Πολύ κοντά στην έγκριση της πρότασης του για την εκτέλεση έργων προϋπολογισμού άνω των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται ο δήμος Καβάλας. Η επιτροπή της διαχειριστικής υπηρεσίας για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης βαθμολόγησε τις έξι προτάσεις που έλαβε κι όπως όλα δείχνουν οι δήμοι Καβάλας και Αλεξανδρούπολης βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις. Ο δημοτικός σύμβουλος Δημοσθένης Τουλκίδης που ασχολήθηκε εκτενέστερα με το πρόγραμμα ΒΑΑ μας εξήγησε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ότι η πρόσκληση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης δημοσιεύθηκε από την περιφέρεια ΑΜΘ κι αφορούσε σε χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με έργα διευκόλυνσης και καθημερινής εξυπηρέτησης των πολιτών.
Το πρόγραμμα απαιτούσε τη δημιουργία εταιρικού σχήματος με φορείς κι εταίρους που καθένας θα αναλάβει ένα ρόλο. Εταίροι του δήμου είναι το επιμελητήριο, η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, η περιφέρεια ΑΜΘ, ο οργανισμός λιμένα, η εφορία αρχαιοτήτων και η εθνική συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία. Έκαστος από τους προαναφερόμενους φορείς καλείται να αναλάβει ένα τμήμα του έργου και να το υλοποιήσει έως την ολοκλήρωσή του.
Το πρόγραμμα ΒΑΑ ήταν ανταγωνιστικό κι αυτό σημαίνει ότι ανταγωνίστηκαν μεταξύ τους οι πέντε μεγάλες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Άρα ο δήμος Καβάλας όφειλε να είναι επιπλέον προσεκτικός και να ετοιμάσει τον φάκελο των έργων βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων προκειμένου να εξασφαλισθεί η καλή βαθμολογία. Η διοίκηση ενημερώθηκε ότι η πρότασή της συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των υπό χρηματοδότηση έργων και μάλιστα στις πρώτες θέσεις. Βεβαίως, ο δήμος είναι αναγκασμένος να αναμένει έως την Παρασκευή όταν και θα λήξει το περιθώριο κατάθεσης των ενστάσεων, έστω κι αν δεν αναμένεται κάποια ανάλογη κίνηση μας είπε ο κ. Τουλκίδης. Ο οποίος απαντώντας στις ερωτήσεις μας διευκρίνισε:
ΕΡ: Εάν η πρόταση της Καβάλας εγκριθεί θα αφορά στο σύνολό της;
ΑΠ: Γενικότερα, θα γίνει λεπτομερέστερη εξέταση των δράσεων της προτάσεως, ωστόσο το έργο θα έχει νόημα μόνο ολοκληρωμένο κι άρα στο σύνολό του. Πίσω από το έργο βρίσκεται συγκεκριμένη στρατηγική και στόχος, για τον οποίον επιλέχθηκαν προς υλοποίηση ορισμένα έργα.
ΕΡ: Άρα το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνει αποδεκτή η πρόταση του δήμου στο σύνολό της;
ΑΠ: Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ΒΑΑ ανέρχονταν σε 17.200.000 ευρώ κι άρα κάθε έργο έχει μεμονωμένο προϋπολογισμό της τάξεως των 8.600.000 ευρώ. Επίσης, κάθε πρόταση έχει συγκεκριμένα ποσοστά από κάθε ταμείο. Έκαστο έργο περιλαμβάνει υποέργα κι έχει την έννοια της ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης. Η υψηλή βαθμολογία προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρμόδιοι κατανόησαν το σκεπτικό μας. Προς το παρόν βρισκόμαστε μεταξύ των δύο εγκεκριμένων προτάσεων παρόλα αυτά οφείλουμε να αναμένουμε και τη διαδικασία των ενστάσεων.
ΕΡ: Ποια έργα έχουν συμπεριληφθεί στην πρόταση του δήμου Καβάλας;
ΑΠ: Το πρόγραμμα ήταν συγκεκριμένο και στόχευε στον αστικό ιστό της πόλης. Συνεπώς ο χώρος υλοποίησης των έργων εστιάζεται στο κέντρο της Καβάλας. Ειδικότερα, κινηθήκαμε στην παραλιακή ζώνη, στο ευρύτερο κέντρο και στη συνοικία της Παναγίας. Στόχος μας είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας των περιοχών παρέμβασης. Η βελτίωση, πέραν της ομορφιάς, σχετίζεται με την προσβασιμότητα και κυρίως των ατόμων με αναπηρία, με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με την ενεργειακή αναβάθμιση και αρκετούς ακόμη τομείς.
ΕΡ: Με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια, ποια είναι τα προτεινόμενα έργα;
ΑΠ: Η ανάπλαση του δικτύου πεζοδρόμων και η ανάπλαση της περιοχής της πλατείας Καπνεργάτη, η πεζοδρόμηση κάποιων δρόμων και η ενοποίηση του δικτύου από το ύψος του δημοτικού κήπου έως την οδό Κουντουριώτου. Το έργο είχε μελετηθεί από την προηγούμενη διοίκηση ωστόσο δεν υλοποιήθηκε, ωστόσο σήμερα μπορεί να ενταχθεί στο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΒΑΑ. Ένα ακόμη έργο είναι η επέκταση του ηλεκτροφωτισμού για τα σκάφη στον προσήνεμο μόλο, το οποίο θα αναλάβει να υλοποιήσει η περιφέρεια με τον ΟΛΚ. Επίσης η αποκατάσταση της πλατείας στο οικόπεδο Κρέη πίσω από τις Καμάρες.
ΕΡ: Εάν η καβαλιώτικη πρόταση εγκριθεί οριστικά πότε θα αρχίσει η υλοποίηση και πότε θα συντελεστεί η ολοκλήρωση των έργων;
ΑΠ: Στην πρόταση περιλαμβάνονται κάποια κατασκευαστικά έργα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής κατά την υλοποίησή τους. Άρα θα απαιτηθούν περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες και διαγωνισμοί, ενώ μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στους αναδόχους εργολάβους. Αφού το πρόγραμμα εντάσσεται σε συγκεκριμένη προγραμματική περίοδο αυτό σημαίνει ότι η τελική προθεσμία είναι έως το 2023.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι πρόκειται για ώριμα έργα που έχουν ήδη μελετηθεί και μάλιστα υπάρχουν και ανάδοχοι. Η ωριμότητα των έργων άλλωστε ήταν κι ένας βασικός λόγος για την υψηλή βαθμολογία της καβαλιώτικης προτάσεως. Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου θα ενημερωθούμε κι επισήμως για την έγκριση της πρότασης και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των έργων.