Επίσκεψη Πολίτη – Γρανά στο Νοσοκομείο Καβάλας

 Επίσκεψη Πολίτη – Γρανά στο Νοσοκομείο Καβάλας

Στα ίδια μέρη ξαναβρεθήκαμε σήμερα, ο υποφαινόμενος μαζί με το Λάκη το Γρανά, γιατροί επί σειρά ετών και οι 2 μας στο Νοσοκομείο της Καβάλας και συνάδελφοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, μέλη της Διοίκησης της Περιφέρειας.

Εκεί είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να ανταλλάξουμε γόνιμες απόψεις με τον αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου Αχιλλέας Γερόπουλος και το Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Βαγγέλη Καμπουρίδη.

Αμφότεροι υπηρετήσαμε μέχρι πέρυσι το Νοσοκομείο της πόλης και από τότε που φύγαμε, εγώ προκειμένου να ιδιωτεύσω, ο Λάκης συνταξιοδοτήθηκε μετά από μια λαμπρή καριέρα, μεσολάβησε η πανδημία που άλλαξε εκ βάθρων το ΕΣΥ, δοκίμασε και συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές του.

Κάποια από τα συμπεράσματα της συνάντησης:

  • το ΓΝΚ παραμένει σε υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, ωστόσο οι ανάγκες ενίσχυσης σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό και όχι μόνο) διαρκείς και πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας.
  • ο περιφερειακός του χαρακτήρας είναι δεδομένος κάτι που αναγνωρίζεται από όλους τους γνώστες της υγειονομικής κατάστασης της ΠΑΜΘ και τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι πρέπει η συγκεκριμένη δομή να αποτελεί εκ των βασικών προτεραιοτήτων του Υπουργείου και της 4ης ΥΠΕ κατ’ επέκταση. Όλοι εμείς που ασκούμε διοίκηση από την πλευρά μας μέσω του πολιτικού μας ρόλου, πρέπει να ασκούμε διαρκώς πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτώντας τα αυτονόητα για το Νοσοκομείο μας.
  • ο νέος Οργανισμός, προϊόν χρόνιας διαβούλευσης, στάθμισης αναγκών και διαρκούς επικαιροποίησης, είναι ζήτημα χρόνου να εγκριθεί από το υπουργείο και να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Εκτιμώ ότι ο νέος οργανισμός ήταν επιτακτική ανάγκη εδώ και καιρό, μιας και θα είναι ουσιαστικά προσαρμοσμένος στο σήμερα και όχι σε δεδομένα 2010 και αν εφαρμοστεί στην πράξη θα προσδώσει στο Νοσοκομείο μεγαλύτερη λειτουργικότητα και ανάπτυξη. Οψόμεθα.
  • η ανάγκη ανάπτυξης νέων  κλινικών και τμημάτων πρέπει να αποτελεί στόχο όλων των υγειονομικών δομών της χώρας, κάτι που όπου και όποτε γίνει, πρέπει να υλοποιείται με  σύνθετο μελετητικό πλάνο, ρεαλισμό και προτεραιοποίηση αναγκών βάσει καλά μελετημένων υλικοτεχνικών, στελεχιακών, επιδημιολογικών, πληθυσμιακών και εν γένει υγειονομικών κριτηρίων. Ο εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο, κάτι που έχει απόλυτη εφαρμογή και στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Νοσοκομείου μας.
  • η Διοίκησης της Περιφέρειας διά στόματος του Περιφερειάρχη Χρήστος Μέτιος ενίσχυσε και θα ενισχύσει & στο μέλλον μέσω των χρηματοδοτικών της εργαλείων το Νοσοκομείο μας, προκειμένου να καλυφθούν διάφορες ανάγκες (βλέπε πρόσφατη ανακοίνωση περί μισθοδοσίας προσωπικού που προσλήφθηκε εν μέσω πανδημίας) και να υλοποιηθούν νέες δράσεις και δομές (πχ κινητή μονάδα Ψυχικής Υγείας κτλ)

Εις το επανιδείν.


Dr Αλέξης Πολίτης

Ιδιώτης Πνευμονολόγος

Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος

ΓΓ Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας

Διαβάστε επίσης