• 19 Μαΐου 2024,

Έκτακτη σύσκεψη στο Δημαρχείο για την δασοπροστασία

 Έκτακτη σύσκεψη στο Δημαρχείο για την δασοπροστασία

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Ιουλίου 2018, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, με πρωτοβουλία της Δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, με στόχο τη λήψη μέτρων για την δασοπροστασία των δασών της περιοχής του Δήμου Καβάλας, και τη διαμόρφωση των συνθηκών για την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών σε κάποιο περιστατικό δασικής πυρκαγιάς. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις και διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν μεγάλες φθορές σε δασικούς δρόμους, με κίνδυνο να μην έχουν πρόσβαση στις περιοχές αυτές πυροσβεστικά ή άλλα βυτιοφόρα οχήματα.

Εισηγούμενη τα θέματα της συζήτησης η Δήμαρχος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη συντήρησης των δασικών δρόμων, της διάνοιξης των πολεοδομημένων δρόμων πρόσβασης προς τη θάλασσα, τον καθαρισμό του περιαστικού δάσους, την προστασία του δομημένου αστικού ιστού, τον καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους και τον συντονισμό των υπηρεσιών για την άμεση παρέμβαση σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς.

Μιλώντας στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, δήλωσε ότι εξαίρει την πρωτοβουλία της Δημάρχου για την πρωτοβουλία της αυτή και ευχήθηκε ανάλογες πρωτοβουλίες να έχουν και οι υπόλοιποι Δήμαρχοι του νομού. Βεβαίως, είπε, είναι αδύνατον να φιλοδοξεί κανείς να ξεπεράσει την φύση. Θα πρέπει όμως, να έχουμε τέτοια προετοιμασία, που να μπορούμε να περιορίσουμε τους κινδύνους. Ανέφερε μερικές περιπτώσεις επικινδυνότητας σε περιπτώσεις δασικής πυρκαγιάς, κατά τις οποίες τα δάση προσεγγίζουν οικισμούς και σχολικές μονάδες.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, οι παριστάμενοι ανέλυσαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο φορέας τους, στην υλοποίηση του έργου τους και ανέλυσαν τον σχεδιασμό που έχει  η υπηρεσία τους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Αποφασίστηκε να γίνει η συντήρηση των δασικών δρόμων, να γίνει ο καθαρισμός του δασών του Δήμου, όσο είναι εφικτό και κυρίως του περιαστικού δάσους, να συντηρηθούν οι πυροσβεστικοί κρουνοί, να κοπούν τα γερασμένα και ξηραμένα δένδρα κλπ.

Η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, στην προσπάθεια ενεργοποίησης του πληθυσμού ζήτησε τη συνεργασία και την πρωτοβουλία της αστυνομίας, αφού όλος ο κόσμος την αποδέχεται και πειθαρχεί σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις. Κυρίως για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας προς τις εστίες φωτιάς, για να μην υπάρξουν εγκλωβισμοί και αποκλεισμοί. Ακούγοντας τα προβλήματα που υπάρχουν δήλωσε ότι «θα κάνουμε τη δουλειά μας μ’ αυτά που έχουμε»…

Δελτίο τύπου

 

Διαβάστε επίσης