Πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί στην Καβάλα οι εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των ποντίων.
Εκδηλώσεις που καθιερώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Στο Ν. Καβάλας είναι σημαντικές. Εκτός αν μεσολαβήσουν μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Αυτό έγινε χθες αν και οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις διέκοψαν την περίοδο στην οποία κανένα τέτοιο γεγονός δεν πραγματοποιούνταν. Με αυτήν την σημαντική αφορμή επανήλθαμε στη διαδικασία διοργάνωσης εκδηλώσεων, η οποία δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το προσεχές διάστημα.
Τις χθεσινές για τη γενοκτονία των ποντίων διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Σε συνεργασία με τα πολλά ποντιακά σωματεία της πόλης και του Νομού. Αρχικά τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ελλήνων του πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία. Στο μνημόσυνο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Στέφανος.
Επακολούθησε ομιλία του διευθυντή του 6ου Λυκείου κ. Δανιήλ Εμμανουηλίδη. Αμέσως μετά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης όπου έγινε το μνημόσυνο άπαντες βρέθηκαν στο άγαλμα του ακρίτα του πόντου. Εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση κι ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Οι παριστάμενοι δεν ήταν πολλοί, δεν υπήρχε στρατιωτικό άγημα. Οι εκπρόσωποι των ποντιακών συλλόγων επίσης λίγοι. Όλα αυτά λόγω κορωνοϊού. Ήταν οι βουλευτές Τάνια Ελευθεριάδου και Γιάννης Πασχαλίδης, οι αντιπεριφερειάρχες Αντωνιάδης και Σιμιτσής, ο αντιδήμαρχος κ. Μουμτσάκης κτλ.
Στη σύντομη δήλωση του ο Κώστας Αντωνιάδης είπε:
«Σήμερα συμπληρώνονται 101 χρόνια από τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού από το Κεμαλικό καθεστώς. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ τοπική αυτοδιοίκηση- βουλευτές- εκπρόσωποι ποντιακών συλλόγων για να αποτίσουμε φόρο τιμής στις 393.000 ψυχές των ελλήνων ποντίων που μαρτύρησαν από το Κεμαλικό καθεστώς.
Σκοτώθηκαν, σφαγιάστηκαν για έναν απλό λόγο. Επειδή ήταν χριστιανοί. Για αυτόν τον λόγο το επίσημο κράτος, όλοι εμείς, πρέπει να αγωνιστούμε για να πείσουμε την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία. Αυτό όχι για λόγους ρεβανσισμού αλλά για λόγους δικαιοσύνης και ιστορικής αλήθειας. Ως περιφερειακή ενότητα Καβάλας διοργανώνουμε και στηρίζουμε όλες τις εκδηλώσεις μνήμης που γίνονται στις πόλεις και στα χωριά του Ν. Καβάλας προκειμένου να μάθουν οι νεότερες γενιές τι τράβηξαν οι πρόσφυγες πόντιοι που ήρθαν από τις πατρογονικές εστίες. Αιωνίας τους η μνήμη».
Η βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου δήλωσε:
« Ημέρα τιμής και πένθους για τους πόντιους που εξοντώθηκαν πριν από 101 χρόνια. Νομίζω ότι θα πρέπει, εκτός από το να τους τιμούμε και να τους θυμόμαστε, να αποτελέσουν παράδειγμα για όλους τους λαούς. Να λειτουργούμε με φιλία ανάμεσα στους λαούς χωρίς να επιτρέπουμε οι διαφορές μας να φθάνουν σε τέτοια σημεία. Αλληλοεξόντωσης φυσικής ή όχι».
Ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης είπε: «Ένα τελευταίο κομμάτι του ελληνισμού μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας παρέμεινε στα βόρεια της Μικράς Ασίας. Στον Πόντο. Εκεί δεν αλλοίωσε τον πολιτισμό τους, παρέμεινε πάντα στον ελληνισμό. Αν και ήταν αποκομμένος από την Ελλάδα. Ανέπτυξε επί 5 αιώνες την οικονομική ζωή. Έχτισαν εκκλησίες, μοναστήρια, σχολεία. Έμειναν εκεί 5 αιώνες. Κατάφερε ο Κεμάλ Ατατούρκ μέσα σε πέντε χρόνια να διαλύσει, να εκδιώξει, να κάψει. Να έχουμε πάρα πολλά θύματα. Αιωνία τους η μνήμη. Ήρθαν εδώ και διέπρεψαν στον καινούργιο τόπο».