• 6 Μαΐου 2024,

Ελευθεριάδου προς Κυβέρνηση: Πόσο ενισχύθηκαν οι επιχειρήσεις σε Καβάλα και Θάσο εν μέσω πανδημίας;

 Ελευθεριάδου προς Κυβέρνηση: Πόσο ενισχύθηκαν οι επιχειρήσεις σε Καβάλα και Θάσο εν μέσω πανδημίας;

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης κατέθεσε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τάνια Ελευθεριάδου, ζητώντας να δοθούν στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την αναλογικότητα της συνολικής εφαρμοσμένης πολιτικής ενισχύσεων των επιχειρήσεων και της εργασίας για την Καβάλα και τη Θάσο.

Συγκεκριμένα, ζητά να δοθούν έγγραφα

  1. Από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου ή άλλες αρμόδιες υπηρεσίες που συνεργάζονται με την ΕΛΣΤΑΤ, τα τελευταία στοιχεία του κύκλου εργασιών των καταστημάτων εστίασης και των λοιπών επιχειρήσεων του συνόλου των Δήμων της Διοικητικής Διαίρεσης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (Καβάλας, Θάσου, Παγγαίου, Νέστου).
  2. Από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ζητούνται τα στοιχεία των ενισχύσεων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΤΕΠΙΧ2 & Εγγυοδοτικό Ταμείο) και πόσες από τις 18 χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν ενισχυθεί (απάντηση σε ΑΚΕ Γιώργου Τσίπρα υπ. αριθμ. 407) βρίσκονται στην Καβάλα. Επιπλέον, ζητείται πόσες επιχειρήσεις της Καβάλας αιτήθηκαν στα εν λόγω προγράμματα.
  3. Τα στοιχεία των δανειοδοτήσεων του συνόλου των προγραμμάτων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις του συνόλου των Δήμων της ΠΕ Καβάλας
  4. Από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ τον αριθμό των επιχειρήσεων ανά πρωτοβάθμιο κλάδο ΚΑΔ που έκλεισαν (Μητρώο Διαγραφών & Συστάσεων) στους ανωτέρω Δήμους από τον Φεβρουάριο 2020 μέχρι σήμερα καθώς και πόσους εργαζόμενους απασχολούσαν.
  5. Από το σύστημα Εργάνη και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας το σύνολο όσων εργαζομένων βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας ανά μήνα και ανά ΚΑΔ δραστηριότητας, την εξέλιξη του πλήθους των ανέργων και του μη ενεργού πληθυσμού της Καβάλας από τον Φεβρουάριο 2020 μέχρι σήμερα καθώς και την εξέλιξη του μέσου μισθού για το ίδιο διάστημα.

Επιπλέον, ζητά την τακτική ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα παραπάνω στοιχεία.

Επίσης, ρωτά τους Υπουργούς και πόσες εκ των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός θα αφορούν την ανωτέρω Διοικητική διαίρεση της Καβάλας και πόσες θα προβλεφθούν ανά Δήμο.

Με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσει η κοινωνία της Καβάλας να αξιολογήσει την επάρκεια ή μη της στήριξης από την Πολιτεία των μικρομεσσαίων επιχειρήσεων και θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με τις περαιτέρω διεκδικήσεις των επιχειρηματιών του νομού.

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Τάνια Ελευθεριάδου

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης