Εκπαιδευτικοί από Καβάλα και Δράμα σε πρόγραμμα Erasmus για την προώθηση του δημοκρατικού διαλόγου

 Εκπαιδευτικοί από Καβάλα και Δράμα σε πρόγραμμα Erasmus για την προώθηση του δημοκρατικού διαλόγου

Επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος Erasmus+ (KA3): “ Teachers4Europe: Setting an Agora for Democratic Culture”


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα Erasmus+ της δράσης KA3 με τίτλο: Teachers4Europe: Setting an Agora for Democratic Culture”, στο οποίο συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί των νομών Καβάλας και Δράμας. Στόχος του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα η προώθηση του δημοκρατικού διαλόγου.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η Έδρα Jean Monnet του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και Υπουργεία Παιδείας, Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστήμια και Εκπαιδευτικοί φορείς της Κύπρου, της Γερμανίας, της Ρουμανίας, της Μάλτας, του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Γαλλίας.

To πρόγραμμα περιλάμβανε:

-Την Οργάνωση Πανευρωπαϊκού Συμποσίου για Εκπαιδευτικούς, με τίτλο: “T4E Agora for Democratic Culture”.

-την Οργάνωση Πανευρωπαϊκής Προσομοίωσης των Ευρωπαϊκών Θεσμών με τη συμμετοχή Μαθητών/τριών και από την Καβάλα.

-την Οργάνωση Συμποσίου Ρητορικής Μαθητών/τριών, με τίτλο “Παγκόσμιος Πολίτης: Υποστήριξη Αειφόρων Πόλεων και Κοινοτήτων” και

-την Υλοποίηση Σχεδίων Δράσης από εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες σχετικά με ζητήματα που αφορούν στις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες και στην Ιδιότητα του Ευρωπαίου Ενεργού Δημοκρατικού Πολίτη.

Ειδικότερα στην Καβάλα και στη Δράμα οι εκπαιδευτικοί που είχε στην ευθύνη της η κ. Γκούμα, μια εκ των Πρεσβευτών του Προγράμματος, υλοποίησαν εμπνευσμένα και ποικίλης θεματικής Σχέδια Δράσης. Αναλυτικότερα:

Στην Καβάλα:

– Η κ. Γκάγκου Θεοδώρα, εκπαιδευτικός του 1ου ΓΕΛ Καβάλας, υλοποίησε το πρόγραμμα: “Fostering European Democratic Values”.

– Η κ. Μπάρτζου Στυλιανή, εκπαιδευτικός του ΓΕΛ Νικήσιανης, υλοποίησε το πρόγραμμα: “Art and democracy. The role of the museum in shaping an active European citizen”.

Στη Δράμα, αντίστοιχα:

– Ο κ. Δεδούσης Πασχάλης, εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Παρανεστίου, υλοποίησε το πρόγραμμα:” Bridging Europe through a Democratic Conception of its Rivers: The case of Nestos”.

– Η κ. Τερζοπούλου Χριστίνα, εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Παρανεστίου, υλοποίησε το πρόγραμμα: “The Forests of Europe: Enhancing Democracy by defending our right to breathe”.

– Η κ. Χρυσομαλίδου Αναστασία, εκπαιδευτικός του ΕΠΑΛ Δοξάτου, υλοποίησε το πρόγραμμα: “Students as active European citizens: The creation and dissemination of a digital data map of the outdoor recreation areas of their city, with the use of Geographic Information Systems (GIS)”.

Oι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα διέδωσαν με επιτυχία τις ευρωπαϊκές αξίες στη σχολική κοινότητα, σε συναδέλφους, και στην κοινωνία. Επιπλέον, προώθησαν τον διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων και συνέβαλαν στην πραγματοποίηση συνεργιών και στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και κατάρτισης, μέσω της γνώσης για την Ευρώπη και τις αξίες της, με έμφαση στον τομέα του Δημοκρατικού Πολιτισμού.

Επιπλέον, συνέβαλαν στη δημιουργία ενός διασυνοριακού, βιώσιμου και μακροχρόνιου δικτύου εκπαιδευτικών, το οποίο θα προάγει τις κοινωνικές και πολιτικές ικανότητες των μαθητών και θα υποστηρίζει τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη διαπολιτισμική κατανόηση και την απόκτηση των σχετικών γνώσεων.

Η Αmbassador Τ4Ε Καβάλας, Δράμας

Γκούμα Όλγα

ΠΕ01/ΠΕ78, Θεολόγος-Νομικός

Διαβάστε επίσης