• 19 Μαΐου 2024,

Έλεγχοι με DRONES για αύξηση δημοτικών τελών

 Έλεγχοι με DRONES για αύξηση δημοτικών τελών

Διαφορετική απ΄ όλες τις προηγούμενες ήταν η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας, που έγινε στο Δημαρχείο, το μεσημέρι της Τρίτης. Η διαφορά οφείλεται στη χρονική διάρκεια της συνεδρίασης που ξεπέρασε τη μία ώρα. Ρόλο έπαιξε η σημασία πολλών από τα 15 θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπως επίσης και η συζήτηση δύο έκτακτων θεμάτων.

Τα δύο έκτακτα θέματα αφορούσαν τα τέλη χρήσης για την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Αποφασίστηκε τα τέλη αυτά να παραμείνουν ουσιαστικά στο ίδιο ποσό, μάλιστα διευκολύνονται όσοι θα έχουνε πάγκους σε κεντρικά σημεία της πόλης, καθώς θα πληρώσουν τα ίδια λεφτά, όχι για δέκα, αλλά για 15 ημέρες. Πρόκειται για τους πάγκους από τους οποίους θα πωλούνται γκι, κρασί, κι άλλα παραδοσιακά είδη. Αντίθετα στα ψυχαγωγικά παιχνίδια πρώτη φορά ορίστηκε τέλος 1000 ευρώ το μήνα για το παγοδρόμιο – εφόσον αυτό λειτουργήσει – για το καρουσέλ 500 ευρώ το μήνα, για το συρόμενο τρένο 500 ευρώ το μήνα και για κάθε ψυχαγωγικό παιχνίδι με κέρμα, 50 ευρώ ανά παιχνίδι, για 30 ημέρες. Εφόσον τα ψυχαγωγικά παιχνίδια λειτουργήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε αναλογικά τα χρήματα που θα πληρώσουν οι ιδιώτες στο Δήμο θα είναι περισσότερα. Ενώ στις δημοτικές κοινότητες τα χρήματα είναι ίδια για τα ψυχαγωγικά παιχνίδια με κέρματα, λιγότερα ωστόσο για όλα τα υπόλοιπα.

Στην ημερήσια διάταξη εγκρίθηκε νέος κωδικός εσόδων και εξόδων, για την είσπραξη χρημάτων από τη διαχείριση του χυτά. Μεγάλη συζήτηση έγινε για έναν καινούριο κωδικό, μέσω του οποίου ο Δήμος Καβάλας θα υλοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο, καταγραφής των τετραγωνικών μέτρων σε κτήρια, διαμερίσματα, κατοικίες, ακίνητα γενικότερα, με ηλεκτρονικό τρόπο, με τα γνωστά DRONES. Τέτοιο πρόγραμμα με το οποίο αύξησαν ή θα αυξήσουν τα δημοτικά τους έσοδα, υλοποίησαν ήδη λίγοι Δήμοι στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Ευρώτα, ενώ ετοιμάζονται να υλοποιήσουν ίδιο πρόγραμμα και ο Δήμος Μυκόνου. Το σχέδιο που είναι σε αρχική φάση, προβλέπει συνεργασία του Δήμου με εταιρία η οποία διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό. Χρησιμοποιεί τα λεγόμενα DRONES και κάνει ηλεκτρονική καταγραφή τετραγωνικών μέτρων, σε όλα τα κτίσματα. Τα στοιχεία προωθούνται στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου και αμέσως διορθώνονται τα τετραγωνικά μέτρα, άρα και τα δημοτικά τέλη και το τέλος ακίνητης περιουσίας.

Ο Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, που παρακολούθησε τη συζήτηση, είπε ότι με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος Καβάλας αισιοδοξεί ν΄ αυξήσει τα δημοτικά του τέλη κατά 7 με 8 εκατομμύρια ευρώ. Υπήρξαν επιφυλάξεις και πολλές ερωτήσεις, κι από την Ευαγγελία Δρακονάκη κι από το Μανόλη Κελαϊδάκη. «Δεν θα δίνουμε τα στοιχεία στην πολεοδομία», είπαν οι εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας. «Είμαι σίγουρη ότι με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστωθούν διάφορες παρανομίες, όμως ο Δήμος Καβάλας θα επωφεληθεί της αύξησης των τετραγωνικών μέτρων, καθώς πλέον θ8α υπολογίζει το τέλος ακίνητης περιουσίας και τα δημοτικά τέλη γενικότερα με τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των κτισμάτων κι όχι με αυτά που έχουνε δηλωθεί και ισχύουν σήμερα.

Ειπώθηκε μάλιστα ότι η διαδικασία χρησιμοποιεί τα DRONES, στη συνέχεια όμως θα γίνεται κι αυτοψία, για να βεβαιώνεται ό,τι ότι κατέγραψε ηλεκτρονικά το DRONES ισχύει στην πράξη. Η εταιρία ιδιωτών που θα συνεργασθεί με το Δήμο Καβάλας, θα πληρώνεται με ποσοστό επί των επιπλέον εσόδων, που θα ανακύψουν για το Δήμο Καβάλας. Όπως ειπώθηκε επίσης στη χθεσινή συζήτηση θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για να επιλεγεί η εταιρία με την οποία ο Δήμος Καβάλας θα συνεργασθεί.

Παρελήφθη η μελέτη οριοθέτησης του κεντρικού ρέματος Αμυγδαλεώνα, υδρολογική και υδραυλική, που θα χρησιμοποιηθεί για έργο στο ίδιο ρέμα, που μάλλον θα διεκδικήσει χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ.

Έγινε αλλαγή αναδόχου στο έργο συντήρησης δημοτικών και σχολικών κτηρίων έτους 2016. Ο ανάδοχος – αυτός δηλαδή που κατ΄ αρχήν προσφέρει τη μεγαλύτερη έκπτωση – απεβλήθη διότι δεν κατέθεσε στην υπηρεσία γρήγορα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η επιτροπή χθες αποφάσισε ν΄ αντικατασταθεί από το δεύτερο αν και η υπόθεση έχει μέλλον καθώς ο ανάδοχος που αποπέμφθηκε είναι βέβαιο ότι θα προσφύγει στο άρθρο 162. Το έργο έχει προϋπολογισμό 60.000 ευρώ. Οι εκπτώσεις είναι της τάξης του 50%. Ενώ ο ανάδοχος που αποπέμφθηκε πέραν του ότι χάνει το έργο, αν δεν αλλάξει κάτι χάνει και εγγυητική επιστολή 1200 ευρώ.

Καταρτίστηκαν και εγκρίθηκαν όροι εκμίσθωσης δύο καταστημάτων, στην δημοτική λαχαναγορά. Τα ενοίκια ξεκινούν από ποσό 150 ευρώ, μικρότερο απ΄ ότι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, παρατήρησε ο κ. Καλανταρίδης.

Απορρίφθηκε ομόφωνα ένσταση κατά των όρων διακήρυξης δημοπρασίας για την εκμίσθωση του κυλικείου του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Καλαμίτσας. Ο κ. Καλανταρίδης διάβασε και την ένσταση και επιστολή που έλαβε για το ίδιο θέμα, από το Μάκη Παπαδόπουλο. «Η επιστολή του κ. Παπαδόπουλου μας προσβάλει. Όλα είναι νόμιμα», είπε ο κ. Καλανταρίδης. «Όλα γίνονται – συμπλήρωσε – για την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου και μόνο». Έτσι παραμένει όρος στη διακήρυξη για την εκμίσθωση του κυλικείου, ότι ο ανάδοχος, αυτός που θα δώσει τα περισσότερα χρήματα, θα πρέπει να καταβάλει εγγύηση καλής εκτέλεσης, 5 νοίκια.

Ο Μανόλης Κελαϊδάκης ζήτησε από τον κ. Καλανταρίδη, τα πέντε ενοίκια εγγύηση καλής εκτέλεσης να υπάρχουν σε κάθε παρόμοια διαδικασία του Δήμου, είτε πρόκειται για κυλικείο, είτε πρόκειται για άλλο δημοτικό ακίνητο.

Για την επιστολή του Μάκη Παπαδόπουλου ο Μ. Κελαϊδάκης είπε: «Δεν δέχομαι τους χαρακτηρισμούς. Θα έπρεπε να είναι εδώ ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης που είναι μέλος της επιτροπής, αλλά συνεχώς απουσιάζει».

 

Διαβάστε επίσης