Έγινε η αρχή, έχει μέλλον και γραφειοκρατία η Μ.Ε.Α.

 Έγινε η αρχή, έχει μέλλον και γραφειοκρατία η Μ.Ε.Α.

Με ισχυρή απόφαση, σχεδόν ομόφωνη (αρνητικά ψήφισε μόνο ο Χ. Ποτόλιας), το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας ενέκρινε τα ξημερώματα της Τρίτης την πρόταση της ΔΙΑΜΑΘ για το εργοστάσιο των απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) και την τεχνολογία του. Θα γίνει στο γνωστό οικόπεδο, τμήμα του Εσκί Καπού, των πρώην αντίσκηνων. Η συζήτηση και η ψηφοφορία δεν είχε εκπλήξεις. Ουσιαστικά έγινε η αρχή αφού η υπόθεση έχει μέλλον και γραφειοκρατία.

Δύο μέρες νωρίτερα (όπως παραδέχθηκε ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Β. Λιόγκας) η ΔΙΑΜΑΘ κατέθεσε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο. Όπως φαίνεται η ΔΙΑΜΑΘ θεωρούσε δεδομένη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Η έγκριση της ΜΠΕ θα γίνει προς το τέλος του έτους με υπουργική απόφαση. Αμέσως μετά το έργο πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ όπου φέρεται να υπάρχει έτοιμη χρηματοδότηση τουλάχιστον 20 εκ ευρώ. Παράλληλα πρέπει να γίνουν κι άλλα πράγματα όπως οι μελέτες του, η προγραμματική σύμβαση για το δημοτικό οικόπεδο κτλ.

Θα είναι καλό νέο αν το έργο έχει ωριμάσει, έχει δημοπρατηθεί και ξεκινήσει σε 1 χρόνο από σήμερα. Αυτή η διαδικασία θα συζητηθεί κι άλλες φορές στο δημοτικό συμβούλιο αφού θα υπάρξουν σχετικές αφορμές κι απαραίτητες νέες αποφάσεις. Πέρα από τη προμήθεια του εξοπλισμού του εργοστασίου των απορριμμάτων, το έργο προβλέπει κατασκευή κυκλοφοριακού κόμβου. Κατασκευή κτιρίων αλλά και χωματουργικές εργασίες.

Μόνο ο Χρ. Ποτόλιας καταψήφισε

Στη 1.30 τα ξημερώματα της Τρίτης ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, που άρχισε νωρίτερα, δηλαδή λίγα λεπτά μετά τις 8.00 το απόγευμα της Δευτέρας.

Η πιο κρίσιμη και σημαντική απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Αφορούσε τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και την τεχνολογία που αυτή θ΄ ακολουθηθεί. Την εισήγηση καταψήφισε μόνο ο Χρήστος Ποτόλιας. Έγινε αναλυτική συζήτηση στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τη Διοίκηση του Δήμου, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Λιόγκας και ο Διευθυντής της ΔΙΑΜΑΘ κ. Βογιατζής.

Η κα Δρακονάκη είπε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σχετική με την ιδανικότερη επιλογή που μπορούσε να γίνει. Θύμισε ότι στην περιοχή Εσκί Καπού, εκεί όπου είχαν στηθεί τα αντίσκηνα, που φιλοξενούσαν πρόσφυγες, υπάρχουν υποδομές, που θα εξυπηρετήσουν πιο γρήγορα το φιλόδοξο σχέδιο του εργοστασίου των απορριμμάτων.

«Τώρα τρέχουμε να προλάβουμε τις χρηματοδοτήσεις», είπε η κα Δρακονάκη, εξηγώντας ότι από δω και πέρα όλα θα γίνουν γρήγορα για να χρηματοδοτηθεί το έργο από ευρωπαϊκούς πόρους, ο Δήμος Καβάλας να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ γι΄ αυτό.

 

Διαβάστε επίσης