Dark Mode Light Mode

Εισαγγελία και Υπουργείο Εσωτερικών δεν επιβεβαίωσαν τους καταγγέλλοντες….

Οι δημόσιες καταγγελίες είναι μια συνηθισμένη διαδικασία προκειμένου να αναδειχθούν προβλήματα ή και λάθη όσων διοικούν. Οι καταγγελίες της κάθε αντιπολίτευσης -όταν πρόκειται για την αυτοδιοίκηση- πολύ περισσότερο.

Τι συμβαίνει αλήθεια όταν αυτές εξετάζονται και τελικά δεν επιβεβαιώνονται; Τότε αυτός που τις έκανε σιωπά, όσοι αντιμετώπισαν τις συνέπειες των καταγγελιών ανακουφίζονται. Αφού προηγουμένως είχαν ταλαιπωρηθεί.

Δύο παρόμοια περιστατικά, πρόσφατα μάλιστα, δείχνουν ότι οι καταγγελίες όσο κι αν προβάλλουν αυτούς που τις κάνουν, ενίοτε δεν δικαιώνονται. Τότε αντί να επανέλθει αυτός που κατήγγειλε για να διορθώσει όλα όσα προκάλεσε, επιλέγει να σιωπήσει.

Μήπως και με την στάση αυτή ξεχαστεί ο τελικά άσκοπος ντόρος. Δεν αποκλείεται εν τω μεταξύ τα ίδια πρόσωπα να έχουν ήδη διατυπώσει άλλες, νέες καταγγελίες σε ένα γαϊτανάκι που δεν φαίνεται να έχει σύντομο τέλος.

Υπάρχουν φυσικά κι οι άλλες περιπτώσεις, στις οποίες οι καταγγελίες δικαιώνονται. Για αυτές τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους. Η δικαίωση θα προβληθεί ειδικά από αυτόν που ανέδειξε το θέμα.

Στο αρχείο καταγγελία για τις προσλήψεις ΑμΕΑ στη ΔΕΥΑΚ

Με σχετικά πρόσφατη διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών Θράκης τέθηκε οριστικά στο αρχείο καταγγελία που αφορούσε τις προσλήψεις εργαζόμενων ΑμΕΑ στη ΔΕΥΑ Καβάλας. Καταγγέλλων ο κ. Νίκος Ξανθόπουλος. Κι ενώ κατήγγειλε πολύ δυνατά, … ξέχασε να επανέλθει ώστε να ενημερώσει για την προαναφερθείσα εξέλιξη. Προκύπτει μάλιστα ότι οι βασικοί του ισχυρισμοί απείχαν αρκετά από τα πραγματικά περιστατικά. Κι ενώ καταγγέλλει συγκεκριμένα πράγματα, η εισαγγελική έρευνα όχι μόνο θέτει την υπόθεση στο αρχείο αλλά σημειώνει ότι τα δεδομένα των συγκεκριμένων προσλήψεων είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που έθεσε υπόψη της δικαιοσύνης ο κ. Ξανθόπουλος.

Όλα άρχισαν όταν προ λίγων ετών ο κ. Ξανθόπουλος κατέθεσε μήνυση και αγωγή κατά εργαζόμενου της ΔΕΥΑΚ υποστηρίζοντας ότι συκοφαντήθηκε. Στο ποινικό δικαστήριο της ίδιας υπόθεσης αναφέρθηκε σε παράνομη διαδικασία στις προσλήψεις των ΑμΕΑ στη ΔΕΥΑΚ. Τόσο στην αρχική τους πρόσληψη το 2006 όσο και στην φερόμενη επαναπρόσληψη τους το 2010. Η κατάθεση στο δικαστήριο του κ. Ξανθόπουλου διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Καβάλας για να διερευνηθεί το αδίκημα της πλαστογραφίας. Επακολούθησε διαδικασία ανάκρισης στην οποία κλήθηκαν και κατέθεσαν 9 εργαζόμενοι ΑμΕΑ και 18 πρώην μέλη διοικήσεων της ΔΕΥΑΚ. Η Εισαγγελία Καβάλας ζήτησε η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο κι η Εισαγγελία Εφετών Θράκης πρόσφατα συμφώνησε. Σύμφωνα με πληροφορίες η καταγγελία Ξανθόπουλου δεν επιβεβαιώθηκε ενώ και τα στοιχεία που αυτός κατέθεσε αποδείχθηκαν αναληθή. Ο κ. Ξανθόπουλος εμφανίζεται να καταθέτει τόσο στο δικαστήριο όσο και στην ένορκη εξέταση του (ως μάρτυρας της νέας υπόθεσης που προέκυψε) ότι τα ΑμΕΑ που προσλήφθηκαν παράνομα ήταν 23 ή και 46! Αυτό λέγεται ότι το μνημονεύει πολύ συγκεκριμένα η Εισαγγελέας που χειρίστηκε την υπόθεση. Η οποία κρίνει ότι επρόκειτο για 9 εργαζόμενους που τελικά αποδείχθηκε ότι όλοι ήταν ΑμΕΑ.

Μέχρι η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο κάποιοι άνθρωποι αγωνιούσαν, άλλοι έχασαν ακόμη και τον ύπνο τους. Φυσικά η διεξαγωγή της έρευνας είχε γίνει ευρύτερα γνωστή μέσω δημοσιευμάτων κι έτσι οι πιθανοί τότε κατηγορούμενοι βρέθηκαν να κινδυνεύουν με ποινές ιδιαίτερα μεγάλες λόγω της κατηγορίας που αντιμετώπιζαν. Οι δε εργαζόμενοι ΑμΕΑ κινδύνευαν να χάσουν τη δουλειά τους. Δυστυχώς ο κ. Ξανθόπουλος δεν επανήλθε προκειμένου να γνωστοποιήσει το … ατυχές και αναληθές της καταγγελίας του αφού για αυτόν η ζωή συνεχίζεται με νέες, συχνές καταγγελίες.

Η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στο ερώτημα Κόγια

Όταν πρόσφατα εξετάστηκε η διαδικασία μέσω της οποίας η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας έλαβε το όνομα του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού, η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Φωτεινή Κόγια θεώρησε σωστό να απευθυνθεί και στο Υπουργείο Εσωτερικών. Τάχα ανακάλυψε, και το δήλωσε δημόσια, ότι το 2013 που πάρθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, δεν πάρθηκε νόμιμα. Πρόσφατα το Υπουργείο Εσωτερικών της απάντησε ότι σε θέματα ονοματοδοσίας κτηρίων και δη δημοτικών δεν ισχύει το άρθρο 8 του Ν. 3463/2006. Ουσιαστικά το Υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει αναρμόδιο. Φέρεται δε να τονίζει ότι όποιος τότε διαφωνούσε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (του 2013) όφειλε εντός 15 ημερών να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη. Φυσικά τότε δεν υπήρξε καμία προσφυγή. Το έγγραφο του Υπουργείου δικαιώνει τη γνωμάτευση του δικηγόρου του Δήμου κ. Απόστολου Αγελαράκη, η οποία μάλλον δεν ήταν αρκετή στην κ. Κόγια. Όταν το θέμα ήταν επίκαιρο είχε στείλει την υπόθεση στο Υπουργείο αλλά είχε πει τότε ότι την γνωστοποίησε και στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Από αυτό δεν έχουμε νέα.

Η κ. Κόγια απευθύνθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών επειδή ήταν σίγουρη ότι η απόφαση του 2013 ήταν λάθος. Περίμενε δικαίωση από το Υπουργείο αλλά όπως φαίνεται αυτό δεν συνέβη. Τι θα κάνει τώρα που τα πράγματα δεν είναι όπως τα περίμενε και τα παρουσίαζε; Μάλλον θα σιωπήσει.

Προηγούμενο άρθρο

Ανάσα για το δήμο: Έκτακτο θέμα για το "Ασημακοπούλου" στην συνεδρίαση του Δ.Σ.

Επόμενο άρθρο

Τα νέα της αγοράς λίγο πριν το Πάσχα: Άνοιξαν- έκλεισαν- προετοιμάζονται!