• 22 Μαΐου 2024,

Ενωμένοι οι αγρότες στα διόδια

 Ενωμένοι οι αγρότες στα διόδια

Μ΄ ένα απρόοπτο, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στα διόδια της Μουσθένης  κινητοποίηση των αγροτών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Την ώρα που εκπρόσωποι των αγροτών έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών του Παγγαίου Τρύφωνας Αράπογλου, γνωστός από προηγούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις και συσκέψεις, αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε. Μόλις είχε τελειώσει τις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους. Ετοιμάζονταν να μιλήσει αμέσως μετά τον Τρ. Αράπογλου ο Κώστας  Παπαμερής. Τότε ο Τρ. Αράπογλου  έπεσε στο έδαφος κι έτσι η διαδικασία των συνεντεύξεων σταμάτησε. Κλήθηκε ασθενοφόρο, αλλά για καλή τύχη του ασθενούς, ασθενοφόρο της Καβάλας, που εκείνη την ώρα επέστρεφε από τη Θεσσαλονίκη, ήταν στο σημείο πολύ γρήγορα και μετέφερε τον ασθενή στο νοσοκομείο Καβάλας, όπου κατά πληροφορίες εισήχθη για ιατρικές εξετάσεις στην καρδιολογική κλινική. Τελικά αποδείχθηκε ότι το περιστατικό δεν ήταν κάτι το σοβαρό.

Η χθεσινή κινητοποίηση των αγροτών στα διόδια της Μουσθένης, που ήταν ελεύθερα για τους οδηγούς των αυτοκινήτων  για τρεις περίπου  ώρες στέφθηκε – κατά τα άλλα – με απόλυτη επιτυχία.  Πολλοί άνθρωποι, οι περισσότεροι από το Νομό Καβάλας, ειδικότερα από την περιοχή του Παγγαίου ήταν παρόντες. Μοιράστηκε έντυπο υλικό στους διερχόμενους οδηγούς.

Η αστυνομία ήταν στο σημείο αλλά παρακολουθούσε προσεκτικά κι από απόσταση. Ενώ για την ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων από τα διόδια, προηγήθηκε συνεννόηση με το προσωπικό της Εγνατίας οδού.

Είναι βέβαιο ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα συνεχισθούν. Όπως εξηγήθηκε χθες την απόφαση θα πάρουν οι αγρότες, τις επόμενες ημέρες. Η Βούλα Τσερκέζη, προερχόμενη από το Σύλλογο αγροτών Γυαλοχωρίου, είπε χθες ότι η διαμαρτυρία αφορά όσα γίνονται στο χώρο των αγροτών κι όχι μόνο. Εμείς είπε η κα Τσερκέζη δεν αποσυρόμαστε. Συνεχίζουμε τον αγώνα κυρίως για το ασφαλιστικό.

Ο Κώστας Ζυγούλας, εκπρόσωπος των αγροτών του Νέστου, σημείωσε ότι και το φορολογικό είναι πρόβλημα για τους αγρότες. Χαρακτήρισε το άνοιγμα των διοδίων, τρεις ώρες χθες το μεσημέρι, ως συμβολική ενέργεια.

Ο Θέμης Καλπακίδης  των αγροτών του Δήμου Καβάλας, είπε: «Με αυτή μας πρωτοβουλία αναδεικνύουμε τα προβλήματα που δημιούργησε η μνημονιακή πολιτική. Καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις μας. Θα δούμε τις επόμενες κινήσεις μας. Προς το παρόν λέμε όχι στο κλείσιμο των δρόμων».

Τελευταίος που μίλησε στους δημοσιογράφους ήτανε ο Τρύφωνας Αράπογλου. Σε υψηλούς τόνους είπε ότι «ο αγώνας για τα παιδιά των αγροτών και το μέλλον τους». Ο Τρ. Αράπογλου, απομακρύνθηκε αργά από το σημείο των δημοσιογράφων για να μιλήσει σε αυτούς ο Κώστας Παπαμερής. Μετά από λίγα βήματα λιποθύμησε κι έπεσε στην άσφαλτο, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις να σταματήσουν πρόωρα.

Το κείμενο που μοίραζαν οι αγρότες προς τους διερχόμενους οδηγούς είναι το ακόλουθο:

«Εμείς οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι) της Αν. Μακεδονίας Θράκης, διαμαρτυρόμαστε και αντιστεκόμαστε:

-Στην υπερφορολόγηση των πενιχρών μας εισοδημάτων, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, στην οικονομική κατάρρευση του πρωτογενούς τομέα αλλά και όλων των επαγγελματικών κλάδων της πατρίδας μας.

-Στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ενοποίησε τον ΟΓΑ με τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ), πολλαπλασιάζοντας τις ασφαλιστικές μας εισφορές,, ενώ ταυτόχρονα καταδικάζει σε ένδεια τους συνταξιούχους του ΟΓΑ αλλά και όλους τους απόμαχους της εργασίας.

-Το υψηλό κόστος παραγωγής, που κάνει τα προϊόντα τους μη ανταγωνιστικά, έναντι των αντίστοιχων του εξωτερικού και ταυτόχρονα ασύμφορη την παραγωγή τους.

Διαμαρτυρόμαστε και αντιστεκόμαστε:

-Σε αυτούς που με τις πρακτικές τους θέλουν να μας κάνουν να μην παράγουμε ποιοτικά προϊόντα (όπως ορίζουν οι νόμοι της φύσης) αλλά να συμβιβαστούμε με τις μεθόδους των παραφύση μεγάλων ποσοτήτων και των μεταλλαγμένων.

-Σε αυτούς που μας έκαναν να μην ονειρευόμαστε για το μέλλον και που μας έκοψαν το χαμόγελο από τα χείλη.

-Σε αυτούς που αναγκάζουν τους συμπατριώτες μας να φεύγουν ως οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό.

Εμάς δεν θα μας διώξει κανένας από τον τόπο μας.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Τετάρτη 8/2/2017, ώρα 12.00, στα διόδια της Μουσθένης.

 

Ενώ ψήφισμα υπήρξε κι από το Δήμο Νέστου:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νέστου ΟΜΟΦΩΝΑ:

1.Δηλώνει την υποστήριξη του στα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες των αγροτών του Δήμου Νέστου και όλης της χώρας εναντίον των νέων μεγάλων επιβαρύνσεων που έχουν επιφέρει οι αλλαγές στο καθεστώς ασφάλισης και φορολογίας τους.

2.Οι αγρότες – όπως και όλες οι παραγωγικές τάξεις της χώρας μας- έχουν πληγεί από τα μνημόνια και τις πολιτικές που τα υποστηρίζουν.

3.Καλεί την κυβέρνηση να προστατεύσει τη τάξη που στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και να άρει τις συγκεκριμένες φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

4.Καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που θα συμβάλουν στην βελτίωση των τιμών όλων των αγροτικών προϊόντων, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.

5.Θεωρεί ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας μας.

6.Οι αγρότες του Δήμου Νέστου κατά πλειοψηφία νέοι άνθρωποι, έχουν επενδύσει τα χρήματά τους σε καινοτόμες καλλιέργειες με τα περισσότερα προϊόντα τους, να είναι εξαγώγιμα, ενισχύοντας παράλληλα και την εθνική οικονομία.

7.Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευθεί στον Τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και να σταλεί στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων, τους Βουλευτές του Νομού Καβάλας, τον Περιφερειάρχη και τη Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

(Β). Αναθέτει στην Γραμματεία Δημάρχου όπως μεριμνήσει να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο καθώς και στους βουλευτές του Νομού Καβάλας.

(Γ). Αναθέτει στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου όπως κοινοποιήσει το εν λόγω ψήφισμα στον κ.  Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

Η  απόφαση αυτή πήρε αριθμό 59/2017.

Συντάχτηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται όπως ακολουθεί.

Το Δημοτικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καραγεωργίου Γεώργιος

 

Διαβάστε επίσης