Είναι δεδομένη η αμέριστη συμπαράστασή μας στους δοκιμαζόμενους πολίτες της Θάσου και θεωρούμε ότι αμέσως πρέπει να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα από τη δημόσια διοίκηση, τα οποία πρώτα θα αποκαταστήσουν τις υλικές ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν και ταυτοχρόνως να ξεκινήσουν εκείνες τις διαδικασίες, οι οποίες θα αποκαταστήσουν το φυσικό κάλλος του νησιού.
Η πυρκαγιά στη Θάσο ξεκίνησε την ημέρα των εγκαινίων της 81ης Δ.Ε.Θ. και ήταν εκείνες τις ημέρες το μόνο δυσάρεστο γεγονός το οποίο δεν αναμέναμε,τα υπόλοιπα από λίγο έως πολύ ήταν γνωστά τοις πάσι. Αναμέναμε τους 5.000 αστυνομικούς, την προσπάθεια εντυπωσιασμού κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, την παροχή από τώρα των χρημάτων που προέκυψαν από τις τηλεοπτικές αδειοδοτήσεις, τα οποία βεβαίως ακόμη δεν καταβλήθηκαν και έως της αποφάσεως του ΣτΕ είναι αβέβαιον εάν θα καταβληθούν.
Το θέμα βεβαίως δεν είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, αλλά η άμεση κατάργησή του. Πληροφορηθήκαμε ωστόσο, ότι στις εκλογές του Γενάρη 2015 ο Ελληνικός Λαός δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ διότι θα “έσκιζε τα Μνημόνια”,θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ και το περίφημο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης,αλλά ψήφισε για να υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση.Μάθαμε επίσης ότι στις συγκεκριμένες εκλογές συνέβη πολιτική ανατροπή, οπότε εάν αυτά συμβαίνουν και εμείς τα αγνοούμε, πρέπει να είμαστε εξωγήινοι και είναι μάλλον ο καιρός να επιστρέψουμε στο πλανήτη μας,διότι ο συγκεκριμένος-κατά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού- είναι ένας πλανήτης που τον αγνοούμε.
Ο πρωθυπουργός θεωρεί πλέον δεδομένο και φυσιολογικό τον υποσιτισμό των μαθητών στα σχολεία-στους οποίους ευχόμεθα να έχουν μία καλή και ευλογημένη χρονιά-και γι’αυτό είπε ότι τμήμα των χρημάτων που θα εισπράξει από νέους και παλαιούς καναλάρχες, θα κατευθυνθούν στην αύξηση της σίτισης των μαθητών. Εμείς αισθανόμαστε ντροπή να υπάρχουν σήμερα υποσιτιζόμενοι μαθητές στη χώρα μας και πιστεύμουμε ότι πρέπει οι γονείς να έχουν τη δυνατότητα να σιτίζουν επαρκώς τα παιδιά τους.Αυτό ως προς εμάς σημαίνει ότι πρέπει να μειωθεί η ανεργία,να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, να υπάρξει ανάπτυξη. Δεν ανήκουμε στο πλανήτη του πρωθυπουργού διότι δεν πιστεύουμε, ότι η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως όπως μας είπε,αλλά αντίθετα πιστεύουμε ότι πρέπει να ασκηθεί μία άλλη αντιμνημονιακή πολιτική, η οποία θα λάβει εκείνα τα μέτρα προς όφελος της Ελλάδας και των πολιτών της, τα οποία θα φέρουν την ανάπτυξη και δεν θα την οδηγούν ούτως ή άλλως στην ύφεση.Ο πρωθυπουργός θεωρεί πλέον δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχουν πολίτες οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το ρεύμα και το νερό και γι’ αυτό άλλο ένα τμήμα από τα χρήματα τα οποία θα λάβει -όταν και εάν-το κράτος,θα τους παρέχονται δωρεάν τα αγαθά αυτά. Δεν ανήκουμε στο πλανήτη του πρωθυπουργού,διότι εμείς πιστεύουμε ότι αυτά τα αγαθά, πρέπει να διατίθενται έναντι ενός συμβολικού τιμήματος στον Ελληνικό Λαό,διότι σε αυτόν ανήκουν. Επίσης πιστεύουμε ότι οι πολίτες που αδυνατούν σήμερα να πληρώσουν αυτούς τους λογαριασμούς, θα επιθυμούσαν να είχαν τη δυνατότητα να τους αποπληρώνουν όπως παλαιά και αυτή τη δυνατότητα δεν την έχουν και δεν θα την έχουν, όσο εφαρμόζεται η υφεσιακή πολιτική των Μνημονίων.
Δεν ανήκουμε στο πλανήτη του πρωθυπουργού, διότι γνωρίζουμε τη διαφορά των λέξεων παραμένουμε και είμαστε. Ο πρωθυπουργός,μας είπε (ότι αυτός και η κυβέρνησή του) “παραμένουμε εδώ”, εμείς λέμε: Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ,χωρίς απαραίτητα να παραμένουμε εδώ. Άλλο παραμένουμε,άλλο είμαστε.Φυσικά όταν ακούμε ότι θα γίνουν εκλογές το 2019, γελάμε.
“Είπε Γέρων ‘ Όσα ηδυνήθην καταλαβείν ουκ εδευτέρωσα” (Το Μέγα Γεροντικόν. Τόμος Γ. Κεφ. ΙΑ. Εκδόσεις ” Ι. Ησυχ. Το Γενέσιον της Θεοτόκου” 1997. σελ. 326)
Γιώργος Καλεάδης
Πρόεδρος “Πυρικαύστου Ελλάδας”
οικονομολόγος, συγγραφέας