• 19 Μαΐου 2024,

Ελληνοτουρκικό συνέδριο Ορθοπεδικών

 Ελληνοτουρκικό συνέδριο Ορθοπεδικών

Πραγματοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα στην πόλη μας, το 10ο Ελληνοτουρκικό διαπανεπιστημιακό ορθοπεδικό συνέδριο, για το οποίο δόθηκε χθες αναλυτική συνέντευξη τύπου. Παραβρέθηκαν και μίλησαν ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος, η αντιδήμαρχος Κορίνα Χιώτη Πρασσά και δυο μέλη της οργανωτικής επιτροπής, ο ορθοπεδικός γιατρός πρόεδρος του συνεδρίου Γιώργος Καπετάνος και ο επίκουρος καθηγητής ορθοπεδικής παίδων συνδιοργανωτής του συνεδρίου, Νίκος Λαλιώτης.

Στη συνέντευξη τύπου ξεχώρισαν για τα καλά λόγια των γιατρών προς τους τοπικούς φορείς, το Δήμο Καβάλας και την Περιφερειακή Ενότητα. Όπως είπαν είχαν αμέριστη συμπαράσταση στην προετοιμασία του συνεδρίου και δεν εννοούσαν όπως εξήγησαν στη συνέχεια, θέματα οικονομικής φύσεως.

Ο Θ. Μαρκόπουλος χαρακτήρισε το συνέδριο κορυφαίο, τους γιατρούς που κάθονταν δίπλα του ως αυτούς που πρωτοστάτησαν για την πραγματοποίησή του στην Καβάλα. «Αφορά είπε ιατρικές σχολές από την Ελλάδα και την Τουρκία». Σημείωσε ότι πρώτη φορά το συνέδριο γίνεται σε πόλη που δεν είναι έδρα πανεπιστημίου ή πανεπιστημιακής ιατρικής σχολής.

Ευχαρίστησε τους κυρίους Καπετάνο και Λαλιώτη, υπενθυμίζοντας ότι το συνέδριο που γίνεται στην αγγλική γλώσσα, έχει κι ένα κομμάτι του, μια ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό, που ενδιαφέρει τους συμπολίτες. Ο κ. Θ. Μαρκόπουλος εννοούσε την εκδήλωση με θέμα «η φθορά των οστών, οστεοπόρωση και οστεορθρίτιδα» που θα γίνει την Παρασκευή 20 Μαΐου στις 6 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο Περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Εκεί θα μιλήσουν ο κ. Γιώργος Καπετάνος, ο κ. Ιωάννης Κύρκος, ο κ. Κων/νος Καζάκος.

Τέλος ο Θ. Μαρκόπουλος είπε ότι επιθυμεί η συνεργασία να συνεχισθεί, ανάμεσα στους ορθοπεδικούς γιατρούς και τους φορείς της Καβάλας.

Η αντιδήμαρχο Κ. Χιώτη Πρασσά, ευχαρίστησε τους γιατρούς για την επιλογή της Καβάλας ως τόπο του συνεδρίου. «Στο στηρίξαμε από την αρχή. Μ΄ αυτό τον τρόπο φαίνεται να αποδίδει η κοινή προσπάθεια αναβάθμισης στην Καβάλα του συνεδριακού τουρισμού» συμπλήρωσε. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

Ο Γ. Καπετάνος είπε μεταξύ των άλλων: «Ευχαριστούμε τους τοπικούς φορείς για την υποστήριξη, για τη βοήθεια και τη συνεργασία. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός με πολλές παραμέτρους. Βρίσκουμε κοινούς δρόμους με τους συναδέλφους μας, ορθοπεδικούς γιατρούς της Τουρκίας. Όλα αυτά άρχισαν πριν από 21 χρόνια όταν έγινε το πρώτο συνέδριο στην Σμύρνη. Το συνέδριο γίνεται κάθε χρόνια. Προηγήθηκαν συνέδρια που έγιναν σ΄ ελληνικό έδαφος, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και την Αλεξανδρούπολη. Επελέγη η Καβάλα μετά από κοινή επιθυμία Ελλήνων και Τούρκων γιατρών. Ειδικά των Τούρκων που πρότειναν μ΄ επιμονή την Καβάλα. Θέλουν να έρχονται στην πόλη και να ξεκουράζονται. Οι συμμετοχές είναι ήδη πολλές. Στη διάρκεια του συνεδρίου θ΄ ακουστεί ότι καινούριο υπάρχει στην ορθοπεδική».

Ο Ν. Λαλιώτης ανακοίνωσε χθες ότι θα γίνει στην Καβάλα το 20ο Πανελλαδικό Ορθοπεδικό Συνέδριο, το καλοκαίρι του 2017. Θύμισε ότι αφορμή για να γίνει στην Καβάλα το Ελληνοτουρκικό συνέδριο των ορθοπεδικών γιατρών, ήταν η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε παρόμοιο ιατρικό συνέδριο που βοήθησε για να γίνει στην Καβάλα το 2010.

Ο κ. Λαλιώτης επέμενε ότι την Καβάλα την επέλεξαν οι γιατροί μετά από μεγάλη προτροπή των Τούρκων. «Οι Τούρκοι – είπε  – ξάφνιασαν γιατί προτίμησαν την Καβάλα. Καταλάβαμε – συνέχισε – ότι οι Τούρκοι γιατροί έχουνε μεγάλη συμπάθεια στην πόλη». Τέλος μιλώντας για την υποστήριξη από πλευράς των τοπικών φορέων χαρακτήρισε την υποστήριξη εντυπωσιακή  κι αυτή την προερχόμενη από το Δήμο Καβάλας κι αυτήν από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

 

Διαβάστε επίσης