνομά του.

Ο ίδιος, με το στήριγμα της ζωής του την αγαπημένη του Σοφία περιορίζεται στην ταβέρνα – που δεν την αποχωρίζεται με τίποτα. Η ζωή του παίρνει το 2012 την συμβία του, γεγονός που δεν μπόρεσε ποτέ του να ξεπεράσει.

Συνεχίζει μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τον καθημερινό αγώνα του δίνοντας το παρών του μέχρι και πριν δύο χρόνια στην ταβέρνα του. Στις 20 Δεκεμβρίου του προηγούμενου μήνα άρχισε να αντιμετωπίζει κάποια μικρά προβλήματα στην υγεία του.

Μέχρι τότε έχαιρε άκρας υγείας. Αυτά το ταλαιπώρησαν – σε συνδυασμό με πόνους στα πόδια – τον τελευταίο μήνα, αφέθηκε, σταμάτησε την σίτιση και σήμερα το πρωί σε ηλικία 90 ετών αφήνοντας πίσω παιδιά – εγγόνια – δισέγγονα , έφυγε για να πάει να συναντήσει την Σοφία του.

Είχα την τύχη να γνωρίσω τον ίδιο και τα παιδιά του αρκετά χρόνια πριν και να ” δεθώ ” μαζί τους. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του , να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει στον αγαπημένο του Κεχρόκαμπο.

Καλό παράδεισο Μπάρμπα Μωυσή εν σκηναῖς δικαίων. Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί αύριο Παρασκευή 19 Ιανουαρίου στις 15:00 από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Της Θεοτόκου Κεχροκάμπου.

Διαβάστε επίσης