Εόρτιο μήνυμα Χριστουγέννων του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Στέφανου

 Εόρτιο μήνυμα Χριστουγέννων του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Στέφανου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ & ΘΑΣΟΥ


Είναι γεγονός ότι μέσα σε κάθε εποχή της ιστορίας υπήρξαν και έζησαν, ό­πως υπάρχουν και ζουν, σημαντικά πρόσωπα και άνθρωποι που προσέφεραν και προσφέρουν πολλά στον πολιτισμό, στην επιστήμη, στην γνώση, στην πρόοδο, στην ευημερία, στην συγκρότηση των κοινωνιών, στην ειρήνη, στην διαμόρφωση της ελεύθερης σκέψεως, στην διεκδίκηση της ελευθερίας, της ισότητάς και της δι­καιοσύνης για όλους τους ανθρώπους και τους λαούς, στην κατάπαυση των πολέμων, στην καταγραφή σημαντικών βιβλίων, στην διαμόρφωση της παγκοσμί­ου πολιτιστικής κληρονομίας με την ανέγερση των επτά (7) θαυμάτων του αρ­χαίου κόσμου και των επτά (7) θαυμάτων του νέου κόσμου, στην ανακάλυψη και στην εφεύρεση νέων μέσων για την καλυτέρευση της ζωής, στην ανακάλυψη φαρ­μάκων για την θεραπεία ανιάτων ασθενειών, και γενικώς στην όλη προσπάθεια της ανθρωπότητάς για το καλύτερο της ζωής, πλην όμως, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο Υιός και Λόγος του Θεού, που έγινε τέλειος άνθρωπος για την σωτηρία μας, είναι το μοναδικό θεανθρώπινο πρόσωπο επί της γης το οποίο μάς ανέβασε στην αιωνιότητα και στον ουρανό.

Αυτό ακριβώς ομολογεί και το συγκλονιστικό τροπάριο – απολυτίκιο της εορτής της Γεννήσεως του Χριστού, που ψάλλομε όλοι από μικρά παιδιά στις εκ­κλησίες μας και στα σχολεία μας, αυτή την περίοδο με τα παρακάτω λόγια: « Η  γέννησή σου, Χριστέ, Θεέ μας, ανέτειλε στον κόσμο το φως της γνώσεως. διότι με αυτήν, εκείνοι που λατρεύουν τα άστρα διδάχθηκαν από αστέρι να προσκυ­νούν, εσένα, τον ήλιο της δικαιοσύνης, και σένα να γνωρίζουν, την σταλμένη από τα ύψη ανατολή. Κύριε δόξα σε σένα».

Η Γέννηση του Σωτήρος Χριστού, ο κόσμος μας, η φωτισμένη γνώση που ανέτειλε για πρώτη φορά στη ζωή των ανθρώπων, οι σοφοί εκείνοι άνθρωποι που λάτρευαν τα άστρα και τώρα προσκυνούν την σταλμένη από τον Θεό μοναδική και αιωνία ανατολή του μοναδικού και ακτίστου φωτός, του μοναδικού ηλίου της αληθινής δικαιοσύνης, εμφανίζονται μπροστά μας και πάλι με ανάγλυφο και πνευματικό σχέδιο για να μάς μεταφέρουν στην συγκλονιστική εκείνη στιγμή που έζησε η ανθρωπότητα και που μάς καταγράφει ο άγιος Ευαγγελιστής Λουκάς στο θεόπνευστο ευαγγέλιό του με μοναδικό τρόπο: «Τις ημέρες εκείνες ο καίσαρας Αύγουστος έβγαλε διάταγμα να απογραφή όλη η οικουμένη.

Η απογραφή αυτή  ήταν η πρώτη που έγινε όταν έπαρχος της Συρίας ήταν ο Κυρήνιος. Όλοι πήγαι­ναν, λοιπόν, να απογραφτούν, ο καθένας στον τόπο της καταγωγής του. Ανέβηκε και ο Ιωσήφ από την Ναζαρέτ, πόλη της Γαλιλαίας, στην Ιουδαία, για να απογραφτή στην πόλη Δαβίδ, που ονομάζεται Βηθλεέμ, επειδή καταγόταν από την οικογένεια και την γενιά του Δαβίδ.

Είχε μαζί του και την Μαριάμ, την μνηστή του, η οποία ήταν έγκυος. Τον καιρό που αυτοί ήσαν εκεί, ήλθε η ώρα της Μα­ριὰμ να γεννήση, και εγέννησε τον γιό της τον πρωτότοκο. Τον σπαργάνωσε και τον ξάπλωσε σε ένα παχνί, επειδή δεν βρήκαν μέρος στο πανδοχείο.

Στην περιοχή εκείνη βρίσκονταν βοσκοί που έμεναν στο ύπαιθρο και φύλαγαν βάρδιες την νύχτα για το κοπάδι τους. Σε αυτούς παρουσιάσθηκε ένας άγγελος Κυρίου και τους περιέβαλε θεϊκή λαμπρότητα. Εκείνοι κατετρόμαξαν, αλλά ο άγγελος τους είπε. μην τρομάζετε!

Σάς φέρνω ένα χαρμόσυνο άγγελμα που θα γεμίση με χαρά μεγάλη όλο τον κόσμο. σήμερα στην πόλη του Δαβίδ γεννήθηκε  για χάρη σας Σωτήρας, και αυτός είναι ο Χριστός ο Κύριος. Και αυτό είναι το σημάδι για να τον αναγνωρίσετε.

Θα βρείτε ένα βρέφος σπαργανωμένο και ξαπλωμένο μέσα σε ένα παχνί. Ξαφνικά, κοντά στον άγγελο, παρουσιάσθηκε ένα πλήθος από την ου­ράνια στρατιά των αγγέλων, που υμνούσαν το Θεό και έλεγαν. δόξα στον ύψιστο Θεὸ και ειρήνη στην γη, αγάπη και σωτηρία για τους ανθρώπους».

Στο μεγαλείο αυτό αὐτης της ουρανίου επὶ της γης μυσταγωγίας μάς προ­τρέπει ο άγιος Γρηγόριος, ο Θεολόγος, λέγοντας : «Τρέ­ξε πολύ γρήγορα μαζί με το αστέρι και φέρε δώρα μαζί με τους μάγους, χρυσάφι στον βασιλιά, λιβάνι στον Θεό, και σμύρ­να στον νεκρό, που πέθανε για σένα.

Δόξασε μαζί με τους ποι­μένες, ύμνησε μαζί με τους αγγέλους, γίνου χορός δο­ξο­­λογίας μαζί με τους αρχαγγέλους», και αλλού μάς λέγει. «Ω, πόσο α­ξιο­θαύμαστη είναι η νέα ένω­ση! Ω, πόσο παρά­δο­ξη είναι η σύν­θεση!

Αυτός που υπάρχει δημιουργείται, ο αδη­μι­ούργητος πλάθεται, και ο απεριόριστος περιορίζεται μέσω της νοε­ράς ψυ­χής, η οποία μεσιτεύει προς την Θεότητα και μέσω της ιλικής φύσεως που είναι η σάρκα μας. Εκείνος που δίδει τον πλούτο γίνεται πτωχός, επειδή λαμβάνει την σάρκα μου, για να γίνω εγώ πλούσιος με την θεότητά του».

Με τον τρόπο αυτό εγκαινίζεται η επαναφορά του ανθρω­πί­νου γένους κοντά στη Χάρη και την Βασιλεία του Θεού, η ο­ποία είναι «δικαιοσύνη και ειρήνη και χαρά εν Πνεύματι Αγίω». Αυτό διεκήρυξε και ο Χριστός. «την ιδική μου ειρήνη σάς χαρίζω.

Δεν σάς την χαρίζω όπως την προσφέρει ο κό­σμος». Η μεγάλη αὐυτὴ εορτή της χριστιανοσύνης όλους μας, μάς συγκινεί και μάς ξεσηκώνει σε λαμπρή πανήγυρη διότι σή­μερα «ο Θεὸς του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ, ο Θε­ὸς των προπατόρων μας, έδειξε την δόξα του Ιησού του δού­λου του», και δι­ότι «ο απόγονος του Αβραάμ έφερε την ευλο­γία σε όλους τους λαούς της γης».

Ο άγιος Γρηγόριος, ο επίσκοπος Νύσσης και αδελφός του Μεγάλου Βασιλεί­ου με μεγάλη χαρά αναφωνεί. «Να υψώσω­με, λοιπόν, το βλέμμα στην ουράνια στρατιά. να δούμε την χο­ρο­στασία των αγγέλων και να ακούσωμε την θεία τους υμνω­δία.

Για ποιὸ λόγο οι άγγελοι δοξάζουν την θεότητα που βλέπομε στα πιο υψηλά; Επειδή ψάλλοντας και λέγοντας ΄και επὶ γης ειρήνη΄ εγέμισαν από μεγά­λη χαρά καθώς έβλεπαν την ει­ρήνη του Θεού, δηλαδή, τον ίδιο τον Υιό και Λόγο του Θεού σεσαρκωμένο επάνω στη γη.

Η γη, που ήταν προηγουμένως καταρα­μένη, και γεμάτη από αγκάθια και τριβόλια, και ο τόπος της συμπλοκής και της εξορίας των κατεδικασμένων, εδέ­χθη την μοναδική Ειρήνη, τον Χριστό. Τέ­τοιο θαυμαστό καρπό εγέννησε σήμερα η γη των ανθρώπων. Και όλα αυτά γίνον­ται σαν εκδήλωση εκ μέρους της ευδοκίας του Θεούη, διότι ο Θεὸς αναμιγνύεται με την ανθρώπινη φύση για να υψωθή ο άνθρωπος στο ύψος του Θεού»

Αδελφοί μου και πνευματικά μου παιδιά,

«Ας πάμε και εμείς έξω από το στρατόπεδο κοντά του, και ας υποφέρωμε τον ίδιο εξευτελισμό με τον νεογέννητο Χρι­στό μας, διότι δεν έχομε εδώ μόνιμη πολιτεία, αλλά λαχτα­ρούμε την μελλοντική», όπως λέγει ο άγιος απόστολος Παύλος, και όλοι μαζί, να είμεθα πάντοτε κοντά στον πονε­μένο, στον πεινα­σμένο, στον φυλακισμένο, στον άνεργο, στον πρόσ­φυγα και στον μετανάστη, στον αδικη­μένο και ταλαιπω­ρημένο, στον ξένο, στον εξαρτημένο και στον περι­θωριοποιημένο, επειδή «ο Χριστός δεν ήλθε στον κόσμο για να τον υπηρε­τή­σουν, αλλά για να υ­πηρετήση και να προσφέρη την ζωή του λύτρο για όλους».

Χρόνια ευλογημένα και αγιασμένα, γεμάτα από αγάπη, ομόνοια και δικαιο­σύνη, γεμάτα από την πίστη στον Χριστό και την αγάπη για την Ελλάδα μας, χρόνια χωρίς φόβους μέσα μας και μάχες από έξω μας, χρόνια δικά μας, χρόνια του αληθινού και μοναδικού αγίου Τριαδικού Θεού στη ζωή μας.

Με εγκάρδιες πατρικές χριστουγεννιάτικες ευχές και ευλογίες

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ & ΘΑΣΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Διαβάστε επίσης