• 19 Μαΐου 2024,

Γιάννης Μούτλιας: «Αυτήν την στιγμή αποκλείεται εμπλοκή ιδιώτη στη ΔΕΥΑΚ»

 Γιάννης Μούτλιας: «Αυτήν την στιγμή αποκλείεται εμπλοκή ιδιώτη στη ΔΕΥΑΚ»

Για 20 περίπου λεπτά μίλησε χθες το πρωί στο ραδιόφωνο της Πρωινής ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Μούτλιας. Έκανε μια ακόμη γενική και εφ’ όλης της ύλης «επίθεση» στο Δήμαρχο, τον οποίο θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Τον κατηγόρησε ότι δεν μπορεί ούτε να συνεργαστεί αλλά ούτε και να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση.

Από τα καινούργια στοιχεία της συζήτησης ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις που έδωσε σε δύο ερωτήσεις για το ενδεχόμενο εμπλοκής ιδιώτη στη ΔΕΥΑΚ. «Αυτή τη στιγμή αποκλείεται εμπλοκή ιδιώτη» είπε πολύ συγκεκριμένα. Γενικά ωστόσο δεν φαίνεται να διατηρεί ως οριστική την άποψη αφού π.χ. αποφεύγει για δεσμευτεί για το μέλλον. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που επισημαίνει ένα διαχρονικό όπως λέει οικονομικό πρόβλημα στην δημοτική επιχείρηση.

Η συνέντευξη Μούτλια

Ερωτ: Κύριε Μούτλια, έχουν ανακύψει νέα δεδομένα στην υπόθεση της ΔΕΥΑΚ. Λέει ο κ. Κλειτσιώτης ότι το Νοσοκομείο δίνει 300.000 ευρώ στη ΔΕΥΑΚ, αλλά ζητά να διαγραφούν οι προσαυξήσεις, εσείς τι λέτε;

Απ: Εφόσον γίνει εφάπαξ καταβολή ολόκληρου του ποσού που οφείλεται από το Νοσοκομείο, μπορούμε να προχωρήσουμε στην είσπραξη του ποσού αυτού. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δεν μας έχει εξηγήσει ποια είναι η διάταξη νόμου που απαγορεύει τη διαγραφή προσαυξήσεων.

Ερωτ: Τι λέτε λοιπόν για την υπόθεση του δανείου προς τη ΔΕΥΑΚ;

Απ: Το μείζον ζήτημα είναι ότι έχουμε πρόβλημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη λήψη αποφάσεων εξαιτίας της αδυναμίας του Δημάρχου Καβάλας όχι να συνεργαστεί (έχει “αλλεργία” με τη συνεργασία), αλλά να συνεννοηθεί με τις παρατάξεις. Θα μπορούσε να καλέσει τους επικεφαλής των παρατάξεων στο γραφείο του μαζί με τον κ. Χρόνη και τον Οικονομικό Διευθυντή της δημ. επιχείρησης, να βάλουν κάτω τα στοιχεία και μέσα σε μία ώρα να έχουν λύσει το θέμα. Αντί γι’ αυτό, και χωρίς να ενημερώσει κανέναν, δίνει πριν από δύο εβδομάδες συνέντευξη τύπου και εξαπολύει επιθέσεις, συκοφαντίες, υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον των παρατάξεων. Όταν κάποιον τον λες ότι έχει αλτσχάιμερ, ότι χρωστάει “της μιχαλούς”, ότι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν ασκήσει διοίκηση χρωστάνε στη ΔΕΥΑΚ χιλιάδες ευρώ, τι περιμένουμε να συμβεί; Ας αφήσουμε το πώς διατυπώθηκαν οι χαρακτηρισμοί, το πρόβλημα είναι ότι δημιουργείς ένα εχθρικό κλίμα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εδώ λοιπόν διαπιστώνεται ότι, πέρα από τη διοικητική ανεπάρκεια και ανικανότηταπου αντιμετωπίζουμε καθημερινά στη λειτουργία του Δήμου, ο Δήμαρχος δεν έχει το στοιχειώδες πολιτικό αισθητήριο για το πώς θα μπορέσει να περάσει μία πρόταση από ένα Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο δεν έχει την πλειοψηφία, ώστε να εγκριθεί. Δεν ενδιαφέρει τον κόσμο στην Καβάλα αν ο Δήμαρχος δεν συμπαθεί κάποιους δημοτικούς συμβούλους, αυτά πρέπει να τα βάλει στην άκρη, δείχνει αδυναμία συνεννόησης.

Ερωτ: Η δική σας παράταξη συνέβαλε ώστε να υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση;

Απ: Την πρωτοβουλία για τη συνεννόηση την έχει πάντα η διοίκηση του Δήμου. Ο Δήμαρχος εκμεταλλεύτηκε τις τροποποιήσεις του νόμου του Κλεισθένη που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι και του έδιναν τη δυνατότητα με εννέα δημοτικούς συμβούλους να εγκρίνει το 80% των θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο και το 100% των θεμάτων στις επιτροπές, στις δημ. επιχειρήσεις και στα νομικά πρόσωπα.Έδειξε από την αρχή ότι δεν υπολογίζει καμία δημοτική παράταξη. Εμείς ως παράταξη, έχουμε ψηφίσει το 95% των θεμάτων στο Δημ.Συμβούλιο. Όταν όμως μας βρίζει και επιτίθεται προσωπικά στον Μάκη Παπαδόπουλο, πώς θα πάμε να συνεργαστούμε; Ας αφήσουμε τα παραπολιτικά κουτσομπολιά και το τι λέει ο καθένας σε ιδιωτικές συζητήσεις, ο καθένας τοποθετείται δημόσια είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί έχει σημασία τι λέει.

Ερωτ: Η αντιπολίτευση δεν έχει μέρος της ευθύνης;

Απ: Την κύρια ευθύνη την έχει ο Δήμαρχος, ο οποίος δεν έχει στο λεξιλόγιό του και στη σκέψη του τη λέξη «συνεργασία», αλλά δεν κάνει ούτε τη στοιχειώδη συνεννόηση.Ο Βαγγέλης Παππάς εξάλλου το είπε ξεκάθαρα στην ψήφιση του δανείου της ΔΕΥΑΚ την ημέρα συνεδρίασης του Δημ.Συμβουλίου, ότι ο Δήμαρχος υπονόμευσε τη συνεννόηση.

Ερωτ: Γιατί η αντιπολίτευση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όσο είναι ένα δάνειο 1,8 εκατ. ευρώ, το καταψήφισε για ένα πείσμα;

Απ: Είναι εντελώς λάθος άποψη αυτό που λέτε. Η ΔΕΥΑΚ είναι ήδη επιβαρυμένη αυτή τη στιγμή με δάνεια που ανέρχονται σε 5,8 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση μάς έφερε πάλι εισήγηση της μιας σελίδας (την οποία εισήγηση υπογράφει ο Γεν.Διευθυντής της επιχείρησης – δεν είχαν καν το θάρρος να βάλουν την υπογραφή τους)στην οποία έλειπαντα έσοδα για το τετράμηνο που συζητάμε, από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο.Είναι δυνατόν να συζητήσουμε στα σοβαρά τη λήψη δανείου με τέτοιες σοβαρές ελλείψεις; Φταίει η αντιπολίτευση γι’ αυτό; Εμείς είμαστε ανεύθυνοι, όταν η διοίκηση ζητά δάνειο και γράφει στο αίτημα ότι η ΔΕΥΑΚ δεν θα εισπράξει για τέσσερις μήνες ούτε ένα ευρώ;

Ερωτ: Η ΔΕΥΑΚ έφτασε εδώ που έφτασε γιατί πολλοί της χρωστούν πολλά λεφτά. Είναι ηθικό κάποιοι να φωνάζουν για τη ΔΕΥΑΚ όταν χρωστάνε στη ΔΕΥΑΚ;

Απ: Όχι, δεν είναι ηθικό, αλλά αν μιλάμε για δημοτικούς συμβούλους είναι ψευδές. Ο νόμος υποχρεώνει τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους να προσκομίσουν ειδική βεβαίωση μη-οφειλής από τη ΔΕΥΑΚ πριν την ορκωμοσία τους. Συνεπώς, αν χρωστούσε κάποιος, δεν θα ορκιζόταν.

Ερωτ: Θα συμφωνούσατε να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των μεγαλο-οφειλετών της ΔΕΥΑΚ;

Απ: Προσωπικά, δεν έχω κανένα πρόβλημα, να γίνει, για να δούμε τελικά ποιοι είναι αυτοί οι μεγαλο-οφειλέτες, για να μην συκοφαντεί ο ίδιος ο Δήμαρχος τους δημοτικούς συμβούλους. Να μας πει τελικά ποιους εννοούσε, αιρετούς, μέλη του εθνικού κοινοβουλίου, ποιους; Τον ρωτάμε και δεν μας απαντάει. Σε μένα προσωπικά έχει πει «δεν με ενδιαφέρει τι λες εσύ ούτε η άποψή σου, δεν σου απαντάω».

Ερωτ: Και εσείς όμως, κύριε Μούτλια, δεν έχετε πει λίγα…

Απ: Εγώ όσες φορές έχω τοποθετηθεί στο Δημ. Συμβούλιο, και τοποθετούμαι σε κάθε Δημ.Συμβούλιο, έχω τοποθετηθεί πολιτικά.

Ερωτ: κύριε Μούτλια, σε μία συνεδρίαση ρωτήσατε τον Δήμαρχο αν έχει δώσει τον μισό μισθό του για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, πιστεύετε ότι αυτή είναι μία σωστή ερώτηση;

Απ: Φυσικά και είναι. Πήρε μία πρωτοβουλία ο Πρωθυπουργός, ακολούθησαν πάρα πολλοί αυτοδιοικητικοί. Είναι μείζον ζήτημα να δείξεις ως εξουσία ότι έχεις κοινωνική ενσυναίσθηση της κατάστασης. Ο Μητροπολίτης κατέθεσε δύο μισθούς, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κατέθεσε και κείνος ένα ποσό, η διοίκηση του Δήμου Παγγαίου κατέθεσε ένα ποσό. Στην Καβάλα ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, που εμφανίζονται μάλιστα ως προοδευτικοί και δημοκράτες, δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ. Είναι ντροπή για τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους αυτό το πράγμα.

Ερωτ: Αυτή όμως είναι μία προσωπική επίθεση εναντίον της προσωπικότητας και του ήθους του Δημάρχου…

Απ: Καθόλου, αν αυτό δεν είναι πολιτικό ζήτημα εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας κορωνοϊού, τότε τι είναι;Κάνετε λάθος, είναι πολύ σοβαρό πολιτικό θέμα.

Ερωτ: Έχετε δηλώσει υπέρ της ιδιωτικοποίησης του κεντρικού λιμανιού. Είστε μήπως και υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑΚ;

Απ: Δεν έχω πει ποτέ τέτοιο πράγμα. Πρέπει όμως να μας απασχολήσει ως Δημοτικό Συμβούλιο και φυσικά τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ το εξής: όταν μία επιχείρηση επί σειρά ετών, ακόμη από τη δεκαετία του ’80, που εκμεταλλεύεται το νερό που το παίρνει δωρεάν από τη φύση, «κατορθώνει» να έχει ζημίες 30 εκατ. ευρώ, υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα οργάνωσης και λειτουργίας της επιχείρησης. Διαχρονικά. Εγώ προσωπικά δεν συζητώ για το ενδεχόμενο εμπλοκής ιδιώτη. Αν θα μπει θέμα θα καταθέσω την άποψη μου πώς πρέπει να ανασυγκροτηθεί.

Ερωτ: Να μπει όμως ιδιώτης στη ΔΕΥΑΚ ή να το αποκλείσουμε εντελώς;

Απ: Αυτήν την στιγμή αποκλείεται ιδιώτης. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα στην ατζέντα των προβλημάτων της ΔΕΥΑΚ αυτή τη στιγμή. Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι, καλώς ή κακώς, οι δημοτικές εκλογές του 2019 έγιναν με ένα συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα, καλώς ή κακώς, αυτό άλλαξε μετά και έδωσε εξουσίες στον Δήμαρχο, υποβαθμίζοντας το Δημοτικό Συμβούλιο. Ασχέτως όμως των αρμοδιοτήτων, ο Δήμαρχος πρέπει να μάθει να συνεννοείται. Η Καβάλα αυτή τη στιγμή έχει πρόβλημα Δημάρχου. Ο πρώτος πολίτης του Δήμου αρνείται να συνεννοηθεί με το Δημοτικό Συμβούλιο. Κατόρθωσε ακόμη και τον κ. Βέρρο που τον υποστήριζε μέχρι πρόσφατα να τον φέρει απέναντί του. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα. Να δείτε ότι στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε πάλι το ίδιο πρόβλημα. Θα πρέπει κάποια στιγμή ο κ. Μουριάδης να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να περνάει στο Δημ. Συμβούλιο ό,τι του κατέβει στο κεφάλι του χωρίς σωστή προετοιμασία. Και μιλάω πάντα για το έλασσον, τη συνεννόηση, γιατί κουλτούρα συνεργασίας δεν έχει.

Διαβάστε επίσης