• 19 Απριλίου 2024,

Επιστολή Πασχαλίδη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 Επιστολή Πασχαλίδη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Την οδό των επιστολών επέλεξαν αρκετοί τοπικοί φορείς και παράγοντες προκειμένου να πιέσουν την Κυβέρνηση για τις γνωστές εκκρεμότητες αποζημίωσης των αγροτών από της ζημιές της κακοκαιρίας τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο. Επιστολή έστειλε και ο Θόδωρος Μαρκόπουλος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για την επίσπευση της διαδικασίας πληρωμής των δαπανών της δακοκτονίας στη Θάσο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας που έδειξαν ενδιαφέρον για όλα όσα έπονται μιας καταστροφής αγροτικής έκτασης, εκτιμούν ότι ο ΕΛΓΑ συνεχίζει να είναι εντός των υποσχέσεων που έδωσε. Ο πρόεδρος του μάλιστα είχε επισκεφθεί την περιοχή του Νέστου. Ο Δήμος Νέστου περιμένει εντός των ημερών το πρώτο ποσό αποζημιώσης από το Υπουργείο των Εσωτερικών.

Στην περιοχή του πρώην δήμου Ελευθερών ήταν το Σάββατο ο Γιάννης Πασχαλίδης. Αφού συνομίλησε με τους παραγωγούς, συνέταξε κι απέστειλε την ακόλουθη επιστολή. Αποδέκτης της οποίας είναι ο Υπουργός: Κ. Υπουργέ,

Ονομάζομαι Γιάννης Πασχαλίδης και είμαι π. Βουλευτής της Π.Ε. Καβάλας. Λόγω του ενδιαφέροντος μου για τα προβλήματα των συμπολιτών μου, και δη των αγροτών, επισκέφθηκα πολλές φορές περιοχές του Νομού Καβάλας, οι οποίες έχουν πληγεί τους τελευταίους μήνες από άκαιρα και ακραία καιρικά φαινόμενα όπωςχαλαζοπτώσεις, πλημμύρες και συνεχείς βροχοπτώσεις.

Αποτέλεσμα αυτών είναι μεγάλο μέρος της παραγωγής τους να έχει καταστραφεί και οι αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση για άλλη μια χρονιά. Για αυτόν τον λόγο θα ήθελα να σας παρακαλέσω να ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών από κλιμάκια του ΕΛΓΑώστε χωρίς καμία καθυστέρηση να υπάρξει άμεση ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών. Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν παράλληλα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως πολύ ορθά πράξατε και στην περίπτωση των άκαιρων και ακραίων  βροχοπτώσεων στο νομό Κορίνθου,οι οποίες προξένησαν αρκετές ζημιές στα αμπέλια και τη σταφίδα.

Ειδικότερα, μετά τις πλημμύρες στην Επαρχία Νέστου από τις συνεχείς βροχοπτώσεις του Ιουλίου επλήγησαν πολλές καλλιέργειες (ακτινίδια, οπωρικά, φασόλια, καλαμπόκια, σόγια κλπ), ενώ σημειώθηκε ολική καταστροφή των μελισσοκομικών κυψελών.

Βέβαια η μεγάλη συχνότητα των βροχοπτώσεων είχε ως αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσειςκαι την εμφάνιση δευτερογενών ασθενειών και άλλων προβλημάτων (όπως βοτρύτης, περονόσπορος, στάχτη, σχισίματα καρπώνκλπ) σε αμπελώνες και σε οπωροφόρα δέντρα, κάτι που αυτονόητα οδηγεί σε ποιοτική υποβάθμιση των εν λόγω προϊόντων ενώ δημιουργεί ταυτόχρονα προβλήματα στην πώληση των ανωτέρω προϊόντων.

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω ζητώτην άμεση εφαρμογή του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου του ΕΛΓΑ για δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις, για την απολεσθείσα παραγωγή λόγω των συνεχών και παρατεταμένων βροχοπτώσεων των τελευταίων μηνών. Σε αντίθετη περίπτωση ζητώ την ενεργοποίηση του κανονισμού deminimis ώστε να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της απώλειας του εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών από τις βροχοπτώσεις και τις πλημύρες των τελευταίων μηνών.

 

 

 

Διαβάστε επίσης