• 16 Απριλίου 2024,

Επιτυχημένες οι διακρατικές συναντήσεις εργασίας των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης για το Erasmus+ (φωτογραφίες)

 Επιτυχημένες οι διακρατικές συναντήσεις εργασίας των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης για το Erasmus+ (φωτογραφίες)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δυο διακρατικές συναντήσεις εργασίας, των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης, με τους μαθητές από τα επαγγελματικά λύκεια του Jablunkov της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Pszcyna της Πολωνίας και του Targu Jiu της Ρουμανίας, στα πλαίσια του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ , δράση  ΚΑ2/ καινοτομία στην εκπαίδευση – ανταλλαγή καλών πρακτικών, με τίτλο «Ready, Steady, Go!».

Το θέμα του προγράμματος αφορά την ηλεκτροκίνηση και σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση των μαθητών για μια πιο βιώσιμη κινητικότητα στο μέλλον και την προετοιμασία τους για τη μετά βενζίνης εποχή. Στα πλαίσια του προγράμματος, οι μαθητές κλήθηκαν να κατασκευάσουν, η κάθε χώρα το δικό της, ένα ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο τύπου καρτ.

Από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου έως την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα η 3η διακρατική συνάντηση, το περιεχόμενο της οποίας περιελάμβανε την εκπαίδευση των μαθητών στην κατασκευή των μηχανικών μερών ενός ηλεκτροκίνητου αμαξιδίου τύπου καρτ και την περιέλιξη ηλεκτροκινητήρων.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν μηχανουργείο της περιοχής όπου και διδάχθηκαν, τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται τα μηχανικά μέρη του αμαξιδίου, ξεκινώντας από τη σχεδίαση του αντικειμένου, τη χύτευση του υλικού ως το τελικό προϊόν. Σε βιοτεχνία περιέλιξης ηλεκτροκινητήρων στη Θεσσαλονίκη, διδάχθηκαν για την περιέλιξη. Έμαθαν τα στάδια υλοποίησης της καθώς και τον τρόπο με το οποίο αυτή συμβάλει στην απόδοση του κινητήρα.

Το πολιτιστικό κομμάτι της επίσκεψης περιελάμβανε ξενάγηση των επισκεπτών στα σημαντικότερα μέρη της πόλης και διδασκαλία της τοπικής ιστορίας.

Η 4η και τελευταία διακρατική συνάντηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στο Jablunkon της Τσεχικής Δημοκρατίας από τη Δευτέρα 12 Ιουλίου έως την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021.

Το περιεχόμενο της συνάντησης αφορούσε την έναρξη ολοκλήρωσης των εργασιών του προγράμματος, την αξιολόγηση  του και τέλος τη διενέργεια ενός φιλικού αγώνα των καρτ που κατασκεύασε το κάθε σχολείο.

Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ημερών, οι μαθητές, μαζί με τα αμαξίδια τους, μεταφέρθηκαν στην πίστα καρτ RingSteel στο Trinec της Τσεχίας όπου με την βοήθεια έμπειρων επαγγελματιών, εκπαιδεύτηκαν στην ασφαλή οδήγηση των αμαξιδιών και την αντιμετώπιση έκτακτων προβλημάτων. Η πίστα μήκους 4 χιλιομέτρων, με αρκετές και απότομες στροφές, απαιτούσε προσοχή, συγκέντρωση και σοβαρότητα, χαρακτηριστικά τα οποία επέδειξαν όλοι οι μαθητές κατά τη διάρκεια του αγώνα , ο οποίος πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021.

Η έλλειψη πείρας στην οδήγηση καρτ, στέρησε από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης την πρώτη θέση στον αγώνα. Καταφέραμε όμως να κερδίσουμε τις εντυπώσεις και ταυτόχρονα το βραβείο της πιο οικονομικής κατασκευής. Το καρτ του 1ου ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης κατασκευάστηκε με τα λιγότερα χρήματα αποδεικνύοντας πως οι τεχνικές γνώσεις, το πείσμα και η θέληση αρκούν για τους μαθητές μας. Με αυτά τα όπλα μπορούμε να ανταποκριθούμε σε κάθε πρόκληση.

Η αποστολή επέστρεψε από την Τσεχία στις 18 Ιουλίου 2021. Η υπεύθυνη του προγράμματος Κα Σαμιώτη Βιολέτα και η εκπαιδευτικός Κα Καλογιάννη Μαρία που συνόδευσαν την αποστολή, δηλώνουν ευχαριστημένες και συγχαίρουν τους μαθητές για τη συμπεριφορά, το ήθος τους και την άρτια εκπροσώπηση του σχολείου και της χώρας.

 Ο Διευθυντής

Κος Μάριος Χρυσόπουλος

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης