Dark Mode Light Mode

Γιορτή στο ΤΕΙ για το Erasmus

Μια μεγάλη γιορτή πραγματοποιήθηκε χθες στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης του ΤΕΙ, μια γιορτή για τα τριάντα χρόνια του γνωστού προγράμματος Erasmus.

Στα περισσότερα από αυτά τα χρόνια το ΤΕΙ Καβάλας συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα, διευκολύνοντας φοιτητές του, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό, φιλοξενώντας φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Ευρώπης. Αυτή την περίοδο στο ΤΕΙ Καβάλας φιλοξενούνται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus 22 φοιτητές προερχόμενοι από 8 διαφορετικές χώρες. Ήταν χθες τα τιμώμενα πρόσωπα της γιορτής, παρουσιάζοντας ακόμα και εδέσματα προερχόμενα από την πατρίδα τους.

Αντίστοιχα το ΤΕΙ Καβάλας, έχει στείλει 67 φοιτητές του, σε 10 διαφορετικές χώρες, πάντα από το πρόγραμμα Erasmus.

Η εκδήλωση έγινε παρουσία δύο εκπροσώπων του ιδρύματος κρατικών υποτροφιών.

Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ όμορφη, ενώ για το πρόγραμμα Erasmus, μας μίλησε ο καθηγητής του ΤΕΙ Δημήτρης Μαδυτινός.

Η συνέντευξη

ΕΡ: Από το πρωί στη βιβλιοθήκη του ΤΕΙ, είναι σε εξέλιξη μία εκδήλωση. Εξηγείστε μας περί τίνος πρόκειται;

ΑΠ: Είναι η εκδήλωση γιορτή για τα 30 χρόνια του προγράμματος Erasmus στην Ευρώπη. Κάθε χώρα, κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα διοργανώνει αυτή τη γιορτή. Να δώσει πληροφορίες στους φοιτητές οι οποίοι υπάρχουνε, να δείξει ποιους φοιτητές φιλοξενεί και να ενθαρρύνει τους υπόλοιπους να μεταβούνε στο εξωτερικό.

ΕΡ: Έχει παράδοση το ΤΕΙ στο πρόγραμμα Erasmus;

ΑΠ: Έχει μεγάλη παράδοση. Έχει όλα τα 30 χρόνια ιστορίας πάνω στο πρόγραμμα Erasmus, γι΄ αυτό και είμαστε το 2ο το εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα που διοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση. Τα υπόλοιπα έπονται…

ΕΡ: Τι στόχους βάζετε για τα επόμενα προγράμματα Erasmus;

ΑΠ: «Ο στόχος μας είναι η κινητικότητα των παιδιών. Να στείλουμε τα παιδιά να πάρουνε εφόδια και «να τα σώσουμε». Κάνουνε εξάμηνα, κάνουνε πρακτική πλέον τώρα, γράφουν τις πτυχιακές τους, έχουν δυνατότητα πολύ μεγάλη».

ΕΡ: Γιατί ένας φοιτητής, ένας σπουδαστής «σώζεται» όπως είπατε μέσα από το πρόγραμμα Erasmus;

ΑΠ: «Λέω «σώζεται» διότι, 1ον αντιλαμβάνεται σε περιβάλλον ζούμε, 2ον συγκρίνει να δει αυτά που έμαθε εδώ πόσο συνυπάρχουνε με τα άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, που είναι στο ίδιο επίπεδο, το διαπιστώνει κι ο ίδιος. Μπαίνει σε μία αγορά εργασίας πολύ μεγαλύτερη κι έχει πολλές πιθανότητες για ν΄ απορροφηθεί και να προχωρήσει στο μέλλον».

ΕΡ: Για μία μέση ελληνική οικογένεια είναι ακριβό το Erasmus, υπό την έννοια ότι όταν ένα παιδί συνεχίσει τις σπουδές του με το πρόγραμμα αυτό, επιβαρύνει την οικογένειά του περισσότερο οικονομικά;

ΑΠ: «Όχι δεν την επιβαρύνει την οικογένεια του, διότι παίρνει υποτροφία από το πρόγραμμα, η οποία κυμαίνεται από 500 έως 600, 700 ευρώ, το μήνα».

ΕΡ: Αρκούν αυτά τα χρήματα;

ΑΠ: «Εάν πάει σε χώρες, όπως Τσεχία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, πολύ καλά οργανωμένες και πάρα πολύ καλά πανεπιστήμια, περισσεύουν κιόλας».

Προηγούμενο άρθρο

Ενημέρωση για τα αδέσποτα

Επόμενο άρθρο

Κόψιμο χόρτων στο πάρκο