• 3 Μαΐου 2024,

Έρχονται πρόστιμα για τους ασυνείδητους που προκαλούν πυρκαγιές

 Έρχονται πρόστιμα για τους ασυνείδητους που προκαλούν πυρκαγιές

Εάν εξετάσει κανείς τα αριθμητικά στοιχεία των προκληθέντων πυρκαγιών στη χώρα θα διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια. Ελεύθερο κάμπινγκ, εργασίες σε χωράφια, φωτιά σε υπολείμματα καλλιεργειών και οξυγονοκολλήσεις αποτελούν συχνά τις αιτίες πρόκλησης φωτιάς.

Σε μια προσπάθεια να συνετίσουν τους ασυνείδητους πολίτες οι πυροσβέστες θα μπορούν πλέον να επιβάλλουν διοικητικά πρόστιμα όταν εντοπίζουν ανάλογα περιστατικά.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τη διαδικασία επιβολής προστίμων σε όσους παραβαίνουν τις πυροσβεστικές διατάξεις για την απαγόρευση φωτιάς δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στα μέσα του μήνα.

«Υπήρχε για ένα διάστημα ένα κενό στη νομοθεσία γιατί παλαιότερα αυτές ήταν πλημμεληματικές παραβάσεις. Τα πλημμελήματα καταργήθηκαν με τον νέο Ποινικό Κώδικα, αλλά πλέον ξεκινάει κάτι καινούριο για μας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει πλέον δικαίωμα να επιβάλλει άμεσα πρόστιμα σε όλους τους παραβάτες και από τις επόμενες ημέρες όσοι από τους συμπολίτες μας δεν κατανοούν πόσο επικίνδυνες είναι τέτοιες ενέργειες, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτά» σημειώνει ο κ. Βαρσάμης.

Ως ελάχιστο πρόστιμο ορίζονται τα 200 ευρώ και το ποσό που καταλογίζεται μπορεί να φτάσει και τα 5.000 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παραβάσεων, αλλά και τον βαθμό επικινδυνότητας κάθε ημέρας. «Όσο αυξάνει ο δείκτης επικινδυνότητας, πολλαπλασιάζεται και το ύψος του προστίμου. Εάν κάποιος καίει χόρτα στην αυλή του σε ημέρα χαμηλού κινδύνου, το πρόστιμο είναι 200 ευρώ, ενώ αν κάνει το ίδιο σε μια ημέρα υψηλού κινδύνου, το πρόστιμο θα φτάσει στα 800 ευρώ.

Οι τοπικές αρχές, έχουν την αρμοδιότητά τους και την εκκένωση οικισμών όταν αυτή γίνεται προληπτικά και με βάση το σχέδιο που έχει καταρτιστεί στην αρχή της περιόδου. Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εισηγείται την εκκένωση οικισμού και στη συνέχεια δήμος και περιφέρεια υλοποιούν. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση άμεσης απειλής.


πηγή:rpn.gr

Διαβάστε επίσης