• 19 Απριλίου 2024,

Γιάννης Εριφυλλίδης : Αδύνατη η ανέγερση ξενοδοχείων στο ΕσκίΚαπού

 Γιάννης Εριφυλλίδης : Αδύνατη η ανέγερση ξενοδοχείων στο ΕσκίΚαπού

Η Πρόεδρος της Δημωφέλεια φρόντισε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές να ενημερώσει τους Καβαλιώτες ότι η Δημωφέλεια αποφάσισε την εκποίηση έκτασής της στην Άσπρη Άμμο, η οποία, μαζί με άλλη έκταση που ανήκει στον Δήμο Καβάλας, θα χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση ξενοδοχείου 4 τουλάχιστον αστέρων, δυναμικότητας 150 κλινών, καθώς και την εκμίσθωση άλλης έκτασής της στην περιοχή Σπαθιά στο ΕσκίΚαπού αποκλειστικά για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας επίσης 4 τουλάχιστον αστέρων, δυναμικότητας 400 κλινών. Μάλιστα, στις σχετικές συνεντεύξεις μετ’ επιτάσεως τονίστηκε πως για τις σχετικές επενδύσεις υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές και η διαδικασία του διαγωνισμού θα προχωρήσει άμεσα.

Η «λεπτομέρεια», όμως, που η Πρόεδρος της Δημωφέλεια «ξέχασε» να αναφέρει είναι πως η περιοχή του ΕσκίΚαπούμε τα από 1-10-1978 και 14-7-1981 προεδρικά διατάγματα είναι χαρακτηρισμένη ως αισθητικό δάσος με αναδασωτέο χαρακτήρα, ο οποίος αποκλείει τη διάθεσή της για οποιονδήποτε άλλο σκοπό πέραν της αναδάσωσης. Προκειμένου λοιπόν να ανεγερθούν ξενοδοχεία στο ΕσκίΚαπού, πρώτα θα έπρεπε να αρθεί η αναδάσωση, σύμφωνα με τη νομολογία που έχει δημιουργηθεί επί του θέματος, και στη συνέχεια να αρχίσουν οι διαδικασίες τροποποίησης των ορίων του αισθητικού δάσους. Και βέβαια για να τροποποιηθούν τα όρια του αισθητικού δάσους θα έπρεπε να εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα και δαπανηρή.

Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν να γίνεται λόγος για άμεση αξιοποίηση των σχετικών εκτάσεων στο ΕσκίΚαπού για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, όταν για να συμβεί κάτι τέτοιο θα έπρεπε πρώτα να αρθεί ο αναδασωτέος χαρακτήρας τους και στη συνέχεια να γίνει τροποποίηση των ορίων του αισθητικού δάσους. Λαμβάνοντας υπόψη την αυστηρότητα με την οποία λειτουργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κανείς πως οι σχετικές επενδύσεις δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ ή, ακόμα και εάν πραγματοποιηθούν, αυτό θα γίνει μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Σχετικά έγγραφα, που αποδεικνύουν την αλήθεια και την ακρίβεια των παραπάνω επισημάνσεων, βρίσκονται στη διάθεση των δημοσιογράφων και κάθε ενδιαφερόμενου. Ασφαλώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η Πρόεδρος της Δημωφέλεια εν γνώσει της παραθέτει ανακριβή στοιχεία σε συνεντεύξεις της και δελτία τύπου. Το ίδιο συνέβη και με τη δήθεν συμμετοχή της ταινίας που γυρίστηκε στην Καβάλα στο φεστιβάλ των Καννών. Παρόλο που με αδιάσειστα στοιχεία και ενδελεχή δημοσιογραφική έρευνα αποδείχθηκε πέραν κάθε αμφιβολίας ότι η ταινία αυτή ουδέποτε έλαβε μέρος στο φεστιβάλ των Καννών, η Πρόεδρος της Δημωφέλεια επέλεξε να επανέλθει με δελτίο τύπου που έκανε λόγο για «επιστροφή της Καβάλας στο κόκκινο χαλί των Καννών», συγκρίνοντας μάλιστα την εν λόγω ταινία με το Τοπ Καπί και προσβάλλοντας τη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη και του ΖυλΝτασσέν.

Η συμπεριφορά αυτή, όμως, προσβάλλει και τη νοημοσύνη των Καβαλιωτών και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν μπορεί να μένει αναπάντητη. Άλλωστε, απαραίτητο στοιχείο για την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας είναι η σωστή ενημέρωση του εκλογικού σώματος, το οποίο δεν είναι δυνατό να βομβαρδίζεται διαρκώς με παραπλανητικά στοιχεία που δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις. Οποιαδήποτε δε παρέμβαση (με στοιχεία και αποδείξεις) δεν αποτελεί τακτική «αντιπολιτευόμενων κύκλων», κατά την προσφιλή έκφραση της Προέδρου της Δημωφέλεια, αλλά πράξη ευθύνης.

 

Γιάννης Εριφυλλίδης

Διαβάστε επίσης