• 9 Μαΐου 2024,

Ερώτηση στη Βουλή για την παλιά Μεραρχία

 Ερώτηση στη Βουλή για την παλιά Μεραρχία

Ο βουλευτής της Β’ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης κ.Κωνσταντίνος Χήτας του κόμματος της Ελληνικής Λύσης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το ακίνητο της παλιάς Μεραρχίας, απέναντι από το 1ο Γυμνάσιο.

Το κείμενο της ερώτησης προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού αναφέρει τα ακόλουθα: Επιθυμία διαχρονική και έντονη όλων των Καβαλιωτών ήταν και παραμένει η αξιοποίηση των καπναποθηκών Καβάλας, καθώς και του κτηρίου της «Παλιάς Μεραρχίας», στην πόλη.

Οι καπναποθήκες, ως γνωστόν, είναι κτήρια του 19ου αιώνα, της εποχής όπου η Καβάλα θεωρείτο πόλη οικονομικής άνθησης, κινητικότητας και αστικής ανάπτυξης, με «καύσιμο» ανάπτυξης τα καπνά, την ιδιαίτερη ποικιλία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που για μισό τουλάχιστον αιώνα (1880-1930)γέννησε πλούτο, έδωσε δουλειές και οργάνωσε την πόλη.

Ένα επιπλέον αξιόλογο κτήριο, που πρέπει να τύχει αξιοποίησης στην πόλη της Καβάλας, είναι η «Παλιά Μεραρχία».

Με την ιδιότυπη του τεχνοτροπία και αρχιτεκτονική το άνω κτήριο συνδυάζει κλασική εποχή, νεοκλασικισμό και νεοθωμανισμό. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί: Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου τα ανωτέρω κτήρια να αναδειχθούν και να χρησιμοποιηθούν για ειδικούς σκοπούς, προκειμένου να εξυπηρετήσουν κοινωφελείς δράσεις με έμφαση στον πολιτισμό και στην αναψυχή υπέρ των δημοτών της πόλης της Καβάλας;

Διαβάστε επίσης