Ένα βιβλίο σταθμός του ποδοσφαίρου μας

 Ένα βιβλίο σταθμός του ποδοσφαίρου μας

dav

 

 

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε το πολυαναμενόμενο βιβλίο «Ιστορικό Ποδοσφαιρικό Πανόραμα» του γνωστού συγγραφέα και φωτογράφου Γιώργου Μυτιληνού. Μία πλούσια και συνάμα φωτογραφική αναφορά, με πολλά στοιχεία και ποδοσφαιρικά πορτρέτα που αφορούν τις ιστορικές ομάδες του Ηρακλή, των Φιλίππων, της ΑΕΚ και του Βύρωνα και βέβαια των πρώτων χρόνων του ΑΟΚ.

Το θαυμάσιο, ομολογουμένως, χρονικό που για τους παλιούς κρύβει μία βαθιά νοσταλγία για ό,τι υπέροχο και ιδιαίτερα συγκινητικό αποτυπώνεται στις εικόνες όλων εκείνων που συγκλόνισαν με την παρουσία τους χιλιάδες των χιλιάδων φιλάθλων στην 50χρονη πορεία του καβαλιώτικου ποδοσφαίρου κατά την περίοδο 1930-1940 σαν πρώτο μέρος του στη συνολικής προσπάθειας του Γιώργου Μυτιληνού όπου ξεχωρίζει η σκληρή δουλειά και το μεράκι του.

Το Δημοτικό (Βερούλειο στάδιο) και το Εθνικό (Ανθή Καραγιάννη ), ναοί του ντόπιου αθλητισμού, βρίσκονται δικαιολογημένα στα περισσότερα πλάνα, ενώ στις φωτογραφίες υπάρχουν όλα εκείνα τα πρόσωπα που το καθένα ξεχωριστά έβαλε το δικό του λιθάρι ώστε να χτιστεί η σπουδαία ιστορία του καβαλιώτικου ποδοσφαίρου.

Η εκτύπωση και η βιβλιοδεσία  του βιβλίου έγινε στις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ «Σχήμα και χρώμα» της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη. Ένα βιβλίο που ο αξιόλογος συγγραφέας επιμελήθηκε με ιδιαίτερο τρόπο και που πρέπει να μπει σε κάθε βιβλιοθήκη. Η Καβάλα μας, έχει μία πλούσια και ποικίλη ιστορία και το ποδόσφαιρο είναι πολύτιμο κομμάτι της. Εκατοντάδες φωτογραφίες και σημειώματα συνθέτουν ένα μοναδικό και πλούσιο περιεχόμενο που αξίζει τον κόπο να δει και να διαβάσει κανείς.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΓΛΟΥ

Διαβάστε επίσης