Η ευρεσιτεχνία δύο Αυστραλών… σέρφερ που «ρουφά» πλαστικά και άλλα επιπλέοντα απορρίμματα από την επιφάνεια της θάλασσας
Ο πλωτός κάδος απορριμμάτων βυθίζεται στο νερό, με το στόμιό του στο ύψος της επιφάνειας της θάλασσας. Με μια ελεγχόμενη παλινδρομική κίνηση βύθισης και ανύψωσης δημιουργεί μικρές δίνες, προσελκύοντας το επιφανειακό νερό σε μια ακτίνα ως 50 μέτρων και μαζί ό,τι επιπλέει σε αυτό.
Πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, ποτήρια μιας χρήσης, σακούλες, αποτσίγαρα και άλλα είδη απορριμμάτων εισέρχονται από το στόμιο και παγιδεύονται στο δίχτυ του κάδου, ενώ το φιλτραρισμένο νερό επιστρέφει καθαρό.
Το ευφυές σύστημα καθαρισμού επιφανειακών υδάτων, που βασίστηκε σε μια απλή στη σύλληψή της ιδέα δύο Αυστραλών …σέρφερ πριν από τρία χρόνια, παρέχει λύσεις για τον εύκολο καθαρισμό λιμανιών, μαρινών, αλιευτικών καταφυγίων και άλλων μικρών θαλάσσιων, λιμναίων και ποτάμιων οικοσυστημάτων από την επιφανειακή ρύπανση.
Εδώ και έναν χρόνο έχει εγκατασταθεί και σε ελληνικές θάλασσες, με πρώτο το λιμάνι της Καβάλας και δεύτερο αυτό της Ερμούπολης Σύρου, ενώ τον επόμενο μήνα αναμένεται να ακολουθήσει η Χίος.
Το SeaBin, που έχει κατασκευαστεί και το ίδιο από ανακυκλωμένο πλαστικό, είναι σήμερα εγκατεστημένο σε 860 λιμάνια και μαρίνες σε όλο τον κόσμο, που συγκεντρώνουν καθημερινά πάνω από 3,5 τόνους απορριμμάτων, ενώ η ως τώρα «συγκομιδή» τους ξεπερνά τα 300 κιλά.
Ο πρώτος πλωτός κάδος στην Ελλάδα στήθηκε το καλοκαίρι του 2018 στο λιμάνι της Καβάλας, με κόστος 3.500 ευρώ, και τρεις μήνες αργότερα ο Οργανισμός Λιμένος της πόλης εγκατέστησε και δεύτερο, στην άλλη πλευρά του λιμανιού.
«Τους αδειάζουμε τρεις φορές την ημέρα. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και το είδος των απορριμμάτων που θα φέρουν τα θαλάσσια ρεύματα προς το λιμάνι, μπορεί να συγκεντρώσουν ως και 10 κιλά πλαστικό την ημέρα ο καθένας» είπε στο ethnos.gr ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΟΛΚ, Γρηγόρης Κεκρόπουλος, ο οποίος είχε την ιδέα για την εγκατάσταση του SeaBin και έχει την ευθύνη της λειτουργίας του.
«Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε πλωτή εξέδρα και λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα. Με την παλινδρομική του κίνηση πάνω – κάτω ρουφάει ποσότητες νερού και παγιδεύει τα σκουπίδια στο εσωτερικό του. Όταν γεμίσει, αντικαθιστούμε το δίχτυ με ένα άλλο, το αδειάζουμε και το καθαρίζουμε για να ξαναχρησιμοποιηθεί» εξήγησε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Στα δύο σημεία που έχουμε τους κάδους, στη Βορειοδυτική και στη Βορειοανατολική πλευρά του λιμανιού, αντίστοιχα, η θάλασσα είναι καθαρή και το νερό διαυγές. Βλέπει κανείς τον βυθό».
Η μοναδική δυσλειτουργία που έχει εντοπιστεί σχετίζεται με την περίοδο σχηματισμού φυτοπλαγκτού στην θάλασσα, το οποίο φράζει τα ανοίγματα στο δίχτυ του κάδου, καθιστώντας τον μη λειτουργικό για όσο διάστημα διαρκεί το φαινόμενο.
Τον περασμένο Αύγουστο έγινε η εγκατάσταση του βραβευμένου πλωτού κάδου και στο λιμάνι της Ερμούπολης με ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ενώ εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να γίνουν η προμήθεια και η εγκατάσταση SeaBin και στο λιμάνι της Χίου, με δωρεά του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»
Πηγή : www.cretalive.gr