• 19 Μαΐου 2024,

Έργα στα σχολεία του Δήμου Καβάλας και προετοιμασία επαναλειτουργίας τους

 Έργα στα σχολεία του Δήμου Καβάλας και προετοιμασία επαναλειτουργίας τους

Η κ. Ανθή Χατζηφραντζή είναι πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας.

Μας ενημέρωσε για τα μεγάλα έργα: Πρώην Τεχνικό (συγκρότημα στο Περιγιάλι), Γυμνάσιο και Λύκειο Κρηνίδων. Μας μίλησε επίσης και για μικρότερες παρεμβάσεις που άρχισαν και συνεχίζονται.

Η συνέντευξη

Ερ: Μιλήστε μας για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος στο Περιγιάλι, στο πρώην Τεχνικό Λύκειο.

Απ: Μπορεί να θέλουμε ένα μήνα ακόμη μέχρι να ανοίξουνε τα σχολεία όμως οι εργασίες σε πολλά κτίρια έχουν ξεκινήσει. Σε ότι αφορά το κτίριο του Περιγιαλίου το οποίο  περιλαμβάνει σχολεία όπως είναι το πρώτο ΕΠΑΛ, το δεύτερο Εσπερινό ΕΠΑΛ, το Εσπερινό Γυμνάσιο, το Εργαστηριακό Κέντρο και το δημόσιο ΙΕΚ, ξεκίνησε η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων η οποία περιλαμβάνει την ενίσχυση της θερμικής συμπεριφοράς του εξωτερικού κέλυφος  των  κτιρίων , την αντικατάσταση  επιλεγμένων κουφωμάτων και υαλοπινάκων, την αναβάθμιση και τη  διαχείριση συστήματος θέρμανσης, ψύξης και μηχανισμού αερίων σε συνδυασμό με κλειστό σύστημα γεωθερμίας. Για αυτό βλέπετε ότι έχουν σκάψει έξω στην αυλή σε βάθος 2 μέτρων.  Προβλέπεται επίσης η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος και η αντικατάσταση φωτιστικών με νέου τύπου led.

Ερ: Όλα αυτά θα επηρεάσουν τη λειτουργία του σχολείου; Το έργο συνολικά θα επηρεάσει;

Απ: Όλο αυτό θα κλείσει μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία. Θα σκεπαστεί το τμήμα του έργου στην αυλή. Όλο αυτό που βλέπουμε στην αυλή για την ασφάλεια των παιδιών.  Μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη θα έχει τελειώσει το έργο και με τα ασφαλτικά του (κάλυψη του σκαμμένου τμήματος της αυλής). Όλα τα υπόλοιπα έργα θα κοιτάξουμε να γίνουν, μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία. Βέβαια καταλαβαίνεται ότι μπορεί να δημιουργηθούν κάποια εμπόδια σε κάποιες εργασίες. Αυτό δεν το ξέρουμε. Το πλάνο τους είναι ότι μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν.

Ερ: Δεν τίθεται θέμα να μετακομίσουν οι μαθητές από το μεγάλο αυτό σχολικό συγκρότημα;

Απ: Δεν υπάρχει περίπτωση. Μόνο που όσο δεν θα πέφτουν τα ασφαλτικά στην αυλή, εκεί ο χώρος θα είναι κλειστός και περιφραγμένος έξω, παρόλο που θα κλείσει όλο αυτό που έχει ανοίξει. Μέχρι να πέσουν τα ασφαλτικά, τα παιδιά δεν θα έχουν πρόσβαση για λίγο  σε αυτό το μεγάλο κομμάτι της αυλής.

Ερ: Στις Κρηνίδες τι χρονοδιαγράμματα υπάρχουν; Είναι ένα μεγάλο έργο και εκεί  ενεργειακής αναβάθμισης στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κρηνίδων.

Απ: Εκεί έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη λειτουργία των χώρων που προσωρινά θα φιλοξενήσουν τους μαθητές των δύο σχολείων. Στη Λυδία και στον Αμυγδαλεώνα. Ειδικά στη Λυδία είναι όλα έτοιμα. Έχουμε κάνει ακόμη και την αλλαγή του ονόματος ρεύματος γιατί ήταν από Πρωτοβάθμια και το κάναμε Δευτεροβάθμια. Θα  αλλάξει η ισχύς ρεύματος. Είναι έτοιμα, περιμένουμε τα κοντέινερ. Τα κοντέινερ θα έρθουν και από εκεί και πέρα μέσα σε αυτά θα γίνου διάφορες εργασίες, ηλεκτρολογικές εργασίες, θα μπουν τα καλοριφέρ. Προσπαθούμε να είναι  έτοιμο.Ακριβώς δεν ξέρουμε πότε θα είναι έτοιμο. Αν δεν είναι  στο άνοιγμα της σχολικής χρονιάς, θα είναι στη συνέχεια. Μπορεί τα παιδιά για λίγο καιρό να μπουν ξανά στο κτίριο των Κρηνίδων και από εκεί και ύστερα θα γίνει η μεταεγκατάσταση τους στο κτίριο του Αμυγδαλεώνα και στη Λυδία, προκειμένου να ξεκινήσει το μεγάλο έργο των Κρηνίδων. Θα γίνει εντός του έτους το ξεκίνημα του έργου στις Κρηνίδες. Μεγάλο ρόλο θα παίξει το πότε θα έρθουν τα κοντέινερ.

Ερ: Στο 2ο Γυμνάσιο (φωτογραφία) πάμε για εξωτερικό βάψιμο;

Απ: Ναι στο 2ο Γυμνάσιο όλα έχουν τακτοποιηθεί, κάποια καλώδια που κρεμόταν απ` έξω, έγινε ελαιοχρωματισμός του σχολείου και συνεχίζουν να γίνονται εργασίες.

Ερ: Υπάρχουν άλλες εργασίες σε Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Καβάλας; Αξίζει να τις αναφέρουμε;

Απ: Εχουμε πολλά προβλήματα σε πολλά σχολεία. Βάλαμε κάποιες προτεραιότητες και τις έχουμε σε μια σειρά.  Βέβαια περιμένουμε να τελειώσουν αυτά που έχουν ξεκινήσει για να συνεχίσουν τα συνεργία και σε άλλα σχολεία. Και τα πιο καινούρια σχολεία έχουν σοβαρά κτιριακά προβλήματα. Είναι η χρονιά φέτος που είδαμε έργα να γίνονται στα σχολεία.

Ακόμη και στην Καρβάλη το Δημοτικό Σχολείο, έχει γίνει μεγάλη ενεργειακή αναβάθμιση. Δεν έγινε ποτέ τέτοιο έργο.

Ερ: Και κάτι άλλο. Πρόσφατα στη Νέα Καρβάλη η τοπική κοινωνία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, πλήρωσε και επανασύνδεσε το ηλεκτρικό ρεύμα σε έναν άνθρωπο που το έκοψε η ΔΕΗ λόγω χρέους.

 Απ: Είναι ένας άνθρωπος με αρκετά  προβλήματα. Το τελευταίο μήνα του είχε κοπεί το ρεύμα. Μιλήσαμε με τον πρόεδρο της κοινότητας της Νέας Καρβάλης και είπαμε ότι πρέπει να βγάλουμε μια ανακοίνωση. Το είχαμε ξανακάνει στη Νέα Καρβάλη για μια άλλη οικογένεια που τους είχανε κόψει το ρεύμα. Πραγματικά ο κόσμος και την πρώτη φορά και τώρα ανταποκριθήκανε πάρα πολύ γρήγορα. Μέσα σε μια μέρα μαζεύτηκε το ποσό. Έγινε η διαδικασία πληρωμής και περιμένουμε ακόμη και σήμερα να γίνει επανασύνδεση. Ο άνθρωπος αυτός ζούσε χωρίς ρεύμα περίπου για ένα μήνα.

Διαβάστε επίσης