• 6 Μαΐου 2024,

Επιστολή- καταγγελία: Οι φορείς της αγοράς αντιδρούν στο φεστιβάλ φαγητού

 Επιστολή- καταγγελία: Οι φορείς της αγοράς αντιδρούν στο φεστιβάλ φαγητού

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Καβάλας την περασμένη Πέμπτη το βράδυ συζητήθηκαν οι επιφυλάξεις άλλων φορέων της αγοράς για το επικείμενο φεστιβάλ φαγητού που ετοιμάζεται να γίνει στο πάρκο Φαλήρου στα μέσα του μήνα. Το Επιμελητήριο τις υιοθετεί πλήρως κι έτσι επιστολή του στάλθηκε (ή θα σταλεί από σήμερα) σε πολλές και διάφορες εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Η επιστολή καταγγέλλει αθέμιτο ανταγωνισμό, εξηγεί αναλυτικά πως ετοιμάζεται η διοργάνωση και που το Επιμελητήριο διαφωνεί.

Το θέμα «σήκωσε» πρώτο πριν από λίγες εβδομάδες το σωματείο των Καφεζυθοπωλών. Ακολούθησε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών ενώ και ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας φέρεται να είναι υπέρ των ίδιων απόψεων (επιφυλάξεων- αποριών κτλ). Πριν τις δημοτικές εκλογές σε συναντήσεις που ήταν άτυπες, ενημερώθηκε η Δήμαρχος που φέρεται να δεσμεύτηκε να αλλάξει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου σε σχέση με τη διοργάνωση. Αυτό δεν έγινε αν και την περασμένη Τετάρτη το φεστιβάλ απασχόλησε το Τοπικό Συμβούλιο Καβάλας. Η γνωμοδότηση του οποίου δεν αποκλείεται να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η επίμαχη διοργάνωση είναι μια γιορτή φαγητού, στην οποία θα πωλείται έτοιμο φαγητό από περίπτερα που θα στηθούν και θα λειτουργήσουν τρεις μέρες. Προβλέπεται η λειτουργία και δύο μπαρ για ποτά κτλ.

Οι αντιρρήσεις των επαγγελματιών είναι πολλές. Στην επιστολή προς τις υπηρεσίες υπάρχει αναφορά σε προσπάθεια που έγινε για τη συνεννόηση όλων των πλευρών, χωρίς αποτέλεσμα. Η πρόταση που οι φορείς της αγοράς ισχυρίζονται ότι απορρίφθηκε,  εξασφάλιζε επιπλέον τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα του γεγονότος.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ εμφανίζεται ως διοργάνωση εθελοντικής ομάδας αλλά κατά τους φορείς της αγοράς τελικά είναι ιδιωτική και κερδοσκοπική πρωτοβουλία. Η επιστολή προς τις υπηρεσίες αναφέρει μεταξύ πολλών άλλων: « ….πρόκειται για μία αμιγώς επιχειρηματική κερδοσκοπική δραστηριότητα, που, με τον μανδύα του εθελοντισμού και της επιδίωξης φιλανθρωπικών και πολιτιστικών στόχων, επιτυγχάνει αφενός μεν την προνομιακή μεταχείριση που ορθώς έχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα σωματεία, αφετέρου δε τον αθέμιτο και επί άνισων όρων ανταγωνισμό των λοιπών επαγγελματιών του ίδιου κλάδου». Τις επόμενες ημέρες αναμένονται κι άλλες δράσεις των φορέων προς την ίδια κατεύθυνση με (πιθανή) κυριότερη τη συνέντευξη τύπου.

Διαβάστε επίσης