• 19 Μαΐου 2024,

Επιγραφές- ενθύμια της εποχής που διασκεδάζαμε πίσω από την Ιχθυόσκαλα (φωτογραφίες)

 Επιγραφές- ενθύμια της εποχής που διασκεδάζαμε πίσω από την Ιχθυόσκαλα (φωτογραφίες)

 Μια από τις πινακίδες του Prive υπάρχει ακόμη, ο χώρος νοικιάζεται


 Τελευταία προσπάθεια ο χώρος να λειτουργήσει ως σνακ μπαρ


Πόρτες κλειδωμένες οριστικά και προειδοποίηση για τους ανήλικους


Τρία συνεχόμενα καταστήματα αν και αρχικά ήταν ένα


Η είσοδος του μπουζουκτσίδικου Versus. Λειτούργησε από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έως το 2014.


Πατσάς από τον Στράτο


Στο σημείο αυτό λειτουργούσαν για λίγα χρόνια οι Πέρλες όταν αποχώρησαν από το χώρο του Όσκαρ.


Η είσοδος της ντισκοτέκ ίδια, όπως όταν λειτουργούσε


Το πρώην Factory


Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 ως τις αρχές της δεκαετίας του 2000 επιχειρήθηκε μεταφορά της διασκέδασης στην Καβάλα σε καταστήματα που άρχιζαν να λειτουργούν το ένα μετά το άλλο στην περιοχή της Ιχθυόσκαλας.

Ειδικότερα πίσω από την Ιχθυόσκαλα.

Σε μια περιοχή της πόλης σχετικά απομονωμένη, η κίνηση στην οποία δεν θα ενοχλούσε περιοίκους αφού τέτοιοι δεν υπήρχαν. Τα μαγαζιά που φτιάχτηκαν ήταν μεγάλα κι είχαν ενοίκια σχετικά φθηνά. Σαφώς φθηνότερα από τα ενοίκια της εποχής στο κέντρο της πόλης. Η προσπάθεια είχε σχέση με τη χειμερινή διασκέδαση.

Η πιάτσα μεταφέρθηκε σε μια περιοχή που τις προηγούμενες δεκαετίες φιλοξενούσε αλίπαστα (!) αλλά αυτή η προσπάθεια κράτησε λίγα μόνο χρόνια. Στη συνέχεια και πριν την οικονομική κρίση, ένα ένα τα καταστήματα έκλεισαν. Αν και κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να αποφύγουν το γεγονός.

Σήμερα στην ίδια περιοχή υπάρχει επαγγελματική δραστηριότητα αλλά κι ενθύμια εκείνης της περιόδου. Της νυχτερινής διασκέδασης στα μαγαζιά πίσω από την Ιχθυόσκαλα. Σε αρκετά καταστήματα έμειναν οι ταμπέλες, προκειμένου να θυμίζουν το τι συνέβαινε τότε.

Η έρευνα που κάναμε ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του 90 όταν λειτούργησε το πρώτο κατάστημα διασκέδασης πίσω από την Ιχθυόσκαλα. Το λεγόμενο Prive. Πριν πάρει αυτό το όνομα είχε άλλα. Πολιτεία, Μύλος κτλ. Περισσότερο γνωστό έγινε ως Prive.

Ο χώρος άρχισε να λειτουργεί περίπου το 1996 κι έκλεισε λόγω αλλαγής νομοθεσίας στα νυχτερινά κέντρα το 2012. Κάπως έτσι η συγκεκριμένη επιχειρηματική προσπάθεια ήταν η πρώτη και ίσως και η τελευταία στην περιοχή.

Στο πρώτο δρόμο (στενό) μετά το Prive (στενό του κτιρίου της ΔΕΗ) υπήρξε ένα μεγάλο κατάστημα λαϊκής μουσικής. Σε αυτό εμφανίστηκαν και γνωστοί τραγουδιστές στα πρώτα live εκείνης της περιόδου.  Το μαγαζί ήταν ένα αλλά στην πορεία χωρίστηκε, έγιναν τρία στη σειρά.

Οι πινακίδες που απέμειναν φανερώνουν και θυμίζουν τις τελευταίες προσπάθειες ντόπιων επαγγελματιών. Όλα σήμερα είναι άδεια. Ανοίκιαστα και σχεδόν υπό κατάρρευση!

Λίγα μέτρα πιο κάτω, στο επόμενο στενό, υπάρχει ακόμη και σήμερα η μεγάλη πινακίδα της ντισκοτέκ. Μιας από τις ντισκοτέκ που λειτούργησαν στην ίδια περιοχή. Άδειο είναι το πρώην Factory, το οποίο λειτουργούσε μόνο για live εμφανίσεις γνωστών τραγουδιστών. Στο στενό των τσιμέντων της ΑΓΕΤ Ηρακλής λειτούργησε μπουζουκτσίδικο. Σήμερα υπάρχει μόνο η είσοδος του. Το ντεκόρ που είχε φτιαχτεί για να υπάρχει κατάλληλη ατμόσφαιρα.

Τέλος υπάρχουν ακόμη και σήμερα οι πινακίδες του πατσατζίδικου, το οποίο λειτουργούσε για τους ξενύχτηδες ο Στράτος. Παράλληλα με την οδό Τενέδου, εκεί όπου σήμερα λειτουργεί παιδότοπος, είχε μεταφερθεί κι είχε δουλέψει το μπουζουκτδίκο Πέρλες.

Γενικά σε όλη αυτήν την περιοχή είχαν συγκεντρωθεί πολλά νυχτερινά κέντρα, όλων των ειδών – κατηγοριών και γούστων. Ακόμη κι αν όλα δεν λειτουργούσαν ταυτόχρονα, ήταν μια προσπάθεια η περιοχή να πάρει ζωή και να γίνει το κέντρο της Καβαλιώτικης διασκέδασης.

Προσπάθεια που ενώ αρχικά απέδωσε καρπούς, στη συνέχεια απέτυχε. Έτσι σήμερα πίσω από την Ιχθυόσκαλα υπάρχουν πολλά μη αξιοποιημένα κτίρια. Λειτουργούν κανονικά παραδοσιακές εταιρίες και δραστηριότητες (με πολυετή παρουσία στην ίδια περιοχή) και αρκετά συνεργεία για να επισκευάζουν ζημιές αυτοκινήτων.

Εκείνο που δεν υπάρχει καθώς εξαφανίστηκε από το πέρασμα των χρόνων είναι η μυρωδιά από τις βιοτεχνίες αλίπαστων.

Διαβάστε επίσης