• 26 Απριλίου 2024,

Εξηγήσεις Αντωνιάδη για τις πρόσφατες πλημμύρες στα Λιμενάρια της Θάσου

 Εξηγήσεις Αντωνιάδη για τις πρόσφατες πλημμύρες στα Λιμενάρια της Θάσου

Έκτακτη επίσκεψη στη Θάσο έκανε το πρωί της Πέμπτης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Αντωνιάδης. Είδε από κοντά τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία. Μια μέρα μετά, το πρωί της Παρασκευής, μίλησε για το θέμα στο ραδιόφωνο της Πρωινής.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι έγινε στη Θάσο και πόσο εκτεταμένες είναι οι ζημιές; Πήγατε, τα είδατε, πείτε μας τι ακριβώς συνέβη.

Απ: Τα ξημερώματα της Τετάρτης προς Πέμπτη, δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από την πολιτική προστασία όπου ενημερώθηκα ότι υπάρχει έντονη βροχόπτωση στο νότιο τμήμα του νησιού της Θάσου και κυρίως στα Λιμενάρια και ότι τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Υπήρχε ολονύκτια τηλεφωνική ενημέρωση και με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας στην Κομοτηνή και στην Καβάλα. Μιλούσαμε και με την Αθήνα. Το πρωί πήγαμε στη Θάσο.  Είναι ο κεντρικός χείμαρρος των Λιμεναρίων που κάθε χρόνο δυστυχώς έχουμε παρόμοια προβλήματα από τότε που κάηκε το δάσος πάνω από τα Λιμενάρια, στα Καλύβια. Κατεβάζει πάντα φερτά υλικά  όπως έγινε και προχθές που έπεσε πολύ νερό, κατέβασε κορμούς δένδρων με αποτέλεσμα σ` ένα σημείο μέσα στον οικισμό να φρακάρει το στόμιο από τον χείμαρρο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να διοχετευτεί το νερό. Στη συνέχεια να σπάσει ένα φράγμα που ήταν από τα δεξιά και να πλημμυριστούν οικίες και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που μας έστειλε η Πυροσβεστική ο αριθμός των οικιών που πλημμύρησαν  τα υπόγεια τους ήταν  περίπου 6 στον αριθμό και έχουμε 4 επιχειρήσεις που καταστράφηκαν όχι ολοσχερώς τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος.  Επίσης κάποια αυτοκίνητα που τα παρέσυρε το νερό και κατέληξαν στη θάλασσα.  Το ζήτημα είναι ότι αυτά τα φαινόμενα θα τα βλέπουμε όλο και πιο συχνά. Τα είδαμε πριν από 15 μέρες στην Εύβοια, τα είδαμε στη Θάσο, στη Χαλκιδική, θα τα δούμε  αύριο, μεθαύριο και αλλού. Το ευτύχημα είναι ότι ήδη εδώ και 2-3 χρόνια περίπου ασχολείται μια μελέτη για το συγκεκριμένο χείμαρρο των Λιμεναρίων από το Δήμο Θάσου. Μια μελέτη η οποία προβλέπει μεταξύ των άλλων να δημιουργηθούνε κάποια γεφύρια,   θα υπάρχουν τοιχία αντιστήριξης κτλ. Αυτή η μελέτη ολοκληρώνεται εντός των ημερών όπως με διαβεβαίωσε και ο Δήμαρχος, ο κ. Κυριακίδης αλλά και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών.  Έχει προϋπολογισμό 4 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο ο Περιφερειάρχης ο κ. Μέτιος μου υποσχέθηκε ότι θα το εντάξει στο πρόγραμμα της Περιφέρειας από την ώρα που θα κατατεθεί η σχετική μελέτη στη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της Καβάλας.

Ερ: Στο προηγούμενο διάστημα γιατί δεν έγιναν αυτά τα πράγματα και άντε να τα κάνουμε τώρα;  Αυτό θα μπορούσαν να το ρωτήσουν οι πολίτες που δεν φταίνε σε τίποτα.

Απ: Σίγουρα οι πολίτες έχουν δικαιολογημένη αγανάκτηση. Όταν ο άλλος χάνει την περιουσία του είναι λογικό να επιρρίπτει  ευθύνες.  Ο συγκεκριμένος χείμαρρος των Λιμεναρίων είναι ένα γνωστό θέμα της τοπικής κοινωνίας του νησιού, έχει κατά επανάληψη δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στο παρελθόν.  Η αιτία ήταν όχι ότι δεν ήταν καθαρισμένο το συγκεκριμένο ρέμα ή δεν υπήρχαν  στο συγκεκριμένο σημείο τοιχία αντιστήριξης,  απλά το νερό που έπεσε κατέβασε κορμούς δένδρων.  Εκεί που έπρεπε να γίνει παρέμβαση και δεν έγινε  ίσως τα προηγούμενα χρόνια ήταν πάνω στο βουνό. Εκεί θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις για να μην κατεβαίνουν φερτά υλικά και κορμοί δένδρων, οι  οποίο στη συνέχεια φρακάρουν το στόμιο του ρέματος.  Σας είπα ότι συντάσσεται και ολοκληρώνεται μια μελέτη γενικότερη της διοχέτευσης του χειμάρρου των Λιμεναρίων γιατί είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο εύχομαι τις επόμενες εβδομάδες να ολοκληρωθεί και να ενταχθεί στο πρόγραμμα της περιφέρειας μας.

Ερ: Έρχεται το Φθινόπωρο και όλοι θυμόμαστε τι είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2019 με τις βροχές και είναι ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση να λάβουνε τα μέτρα τους οι κύριοι της αυτοδιοίκησης.

Απ: Συμφωνώ. Αυτό που με προβλημάτισε στην Θάσο είναι ότι έβρεξε από τις 2 μέχρι τις 2 και 20,  έπεσε πάρα πολύ νερό αλλά ήταν μια καταιγίδα δηλαδή τι θα γίνει αν αυτή η καταιγίδα το χειμώνα που πέφτει περισσότερο νερό, διαρκούσε 3 και 4 ώρες; Είδαμε αυτό τον περασμένο Νοέμβριο στη Θάσο, όπου αυτό έπληξε περισσότερες κοινότητες.  Εμείς σαν Περιφέρεια έχουμε εντάξει ένα έργο προϋπολογισμού 600.000 ευρώ για καθαρισμό ρεμάτων.  Ηδύ ξεκίνησε η ανάδοχος εταιρία στο Δήμο Παγγαίου όπως λόγω του όρους Παγγαίου έχει πολλά ρέματα. Ξεκινήσαμε στα Δωμάτια, πήγαμε στους Αντιφιλίππους, τελειώσαμε στο Παλαιοχώρι και μπαίνουμε από εβδομάδα στη Νικήσιανη.  Στην Καβάλα ξεκινήσανε οι καθαρισμοί των ρεμάτων με ένα άλλο έργο προϋπολογισμού  100.000 ευρώ που αφορά ρέματα στο Πολύστυλο, στο Δάτο. Εκεί ήδη δουλεύει ο εργολάβος.

Διαβάστε επίσης