Έρχεται διεθνής διαγωνισμός για το κοίτασμα Νότια Καβάλα

 Έρχεται διεθνής διαγωνισμός για το κοίτασμα Νότια Καβάλα

Το έδαφος για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για το εξαντλημένο κοίτασμα υδρογονανθράκων στη Νότια Καβάλα προετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ, με σκοπό την εκχώρηση της υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου στην πόλη. Πριν από δύο εβδομάδες το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε ανοικτή πρόσκληση υποβολής προσφορών για την παροχή υπηρεσιών χρηματοοικονομικού συμβούλου για την αξιοποίηση της υποδομής, ενώ στις 3 Αυγούστου ανάρτησε την αντίστοιχη προκήρυξη για την εύρεση νομικού συμβούλου.

Σύμφωνα με τις προκηρύξεις, οι δύο σύμβουλοι θα παράσχουν τις υπηρεσίες στο Ταμείο τόσο για την προετοιμασία της διαδικασίας εκχώρησης, όσο και κατά τη διεξαγωγή της. Έτσι, το γεγονός ότι η σύμβασή τους θα έχει διάρκεια 30 μηνών, σημαίνει πως το Ταμείο τοποθετεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε 2,5 χρόνια από σήμερα.

Η προκήρυξη για τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο έχει διορία υποβολής έως τις 29 Αυγούστου, ενώ προβλέπει αμοιβή έως 20.000 ευρώ σε συνδυασμό με Success Fee, στην περίπτωση που έχει αίσια έκβαση ο διαγωνισμός. Όπως αναφέρεται στο κείμενο, ο σύμβουλος θα αναλάβει να εκτιμήσει τις διαθέσιμες στρατηγικές, επιχειρηματικές και οικονομικές επιλογές, σε σχέση με τους στόχους ιδιωτικοποίησης του Ταμείου.

Το εξαντλημένο κοίτασμα υδρογονανθράκων στη Νότια Καβάλα έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ το 2011, ενώ έως τον επόμενο Νοέμβριο το κοίτασμα θα διαχειρίζεται η Energean Oil & Gas, με βάση τη μονοετή παράταση που υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2017 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης της άδειας εκμετάλλευσης που κατέχει η εταιρεία, για την παραγωγή φυσικού αερίου. (πηγή Energypress.gr)

 

Διαβάστε επίσης