Ένα ακόμη βραβείο FNL Best Restaurant Awards στο «Κλαδί Ελιάς» του σεφ παντρόν Βύρωνα Μπαρμπασακάλη

 Ένα ακόμη βραβείο FNL Best Restaurant Awards στο «Κλαδί Ελιάς» του σεφ παντρόν Βύρωνα Μπαρμπασακάλη

Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης


Στις 24 Μαΐου 2023 απονεμήθηκαν τα 6α FNL Best Restaurant Awards και ακόμα ζούμε κάτω από τον απόηχο των βραβεύσεων. Η Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατάφερε να διακριθεί και φέτος με το εστιατόριο «Κλαδί Ελιάς» του σεφ παντρόν Βύρωνα Μπαρμπασακάλη στη Μεσορόπη του Παγγαίου.

Απέσπασε το έκτο αστέρι FNL στην κατηγορία Ευρωπαϊκές κουζίνες. Έχει σημασία ότι διακρίθηκε στην κατηγορία ευρωπαϊκές κουζίνες γιατί ο Βύρωνας Μπαρμπασακάλης είναι ένας άνθρωπος των γεύσεων που σπούδασε την τέχνη του στο Βέλγιο και τη Γαλλία και ο αέρας της κουζίνας του έρχεται από τις Ευρωπαϊκές αυτές χώρες.

Η κουζίνα του βασίζεται σε ποιοτικά προϊόντα της περιοχής μας τα οποία επιλέγει αυστηρά ο ίδιος αλλά και άλλων αξιόλογων μικρών παραγωγών από την ηπειρώτικη και νησιωτική Ελλάδα. Δεν φείδεται εξόδων και κόπου και δημιουργεί μια κουζίνα η οποία έχει την δική του σφραγίδα πάντα και η οποία κατάφερε να του δώσει ένα ακόμη βραβείο.

Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι η κουζίνα του Βύρωνα αποτελεί ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι που μπορεί να έχει αφετηρία την εφευρετικότητα και την ευρηματικότητα του σεφ της, αλλά ωστόσο μας ταξιδεύει γευστικά σε όλες τις κουζίνες τις Δυτικοευρωπαϊκές που έχουν μια τεράστια παράδοση όπως εκείνης της Γαλλίας που είναι απαράμιλλη, που είναι βαθιά, που ξέρει να αναζητεί και να αναδεικνύει γεύσεις και υψηλή γαστριμαργία.

Νομίζω ότι το βραβείο αυτό βάζει στο χάρτη των υψηλών γεύσεων εστιατορίων το «Κλαδί Ελιάς» και αποτελεί μια φωτεινή εξαίρεση την οποία ελπίζουμε να μιμηθούν και άλλοι άνθρωποι από την τοπική εστίαση.

Γιατί η Καβάλα μας πρέπει να αναδειχτεί και γαστρονομικά, είναι κάτι που στερείτε, μια περιοχή με τόσο τουρισμό να μην μπορεί να ισορροπήσει και να μην μπορεί να βρει τις διακρίσεις της στον γαστρονομικό χάρτη της χώρας.

Τι παραπάνω είχε ο Ιταλός κρεοτέχνης και μάγειρας Ντάριο Τσεκίνι που κατάφερε να αναδείξει το φιλέτο “πιστέκα φιορεντίνα” και να βάλει το μικρό χωριό του Πανζάνο της Τοσκάνης στο χάρτη της Ευρωπαϊκής γαστρονομίας;

Διαβάστε επίσης