• 20 Απριλίου 2024,

Ελίνα Χριστοφόρου: Από τον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας στο Παγκόσμιο Τριάθλου στην Αμερική

 Ελίνα Χριστοφόρου: Από τον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας στο Παγκόσμιο Τριάθλου στην Αμερική

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στην Αθλητική Πρωινή η Ελίνα Χριστοφόρου η οποία πρόσφατα έλαβε μέρος στον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Η ίδια όμως έχει και μια άλλη μεγάλη αγάπη που είναι το Τρίαθλο και προετοιμάζεται ήδη για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει το επόμενο έτος στην Αμερική. Το κυριότερο απ` όλα αυτά είναι ότι απολαμβάνει τον αθλητισμό με τον οποίο ασχολείται από πολύ μικρή ηλικία.

Αναλυτικά η συνέντευξη.

Ερ: Συμμετείχατε για πρώτη φορά στον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας;

Απ: Ήταν ο 4ος Μαραθώνιος της Αθήνας ενώ έχω κάνει και έναν στη Θεσσαλονίκη.  Όταν έχεις πάει στο Μαραθώνιο της Αθήνας, θέλεις να ξαναπάς.  Είναι τέτοια γιορτή, είναι τέτοιο πανηγύρι, έχει τέτοια ωραία ατμόσφαιρα και ο τερματισμός στο Παναθηναϊκό Στάδιο είναι μοναδικός.  Είναι ο … Μαραθώνιος.  Ο Αυθεντικός.

Ερ: Πόσο δύσκολη η είναι η διαδρομή του Μαραθωνίου της Αθήνας;

Απ: Θεωρείται από τους δύσκολους Μαραθωνίους επειδή έχει πολύ μεγάλη μαζεμένη ανηφόρα. Αυτός όμως είναι ο πραγματικός Μαραθώνιος, οι άλλοι είναι αγώνες 42 χιλιομέτρων.

Για αυτόν τον λένε ο «Αυθεντικός». Θεωρείται δύσκολος γιατί ξεκινάς μέσα στην καλή χαρά, βλέπεις ευθεία και μετά από το 20 χιλιόμετρο αρχίζουν οι ανηφόρες μέχρι το 32 χιλιόμετρο. Είναι αρκετές και είναι  μαζεμένες. Όποιος αντέξει μέχρι το 32 χιλιόμετρο και  έχει δυνάμεις, μετά συνήθως τερματίζει.

Ερ: Πρέπει οπότε να γνωρίζει κάποιος τη διαδρομή. Η πρώτη φορά μάλλον θα είναι πολύ δύσκολη.

Απ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι οι περισσότεροι πάνε διαβασμένοι. Ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν. Εγώ έχω τερματίσει και τις 4 φορές. Ενθουσιάστηκα όταν τερμάτισα στον πρώτο Μαραθώνιο, ήταν ένας στόχος μου. Το συναίσθημα ήταν σπουδαίο. Μετά συνέχισα. Τρέχω κάθε χρόνο.

Ερ: Βέβαια για να τρέξεις στο Μαραθώνιο της Αθήνας χρειάζεται μια προετοιμασία.

Απ: Ακριβώς. Προετοιμασία συστηματική. Έχει κάποιος το πρόγραμμα του ή κάποιον προπονητή. Έχεις ένα πρόγραμμα για να μπορέσεις να φτάσεις στο στόχο σου. Ο στόχος του καθενός είναι προσωπικός.

Θέλεις να τερματίσεις στον Μαραθώνιο. Ξέρεις τις δυνατότητες σου. Βάζει ένα στόχο ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει. Ξεκινάω με 4- 5 ώρες προπόνηση την εβδομάδα και καταλήγω στις 7 ώρες την εβδομάδα. Μόνο τρέξιμο. Μέσο όρο τρέχεις 50-60 χιλιόμετρα την εβδομάδα.

Η προετοιμασία του Μαραθωνίου είναι 700-800 χιλιόμετρα. Κάνω κάποιες διαδρομές μέσα στην πόλη όταν αυτές είναι μικρές. Έχεις μια σιγουριά όταν τρέχεις μέσα στην πόλη. Οτιδήποτε σου συμβεί γυρνάς σπίτι σου. Μπορεί να τρέξω στο δρόμο προς το Παληό. Άλλοι τρέχουνε στις Κρηνίδες, όπου βολεύει τον καθέναν.

Καλό είναι να τρέχεις στο δρόμο και όχι στο γήπεδο. Να συνηθίσεις και τις ανηφόρες. Η πόλη της Καβάλας μας ευνοεί πάρα πολύ γιατί έχει πολλές ανηφόρες. Η προπόνηση για τον Μαραθώνιο της Αθήνας πρέπει να ξεκινάει 4 μήνες πριν. Μιλάμε για συστηματική προπόνηση. Εγώ δεν έχω προπονητή, έχω ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο ακολουθώ πιστά.

Ερ: Εκτός από τον Μαραθώνιο της Αθήνας συμμετέχετε και σε άλλους Μαραθωνίους;

Απ: Έχω τρέξει στον Μαραθώνιο της Αθήνας και δε νομίζω ότι θα πάω σε άλλες πόλεις. Δεν είμαι μόνο δρομέας. Ξεκίνησα σαν κολυμβήτρια, μετά έκανα ποδήλατο και τώρα κάνω Τρίαθλο.

Ξεκινάει από κολύμπι, βγαίνεις από το κολύμπι και κάνεις ποδήλατο και τερματίζεις με τρέξιμο.

Ερ: Στην Ελλάδα δεν είναι και πολύ διαδεδομένο το Τρίαθλο;

Απ: Οι περισσότεροι αγώνες Τριάθλου γίνονται στη Νότια Ελλάδα.Στη Βόρεια Ελλάδα γίνονται στην Κατερίνη και στην Ηγουμενίτσα. Γίνονται στην Πελοπόννησο και στην Αττική οι περισσότεροι αγώνες εκεί όπου είναι ο περισσότερος πληθυσμός αλλά και οι περισσότεροι που ασχολούνται.

Εδώ και 3 χρόνια έχει έρθει στην Ελλάδα η Ironman, ο μεγαλύτερος διοργανωτής Τριάθλου σε παγκόσμιο επίπεδο. Διοργανώνει μεγάλους αγώνες. Έκανε αγώνες στο Costa Navarino.

Είχε κάνει το 2019 ενώ δεν έκανε το 2020 λόγω covid. Έγινε φέτος και επειδή ήρθα πρώτα στην ηλικιακή μου κατηγορία, προκρίθηκα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει στην Αμερική.  Μου αρέσει πάρα πολύ το Τρίαθλο.

Αγαπάω πρώτα το Τρίαθλο και μετά όλα τα υπόλοιπα. Είναι απαιτητικό και δύσκολο αλλά έχει πολύ ωραία ατμόσφαιρα.

Ερ: Μίλησε μας για αυτή τη ενασχόληση σου. Πότε ξεκίνησες τον αθλητισμό; Χρειάζεται υποδομή για να ανταπεξέλθει κάποιος.

Απ: Πάντα μου άρεσε ο αθλητισμός. Σίγουρα χρειάζεται η υποδομή. Βέβαια μερικοί έχουν ξεκινήσει σε μεγάλη ηλικία λόγω προβλημάτων υγείας και έχουν καταλήξει φανατικοί και πάρα πολύ καλοί.

Εγώ ήμουν κολυμβήτρια σε μικρή ηλικία. Ήμουν στη Θεσσαλονίκη και στον ΠΑΟΚ. Μετά δεν βόλευε, λόγω αποστάσεων. Έδινα  όμως  πάντα μεγάλη έμφαση στον αθλητισμό. Όταν άρχισα να εργάζομαι έκανα σκι κάθε Σαββατοκύριακο. Κολυμπούσα το καλοκαίρι αποστάσεις , άρχισα τις ενδιάμεσες εποχές λίγο ποδήλατο και μετά μπήκε το δρομικό. Μικρότερη πάντως ήταν κάτι που το βαριόμουν πάρα πολύ, τις μεγάλες αποστάσεις. Βέβαια τώρα είναι αλματώδη η αύξηση του δρομικού κινήματος. Είναι πολύ καλό.

Αναπτύχθηκε πάρα πολύ τη τελευταία δεκαετία. Πριν από μια δεκαετία ήταν ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολιόντουσαν. Ξαφνικά βλέπεις αγώνες παντού. Είναι πολλοί αγώνες που γίνονται. Έχει γιγαντωθεί.

Βοήθησε και το lockdown όπου ο κόσμος βγήκε περπάτησε και έτρεξε. Όταν αθλείσαι πάντως ανεβαίνει πολύ η ψυχολογία σου. Αλλάζει η διάθεση σου. Γυρνάς στο σπίτι σου χαρούμενος. Δεν είναι ο στόχος να βγεις πρώτος.

Πας σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχεις. Βρίσκεις άλλους ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με σένα. Περνάς καλά.

Ερ: Η καταγωγή σας είναι από την Καβάλα;

Απ: Είμαι Καβαλιώτισσα. Εδώ γεννήθηκα. Όταν ξεκίνησα να δουλεύω, υπήρχαν θέσεις στην Καβάλα και ήρθα εδώ και έμεινα. Με τράβηξε η πόλη, είναι όμορφη πόλη και δεν το μετάνιωσα που έμεινα.

Ερ: Υπάρχουν κάποια σχέδια για το άμεσο μέλλον; Αγώνες που τους έχεις βάλεις στην ατζέντα σου για να πάρεις μέρος;

Απ: Δεν έχει βγει ακόμη το πρόγραμμα για το 2022. Οι μόνοι σίγουροι αγώνες είναι δυο στο Τρίαθλο. Ο ένας είναι στην Κατερίνη το Μάιο και ο άλλος είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ironman στη Γιούτα των ΗΠΑ, όπου όπως σας προανέφερα έχω προκριθεί αφού βγήκα πρώτα στους αγώνες πρόκρισης που έγιναν στο Ναβαρίνο.

Τον Οκτώβριο του 2022 θα γίνει το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Διαβάστε επίσης