• 17 Μαΐου 2024,

Με εγωισμούς και πείσματα δεν λύνεται το πρόβλημα της ΒΦΛ

 Με εγωισμούς και πείσματα δεν λύνεται το πρόβλημα της ΒΦΛ

Με καΐκι το πρωί, με λεωφορείο και καθυστέρηση 5 περίπου ωρών το απόγευμα έγιναν οι αλλαγές της βάρδιας στο χθες εργοστάσιο των λιπασμάτων. Υπήρξαν ένα σωρό αψιμαχίες, απειλήθηκαν επεισόδια, πετάχτηκαν αβγά. Η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα κι ενώ όλοι οι τοπικοί φορείς ζητούν διάλογο και συμφωνία αυτό δεν είναι ορατό. Η πρώτη και βασική ευθύνη ανήκει στην εταιρία που αρνείται την διαπραγμάτευση με το σωματεί, την λογική των αμοιβαίων υποχωρήσεων. Επιμένει στις απόψεις της. Δυστυχώς παρά τα όσα έγιναν και συνεχίζονται καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν τις συμβάσεις που τους προτείνει από την αρχή των γεγονότων. Ο Νίκος Μπεχράκης εμφανίζεται αδιάλλακτος (βλέπε συνέντευξη του στη σελίδα 6), καταγγέλλει, επιμένει στα δικά του ακόμη κι όταν η αστυνομική διεύθυνση Καβάλας του προτείνει εναλλακτικές επιλογές και κινήσεις. «Θα χυθεί αίμα» προβλέπουν απαισιόδοξα όσοι παρακολουθούν από μακριά τα γεγονότα. Η Κυβέρνηση δεν έκανε και χθες καμιά παρέμβαση, πλέον έχει να αντιμετωπίσει το πανελλαδικό πρόβλημα της εταιρίας Μαρινόπουλος.

Απαγόρευσε το Λιμεναρχείο

Το βράδυ της Δευτέρας έγινε πρώτη φορά μεταφορά του προσωπικού με βάρκα από το κεντρικό λιμάνι. Χθες το πρωί με καΐκι. Αργότερα χθες το μεσημέρι η από θάλασσα μεταφορά του προσωπικού απαγορεύτηκε από το Λιμεναρχείο. Το απόγευμα η αλλαγή της βάρδιας επιχειρήθηκε να γίνει με το λεωφορείο. Αυτό εγκλωβίστηκε στη γέφυρα πριν την κεντρική πύλη. Απειλήθηκαν επεισόδια. Στο τέλος έγινε ότι ζήτησε η αστυνομία. Ταχύτατα το λεωφορείο μετακινήθηκε στην δεύτερη πύλη, από τη πλευρά του νέου λιμανιού. Εκεί βρίσκοντανλίγοι εργαζόμενοι που αιφνιδιάστηκαν. Το λεωφορείο πέρασε εντός του εργοστασίου κανονικά, σχεδόν ανεμπόδιστα.

Καταγγελίες Μπεχράκη

Όση ώρα το λεωφορείο ήταν εγκλωβισμένο στη γέφυρα (χθες το απόγευμα) ο κ. Νίκος Μπεχράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση και καταγγελία: «Σήμερα κατελήθη η έννομος τάξη κι αυτό έγινε με την ανοχή της αστυνομίας. Απαγόρευσε την είσοδο της βάρδιας. Μου το είπε ο επικεφαλής της διμοιρίας των ΜΑΤ. Η αστυνομία δεν πειθάρχησε στο άρθρο του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα στην εργασία. Όταν το λεωφορείο έφθασε στη γέφυρα ήταν 14 άτομα. Τώρα μαζεύτηκαν 200».

Χθες το πρωί ο κ. Μπεχράκης μίλησε στο ράδιο Πρωινή όπου είπε ότι έχει στα χέρια του το πόρισμα του ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης για θέματα ασφαλείας. Ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό στο κείμενο. Άλλες πληροφορίες σημειώνουν ότι το πόρισμα κάνει λόγο για ανειδίκευτο προσωπικό αλλά φέρεται να δίνει προθεσμία στην εταιρία να συμμορφωθεί.

Λόγω των γεγονότων στην γέφυρα της Εγνατίας οδού δεν έγινε η συνάντηση Τσατσούλη- Μπεχράκη. Και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζήτησε να γίνει διάλογος, να βρεθεί λύση.

Άλλαξε το πρωί η βάρδια

Με την παρουσία ΜΑΤ κι από την πλαϊνή είσοδο έγινε πριν τις 7 το πρωί σήμερα (Τετάρτη 29 Ιουνίου) η αλλαγή της βάρδιας στο εργοστάσιο.

 

Διαβάστε επίσης