• 4 Μαΐου 2024,

Επιβεβλημένη η ηλεκτρονική σήμανση των σκύλων από τους ιδιοκτήτες τους

 Επιβεβλημένη η ηλεκτρονική σήμανση των σκύλων από τους ιδιοκτήτες τους

Ξεκινούν οι έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία

Στις 14 και 15 Μαΐου 2016 ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με εθελοντές κτηνιάτρους, προέβη σε μαζικές στειρώσεις αδέσποτων σκυλιών της ευρύτερης περιοχής του Καλλικρατικού Δήμου. Ταυτόχρονα, έκανε ηλεκτρονικές σημάνσεις (τοποθέτηση microchip) σε δεκάδες αδέσποτα ζώα στα πλαίσια της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας (Ν. 4039/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μετά τον Ν.4235/2014).

Η εφαρμογή της ανωτέρω νομοθεσίας, δεν είναι βέβαια αποκλειστική ευθύνη του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα αλλά και ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ για τα δικά τους ζώα.

Παρακαλούνται λοιπόν όλοι οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και εφαρμόζοντας την νομοθεσία, να προβούν στην ηλεκτρονική σήμανση των μικρών τους φίλων ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με κάποιον υπάλληλο της δημοτικής αστυνομίας που σύντομα θα ξεκινήσει ελέγχους και θα επιβάλλει τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις (πρόστιμα).  Θα πρέπει λοιπόν όσοι δεν έχουν σημάνει ηλεκτρονικά τα ζώα τους, να απευθυνθούν στον κτηνίατρό τους για να κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες.

Ενδεικτικά, στο άρθρο 46 του Ν.4235/14 (τροποποίηση του Ν. 4039/12) αναφέρεται ότι: «η  παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειας του ζώου συντροφιάς, τιμωρείται με πρόστιμο 300 €».

 

Διαβάστε επίσης