• 27 Ιουλίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα.

Επιστολή Μιχάλη Σαχσαμάνογλου για τις παλιές καπναποθήκες

 Επιστολή Μιχάλη Σαχσαμάνογλου για τις παλιές καπναποθήκες

Ημερομηνία: 05/12/2023.

Προς: εφημερίδα Πρωινή & ιστοσελίδα proininews,

Κε Διευθυντά,

Διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή την ανακοίνωση του Ι.Κ.Κ.Ι.Κ. σχετικά με την στέγαση των διατηρητέων κτιρίων και ειδικότερα των καπναποθηκών με την οποία και συμφωνώ. Θα ήθελα όμως να κάνω κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με την λύση ή λύσεις που αναφέρονται.

Βέβαια είναι καλές, απαραίτητες και χρήσιμες όλες οι επιστημονικές μελέτες για τις καπναποθήκες με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν καπναποθήκες αλλά να υπάρχουν και ενδιαφερόμενοι επενδυτές που μέχρι σήμερα είναι ανύπαρκτοι!

Πρόσφατα προσφέρθηκε προς πώληση κεντρική καπναποθήκη προς 80€/τμ με ΜΗΔΕΝΙΚΟ ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών. Συμπερασματικά, η κτηματαγορά αυτών των ακινήτων είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ όπως και η επανάχρηση τους, οι επενδυτές είναι εξαφανισμένοι, οι λόγοι είναι πολλοί και έχουν αναφερθεί στο παρελθόν αρχίζοντας από την πολυετή γραφειοκρατία εως την χρηματοδότηση.

Πολύ σωστά εντοπίζονται τα προβλήματα της επικινδυνότητας των καπναποθηκών και ο κίνδυνος ατυχήματος. Επιπλέον, μπορείτε να σκεφτείτε τι θα γίνει εάν πέσει μια βροχή όπως στον Βόλο, που είναι μια πόλη με τα ίδια γεωγραφικά χαρακτηριστικά με την Καβάλα, στα ανοικτά κελύφη των καπναποθηκών της πρώην ΣΕΚΕ?

Ένας χείμαρρος από πέτρες με προορισμό το κέντρο της πολης. Η λύση της τοποθέτησης σκεπών με λαμαρίνες ή άλλο υλικό και οποιαδήποτε άλλης μορφής επισκευή, προϋποθέτει την έκδοση οικοδομικής αδείας.

Με την έκδοση της οικ. αδείας αυτομάτως η ηλικία του ακινήτου ταυτίζεται με την ημερομηνία της αδείας. Οπότε καταλαβαίνει κανείς πολύ εύκολα τι ΕΝΦΙΑ έρχεται για πληρωμή εφόσον πλέον το κτίσμα θα είναι ηλικίας ταυτόσημης με την ημερομηνία της αδείας.

Και καλά για το Δημόσιο. Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει. Ο ιδιώτης όμως? Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ούτε το Δημόσιο ούτε και οι εκπρόσωποι του ενδιαφέρονται να υπάρξει ένα τέλος στην απαξίωση της ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑΣ καπναποθήκης του στην οδό Φιλίππου.

Έχει περιέλθει σε άθλια κατάσταση με τρύπια σκεπή και επικίνδυνη πρόσοψη. Η οποία δεν αγοράστηκε αλλά αποκτήθηκε με αναγκαστική απαλλοτρίωση για λόγους άκουσον-άκουσον δημόσιας ωφελείας όπως αναφέρεται στην απόφαση. (ΦΕΚ 1/Δ-1987).

Είναι τουλάχιστον προκλητικό αν όχι αναιδές να κουνάμε το δάκτυλο προς τους πάσης φύσεως ιδιοκτήτες (Ν.Π.Ι. & Δ.Δ., ιδιώτες) όταν για τις υποχρεώσεις της Πολιτείας προς τους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων συνεχίζουμε και διατηρούμε μια εκκωφαντική σιωπή όταν δεν τηρούνται μέχρι σήμερα από την Πολιτεία: υποχρέωση, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος περι λήψης οικονομικών & φορολογικών μέτρων ευνοϊκών για την διατήρηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς.

Η έκδοση του ΠΔ του Νομού «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», για τον προσδιορισμό της διαδικασίας, των όρων και των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την επιχορήγηση, την παροχή άλλων οικονομικών κινήτρων σε κυρίους ή νομείς κτηρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία ή διατηρητέα.

Η εφαρμογή του άρθρου 6 παρ.2 και 3 του Ν. 2039/1992 «Κύρωση της Σύμβασης για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ευρώπης» ή Σύμβαση της Γρανάδας που ψηφίστηκε κοινοβουλευτικά ομόφωνα.

Επειδή όμως οι αριθμοί είναι καθοριστικοί για την οποιαδήποτε απόφαση, ας δούμε κάποια κοστολόγια για τις καπναποθήκες της πρώην ΣΕΚΕ. Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, το συνολικό εμβαδόν των οικοπέδων της πρώην ΣΕΚΕ είναι 2.850τμ.

Τα κτίρια έχουν πέντε (5) στάθμες με το υπόγειο και την στέγη. Κατά συνέπεια το συνολικό εμβαδόν είναι 2.850τμ*5=14.850τμ. Το ενδεικτικό και προεκτιμούμενο κόστος πλήρους ανακατασκευής των κτιρίων συμπεριλαμβανομένων των εργασιών στερέωσης και αποκομιδής των υλικών της κατάρρευσης είναι 14.850τμ*1.000€/τμ=14.850.000€ περίπου!

Φυσικά μιλάμε με σημερινές τιμές, για σύγχρονο μεταλλικό εσωτερικό σκελετό και όχι ξύλινο, χωρίς να ξέρουμε την όποια μελλοντική χρήση του. Εφόσον όμως αποφασιστεί η κατεδάφιση τους και η δημιουργία ανοικτού δημοσίου χώρου πλατείας, το κόστος κατεδάφισης και αποκομιδής των προϊόντων της κατεδάφισης με σημερινές τιμές ανέρχεται σε 14.850τμ*130€/τμ=1.930.000€ περίπου.

Είναι σκόπιμο όμως να στερηθούν τα χρήματα αυτά η υγεία και η παιδεία των Ελλήνων? Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συνεννόηση και απόφαση από τους διαφόρους φορείς και υπηρεσίες κεντρικές και μη. Αυτό αποδεικνύεται μέχρι σήμερα.

Αδυνατώ να εξηγήσω ποιος είναι ο λόγος και η αιτία των δυσλειτουργιών. Ίσως η βασική αιτία να είναι ο κοινωνικός διαφορισμός που επικρατεί όπως πολύ εύστοχα αναλύεται στο πλέον γνωστό έργο του Εὐαγγέλου Λεμπέση, κοινωνιολόγου και καθηγητή της Παντείου, που δημοσιεύτηκε αρχικά στην «Εφημερίδα τῶν Ἑλλήνων Νομικών» το έτος 1941 με τον τίτλο «Ἡ Τεραστία Κοινωνική Σημασία τῶν Βλακών ἐν τῷ Συγχρόνῳ Βίῳ.»Πιθανότατα εκεί να βρούμε τις απαντήσεις για την κακοδαιμονία που μας δέρνει.

Με εκτίμηση,

Μιχάλης Φ. Σαχσαμάνογλου

Διπλ. Πολ. Μηχανικός Α.Π.Θ.

Διαβάστε επίσης