Ένα σωρό ρευματοκλοπές στο Μονομελές Καβάλας

 Ένα σωρό ρευματοκλοπές στο Μονομελές Καβάλας

11 υποθέσεις ρευματοκλοπών (στην πόλη και στον υπόλοιπο Νομό) απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του Μονομελούς δικαστηρίου Καβάλας. Οι 10 αποφάσεις επί των υποθέσεων ήταν απαλλακτικές αφού σε όλες οι κατηγορούμενοι είχαν πληρώσει τα χρήματα που χρωστούσαν στη ΔΕΗ. Κάποιοι κατηγορούμενοι πλήρωσαν αν και είχαν επιχειρήματα αμφισβήτησης του χρέους (π.χ. διαμέρισμα που κατά τον κατηγορούμενο ήταν για καιρό κλειστό και ανοίκιαστο).  Σε μία μάλιστα από τις 10 περιπτώσεις ο κατηγορούμενος δήλωσε αδυναμία πληρωμής. Ο υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ (μάρτυρας κατηγορίας σε όλες τις υποθέσεις) τον διέψευσε! Υποστήριξε, δείχνοντας τα σχετικά έγγραφα, ότι το χρέος είχε πληρωθεί. Απόρησε η πρόεδρος, απόρησε και ο κατηγορούμενος. Προφανώς ο κατηγορούμενος έχει κι άλλες οφειλές στη ΔΕΗ, πλήρωσε της ρευματοκλοπής αλλά πίστευε ότι πλήρωσε τις άλλες (απλήρωτοι λογαριασμοί)!

Η 11η υπόθεση είχε ενδιαφέρον μιας και ο κατηγορούμενος αμφισβήτησε δια του συνηγόρου του ( ο ίδιος απουσίαζε από το δικαστήριο) τη ρευματοκλοπή. Η οποία αφορούσε διάστημα 2,5 ετών σε κατοικία στην δυτική πλευρά της πόλης, συνολική ζημιά της ΔΕΗ ποσό 13.000 ευρώ! Ο συνήγορος υπεράσπισης είπε ότι στο διάστημα των 2,5 ετών η ΔΕΗ έκοψε και επανασύνδεσε το ρεύμα δύο φορές στην κατοικία λόγω χρέους. Τόνισε ότι ο υπάλληλος που έκοβε και ξανασυνέδεε το ρεύμα δεν διαπίστωσε παραβίαση της «χελώνας». Άρα- είπε στο δικαστήριο- όλα όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο είναι αυθαίρετα. Στην αγόρευση του είπε επίσης ότι το πραγματικό χρέος από μη πληρωμένους λογαριασμούς ρυθμίζονταν και οι δόσεις καταβάλλονταν κανονικά. Όσο ο κατηγορούμενος είχε την οικονομική δυνατότητα.

Το επιχείρημα του συνηγόρου κλήθηκε να απαντήσει ο μάρτυρας κατηγορίας. Υποστήριξε ότι ο υπάλληλος της ΔΕΗ που κόβει ή επανασυνδέει το ρεύμα δεν ασχολείται με τον μετρητή. Δεν τον ελέγχει. Έτσι, συνέχισε, σύνδεση και επανασύνδεση είναι μια άλλη διαδικασία από αυτή του ελέγχου πιθανής ρευματοκλοπής. Η εισαγγελέας της έδρας πείσθηκε από την απάντηση, προτείνοντας (λόγω του μεγάλου ποσού της ρευματοκλοπής) ποινή φυλάκισης 2 ετών! Η πρόεδρος του δικαστηρίου επέβαλε ποινή 10 μηνών με 3ετή αναστολή. Ζητήθηκε να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στον κατηγορούμενο αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Την ίδια ώρα χθες στο δικαστικό μέγαρο συνεδρίαζε και το Τριμελές. Οι περισσότερες από τις υποθέσεις του ήταν φορολογικού περιεχομένου.

Διαβάστε επίσης