• 20 Απριλίου 2024,

Έργα του Σεμίχ Πορόι για καπνιστές και μη καπνιστές

 Έργα του Σεμίχ Πορόι για καπνιστές και μη καπνιστές

Πολύς κόσμος το απόγευμα του Σαββάτου στο ισόγειο της Δημοτικής Καπναποθήκης.

Το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού μία ακόμη φορά διοργάνωσε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, διαφορετική από τις συνηθισμένες. Μια έκθεση γελοιογραφίας με θέμα τον καπνό, το τσιγάρο, το κάπνισμα. Εκτίθενται 23 έργα του τούρκου γελοιογράφου Σεμίχ Πορόι. Σήμερα συνταξιούχου αλλά στο παρελθόν και για δεκαετίες συνεργάτη της εφημερίδας (γνωστής και στην Ελλάδα) Τζουμχουριέτ.

Ο Σεμίχ Πορόι αφιερώνει το γεγονός σε προγόνους του που όπως λέει «… κάποτε ήταν καπνοπαραγωγοί στη Μακεδονία». Σεμνός και γνώστης λίγων ελληνικών, μίλησε με πολύ κόσμο για την έκθεση. Η δουλειά του, είπαν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές, δεν αποτρέπει αλλά ούτε προτρέπει στο κάπνισμα. Δεδομένων των συνθηκών του αντικαπνιστικού νόμου στην χώρα μας, ίσως βγάζει ένα παράπονο του καπνιστή.

Ίσως μια αγάπη για το τσιγάρο και το κάπνισμα. Αρκεί φυσικά αυτή να είναι υπό σωστές προϋποθέσεις. Αν υπάρχουν τέτοιες. Οι καπνίζοντες είδαν στα σκίτσα όσα βιώνουν τώρα τον Χειμώνα αφού καπνίζουν στο σπίτι και στο δρόμο. Οι μη καπνίζοντες προσέγγισαν το θέμα εντελώς διαφορετικά και πιο άνετα.

Ξεχωρίζει το σκίτσο ενός μουσείου καπνού (της Καβάλας;), στην είσοδο του οποίου υπάρχει πινακίδα απαγόρευσης του καπνίσματος. Τα έργα του είναι συγκεκριμένα, με σαφή μηνύματα από την πρώτη ματιά. Σε λευκό φόντο, διευκολύνουν αυτόν που τα βλέπει να τα καταλάβει αμέσως. Λεπτές γραμμές, μαύρο μελάνι και χρώμα μόνο όπου χρειάζεται.

Ο Σεμίχ Πορόι έζησε πολλά χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Τα τελευταία χρόνια διαμένει στην Ανδριανόπουλη. Στο βιογραφικό του διαβάζουμε το ότι ήταν ακόμη και πρόεδρος των σκιτσογράφων της Τουρκίας.

Τα λίγα ελληνικά που μιλά τα έμαθε στα σεμινάρια στην Κωνσταντινούπολη του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων. Σπούδασε δικηγόρος αλλά τα παράτησε για χάρη του σκίτσου. Της γελοιογραφίας που επακολούθησε. Αυτήν την περίοδο δουλεύει την απολογία του Σωκράτη που θα αποτυπώσει σε σκίτσα. Οι ρίζες του έχουν σχέση με την Ελλάδα, την δε Καβάλα την έχει επισκεφθεί αρκετές φορές.

Η γνωριμία και συνεργασία του με το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού έγινε μέσω φίλων. Αμέσως αναπτύχθηκε μια καλή μεταξύ τους σχέση, αποτέλεσμα της οποίας είναι η έκθεση. Η οποία θα είναι στη Δ. Καπναποθήκη ως τις 28 Φεβρουαρίου.

Στην τελετή των εγκαινίων ήταν αρκετοί επώνυμοι και ανώνυμοι Καβαλιώτες. Και κάποιοι Τούρκοι, ίσως φίλοι του Σεμίχ Πορόι. Η βουλευτής κ. Τάνια Ελευθεριάδου, ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μιχαηλίδης- Σ. Παπαδόπουλος- Βέρρος- Κουνάκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γρανάς-Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και άλλοι. Οι ατμόσφαιρα ήταν ζεστή κι η πόλη φάνηκε να υποδέχεται με τον καλύτερο τρόπο και τον σκιτσογράφο και τα έργα του.

 

Διαβάστε επίσης