Όλα τα καταστήματα εστίασης στο Ν. Καβάλας, και όχι μόνο αυτά, αναζητούν συνεχώς προσωπικό. Το οποίο δεν βρίσκουν. Την ερώτηση την απευθύναμε στον πρόεδρο του συλλόγου Λογιστών Καβάλας κ. Δημήτρη Καρατσιώρα. Γιατί όλοι ψάχνουν κι άλλους εργαζόμενους; Βάσει της απάντησης του, «φθάσαμε» στις συνέπειες από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Κάποια πράγμα εντοπίστηκαν από πέρσι ως προβλήματα αλλά εν τω μεταξύ δεν διορθώθηκαν.
Ποια είναι η αίσθηση σας για το προσωπικό που άπαντες αναζητούν, ρωτήσαμε τον κ. Καρατσιώρα. Απάντησε: « Γιατί με τη ψηφιακή κάρτα εργασίας που ισχύει παντού, δε ρισκάρει ο καταστηματάρχης να αφήσει τον υπάλληλο που έχει προσλάβει να δουλεύει 10 και 12 ώρες. Όπως δούλευε τα προηγούμενα χρόνια. Και πληρωνότανε βέβαια τις υπερωρίες. Τώρα δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Κατά συνέπεια πρέπει να βρει κάποιον να τον αντικαταστήσει. Δεν βρίσκει όσο κι αν ψάχνει. Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα. Με αποτέλεσμα μαγαζιά που δούλευαν 7 μέρες την εβδομάδα, να δουλεύουν τώρα 5 μέρες την εβδομάδα».
Παρατηρήσαμε ότι αυτό συνέβαινε πέρσι. Συμβαίνει και φέτος; τον ρωτήσαμε. Απάντησε: « Δεν θα το έλεγα ότι έπαψε να συμβαίνει και φέτος. Στη Ν. Ηρακλείτσα, που το συζητούσα πρόσφατα με δυο καταστηματάρχες, μου είπαν ότι θα σταματήσουν να δουλεύουν τη Δευτέρα. Θα δουλεύουν το Σαββατοκύριακο κτλ αλλά τη Δευτέρα σε καμία περίπτωση. Πρέπει να πάρουν τα ρεπό τους οι εργαζόμενοι. Μου είπαν ότι θα ξεκινάνε από τις 2 το μεσημέρι και θα κλείνει η κουζίνα στις 20:00 ή στις 21:00 το αργότερο. Αυτή είναι λειτουργία λόγω ψηφιακής κάρτας εργασίας και λόγω έλλειψης προσωπικού. Όταν δεν μπορείς να βρεις ανθρώπους να κάνεις δεύτερη βάρδια, φυσιολογικό είναι να λειτουργείς το κατάστημα σου λιγότερες ώρες. Δεν είδα να αλλάζουν κάποια πράγματα από αυτά που είχαν ειπωθεί ως προς την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας. Δεν ξέρω στη Θάσο τι γίνεται, γιατί έχω καιρό να μιλήσω με συναδέλφους και επαγγελματίες της περιοχής. Εκεί είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα…».

