Εκδήλωση στο εντευκτήριο του Φ.Ο.Κ. για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

 Εκδήλωση στο εντευκτήριο του Φ.Ο.Κ. για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο εντευκτήριο του Φυσιολατρικού Ομίλου Καβάλας η καθιερωμένη εκδήλωση του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Φέτος μίλησε η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝΑΛΕ στη Νέα Πέραμο) ιχθυολόγος και υδροβιολόγος Χρύσα Αναστασιάδου. Ανέπτυξε το θέμα των υδάτινων συστημάτων, ζητώντας από τους πολίτες και τους φορείς να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα της περιοχής στη σημερινή της κατάσταση.

Να μείνει δηλαδή η βιοποικιλότητα όπως είναι σήμερα και να μην χειροτερέψει. Η κ. Αναστασιάδου πρόβαλε και βίντεο με στοιχεία από την βιοποικιλότητα της περιοχής. Ο πρόεδρος του Φυσιολατρικού Ομίλου Καβάλας Μπάμπης Χαϊνάς παραδέχτηκε ότι ο σύλλογος επανέρχεται σιγά-σιγά σε κανονική δραστηριότητα τώρα που τα μέτρα χαλάρωσαν.

Συμπλήρωσε επίσης ότι ο κόσμος δεν έχει απελευθερωθεί πλήρως και επανέρχεται στις δραστηριότητες του Ομίλου τμηματικά. Για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ο Φυσιολατρικός Όμιλος οργανώνει εκδρομή στην περιοχή του Ολύμπου.

Στην ομιλία του που έγινε πριν από την ομιλία της κ. Αναστασιάδου, ο Μπάμπης Χαϊνάς θύμισε ότι η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος υπάρχει από το 1972. Με αφετηρία την σχετική απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στην ιστοσελίδα του Φυσιολατρικού Ομίλου Καβάλας για την ίδια εκδήλωση έγινε η ακόλουθη ανάρτηση:

«Ο ΦΟΚ πραγματοποίησε σήμερα στο εντευκτήριό του δράση που ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η καλεσμένη μας Δρ. κ. Αναστασιάδου Χρύσα, ερευνήτρια του ΙΝΑΛΕ, ιχθυολόγος, βιολόγος ανέπτυξε το θέμα της βιοποικιλότητας σε θαλάσσια οικοσυστήματα με απλό, εύστοχο και κατανοητό τρόπο.

Μας εξήγησε γιατί είναι σημαντική, πόσο προνομιούχα είναι απ’ όλη τη Μεσόγειο η βιοποικιλότητα της Βαλκανικής, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 476είδη ψαριών από τα 600 είδη της Μεσογείου και συμπλήρωσε πολλές άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Τόνισε τις σοβαρές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα από την κλιματική αλλαγή, αλλά και το σπουδαίο έργο του ΙΝΑΛΕ που με επιστημονικά εργαλεία , όπως οι τεχνητοί ύφαλοι κ.α., προσπαθεί να επανορθώσει και να διατηρήσει την βιοποικιλότητα στις θάλασσες του Αιγαίου.

Οι ακροατές έθεσαν ερωτήματα πάνω σε επίκαιρα θέματα και μέσα από συζήτηση δόθηκαν απαντήσεις. Ευχαριστούμε την κ. Αναστασιάδου για την κατατοπιστική παρουσίασή της και ευελπιστούμε και σε άλλες συνεργασίες στο μέλλον με θέματα που μας απασχολούν και μπορεί να μας διαφωτίσει. Η δράση συνεχίστηκε με πικ-νικ και χορό στο όμορφο φυσικό περιβάλλον της αυλής του εντευκτηρίου».

Διαβάστε επίσης