• 19 Μαρτίου 2024,

Ένας «μικρός Καβαλιώτης γίγαντας» στην Ξάνθη

 Ένας «μικρός Καβαλιώτης γίγαντας» στην Ξάνθη

Όχι, δεν πρόκειται για παιδικό παραμύθι, αν και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παραμυθένια η ύπαρξη του στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας με τις ισχύουσες συνθήκες. Άλλωστε, πώς να μην αναφερθείς στη φωτεινή εξαίρεση, όταν δυστυχώς τα επιχειρηματικά κουφάρια γύρω μας έχουν γίνει ο κανόνας.

Στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Λεύκης καλύπτοντας συνολική επιφάνεια έκτασης 32.000 τμ δραστηριοποιείται 35 και πλέον έτη η Ανώνυμη Εταιρεία Λειαντικών προϊόντων, «ΣΜΥΡΔΕΞ A.E.» ιδιοκτησίας του Καβαλιώτη επιχειρηματία Μάρκου Τοπούζογλου..

Οι άνθρωποι της «Smirdex» παράγουν υψηλής ποιότητας επιστρωμένα λειαντικά προϊόντα τα οποία εξάγουν σε 70και πλέον χώρες σε όλο τον κόσμο με το ποσοστό των πωλήσεων εξωτερικού να ανέρχεται στο απίστευτο 90%. Μοναδικό για τα δεδομένα της περιοχής μας, όπου μέσα σε αυτό το δυσχερές αποτρεπτικό επιχειρηματικό περιβάλλον, η συγκεκριμένη εταιρεία καταφέρνει όχι μόνο να αντιστέκεται σε όλες τις κακές πρακτικές – πολιτικές αποφάσεις που εφαρμόζονται και δίνουν επανωτά χτυπήματα έναντι της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αλλά να καταγράφει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα που θα «ζήλευαν» πολύ μεγαλύτερες εταιρείες.

Αποτελώντας το κρυφό καμάρι της βιομηχανίας για τον τόπο μας, η Smirdex, με πελατοκεντρική προσέγγιση στην παραγωγή προϊόντων που θέτουν ως προτεραιότητα την ικανοποίηση των αναγκών του πελάτη σε συνδυασμό με την υψηλή κατάρτιση και δημιουργική απασχόληση του προσωπικού της, κατάφερε να μετουσιώσει την πολυετή εξαγωγική στρατηγική και εταιρική κουλτούρα σε προϊόντα εφάμιλλης ποιότητας, αυστηρών προδιαγραφών, που δεν στερούνται τίποτα συγκριτικά με εκείνα των μεγάλων ομοειδών εργοστασίων του εξωτερικού.

Παράλληλα, διαθέτει ισχυρή παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις επιδιώκοντας συνεχώς τη δημιουργία και προβολή των καινοτόμων προϊόντων της και τη συνεχή αύξηση των οικονομικών μεγεθών, στα οποία δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε

Κατά την χρήση 2015, η Smirdex πέτυχε αύξηση του καθαρού κύκλου εργασιών κατά 8% καθώς ο τζίρος ανήλθε σε 13.265χιλ. ευρώ (σημ. η εταιρεία κατέγραψε επί συναπτά έτη, διψήφια ποσοστά ρυθμού αύξησης των πωλήσεων, το 2005 ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 8.573χιλ. ευρώ ενώ το έτος 2001 στο 1.481χιλ. ευρώ), ενώ ο μηδενικός δανεισμός της εταιρείας και η υψηλή επάρκεια ρευστότητας της προσδίδουν εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Το μικτό περιθώριο κέρδους της εταιρείας βελτιώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και ανέρχεται σε 46,33% ενώ το εντυπωσιακό τελικό καθαρό περιθώριο μετά φόρων διαμορφώνεται στο 27% περίπου του κύκλου εργασιών και εκφράζεται σε 3.566χιλ. ευρώ καθαρά κέρδη.

Ο «μικρός αυτός γίγαντας» δε φροντίζει να ευχαριστεί μόνο μισθολογικά τους εργαζομένους, αλλά προωθεί το διάλογο με τη συμμετοχή του προσωπικού σε προτάσεις και ιδέες, ώστε οι στόχοι να θέτονται ξεκάθαρα και οι άνθρωποι να κατευθύνονται προς την επίτευξή τους με καλά δομημένες στρατηγικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Smirdex είναι η μοναδική εταιρία στον ελλαδικό χώρο που δίνει στους 70 και πλέον εργαζομένους της και 15ο μισθό!!!

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη της επιχείρησης επεκτείνεται εκτός των συμβατικών της υποχρεώσεων, με την εφαρμογή καλών πράσινων πρακτικών που ακολουθεί για την προστασία του περιβάλλοντος και τις αυστηρές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας του εργοστασίου για το προσωπικό και αποδεικνύει καθημερινά την κοινωνική ευαισθησία συμμετέχοντας κάθε χρόνο στον «Ραδιομαραθώνιο Αγάπης» του γηροκομείου Ξάνθης, στο «Κοινωνικό Λαχείο Αγάπης» υποστηρίζοντας πλήθος τοπικών κοινωνικών φορέων, τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Η Smirdex είναι επίσης ο βασικός χορηγός του Καβαλιώτικου συλλόγου «ΠΝΟΗ» καταβάλλοντας ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό μηνιαίως ενώ στηρίζει τόσο το ίδρυμα «Αγία Μαρίνα» όσο και αρκετά ακόμη ιδρύματα και συλλόγους.

Ένα πραγματικά μοναδικό λαμπρό παράδειγμα με διαχρονική διάρκεια ενός άριστου Καβαλιώτη επιχειρηματία που είναι συγχρόνως και ένας εξαιρετικός άνθρωπος, συμπολίτης μας.

Διαβάστε επίσης