Έγιναν πληρωμές αποζημιώσεων στους αγρότες του Παγγαίου- Θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα

 Έγιναν πληρωμές αποζημιώσεων στους αγρότες του Παγγαίου- Θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα

Την Τετάρτη 3 Μάη πληρώθηκαν αρκετοί αγρότες του Δήμου Παγγαίου. Όχι όλοι. Εισέπραξαν χρήματα από τον ΕΛΓΑ, τη λεγόμενη επιστροφή της παρακράτησης.

Υπάρχει μια κάποια ικανοποίηση. Με ειδικές παρατηρήσεις: 1) Δεν πληρώθηκαν όλοι την παρακράτηση 2) Δεν ήταν επιστροφή ποσού σε ποσοστό 20% 3) Έγιναν λάθη στις πληρωμές. Για τα οποία δόθηκε υπόσχεση άμεσης διόρθωσης τους. Στο μεταξύ η διαδικασία διόρθωσης των λαθών επηρεάζει την επόμενη πληρωμή. Του προγράμματος De Minimis. Μετατέθηκε για να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Λέγεται ότι η πληρωμή για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι της τάξης των 150 ευρώ ανά στρέμμα. Ποσό τηρουμένων των αναλογιών καλό. Οι αγρότες περιμένουν και δεν αντιδρούν. Σχολιάζουν ελάχιστα. Περιμένουν την επόμενη πληρωμή. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Παγγαίου κ. Γρηγόρης Γρουζίδης έκανε δηλώσεις στην Πρωινή για όλα αυτά.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Για την επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών από τον ΕΛΓΑ (πληρωμή του ΕΛΓΑ) έχω να πω ότι τελικά δεν πληρώθηκαν όλοι. Πληρώθηκαν λίγοι. Ένα μικρό κομμάτι. Υπό προϋποθέσεις. Αφορούσαν το μέγεθος της ζημιάς που διαπιστώθηκε κτλ. Αλλά και το ποσοστό που επιστράφηκε δεν ήταν του 20%.

Όσο η παρακράτηση. Ήταν μικρότερο. Υπήρξαν περιπτώσεις πληρωμής ακόμη και 10%. Επίσης έγιναν λάθη. Επικοινώνησα με τους αρμόδιους. Μου είπαν ότι τα λάθη θα διορθωθούν. Εκτιμώ ότι αυτός ήταν ο λόγος που η πληρωμή του De Minimis πήγε μια εβδομάδα πίσω. Για να διορθωθούν ως τότε τα λάθη που έγιναν».

Ο βουλευτής κ. Γιάννης Πασχαλίδης που παρακολουθεί το θέμα, έκανε σχετική ανακοίνωση μέσω ανάρτησης του: «Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσω ότι, όπως είχα διαβεβαιώσει με το από 30.4.2023 Δελτίο Τύπου και σε πείσμα όσων λοιδόρησαν από τη πρώτη στιγμή τις προσπάθειές μου και για το συγκεκριμένο θέμα, στις 3.5.2023 καταβλήθηκε σε 850 πληγέντες παραγωγούς το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, συνολικού ποσού 1.500.000€.

Αισθάνομαι ιδιαιτέρως ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή, διότι για την επίτευξή της, είχα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων τόσο με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Γεώργιο Γεωργαντά όσο και με όλους τους αρμοδίους, κατά τη διάρκεια των οποίων εξέθεσα την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Δυστυχώς, υπήρξαν και κάποιοι που για λόγους που δεν μπορώ να γνωρίζω λοιδορούσαν τις προσπάθειές μου, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, οι παρεμβάσεις μου ήταν καθοριστικής σημασίας, με αποτέλεσμα 850 παραγωγοί που επλήγησαν σε ολοκληρωτικό βαθμό μας να λάβουν χθες ως αποζημίωση το σύνολο της ασφαλιζόμενης αξίας.

Επίσης, θα ήθελα να ενημερώσω τους αμπελοκαλλιεργητές ότι από τις 10-15 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί και η καταβολή του de minimis για τα επιτραπέζια σταφύλια Καβάλας έτους 2021, όπως είχε προαναγγελθεί με το από 26.4.2023 Δελτίο Τύπου μου. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί και η καταβολή του de minimis για τους σπαραγγοπαραγωγούς Καβάλας έτους 2022. Σχέση εμπιστοσύνης, Αγώνας διαρκής».

(φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε επίσης